Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
[AJVR-CAJEI] Manifest 25 novembre. Dia internacional contra la violència de gènere
24 nov 2006
25 de novembre: dia internacional contra la violència de gènere
Manifest de l'AJVR-CAJEI [http://ajovesvr.ppcc.cat/]
Vila-Real, 24 de novembre de 2006

Des de l'Assemblea de Joves de Vila-Real (AJVR-CAJEI) ens solidaritzem completament amb totes aquelles dones que pateixen qualsevol tipus de violència, i no sols física, sinó tota aquella violència englobada dins dels paràmetres imposats per la societat en què vivim, tot passant per assetjaments morals i sexuals, cànons de bellesa imposats i condicions socials, morals i laborals.

El 25 de novembre fou declarat dia internacional contra la violència de gènere a la primera trobada feminista d'Amèrica Llatina i el Carib, portada a terme a Bogotà, en juliol del 1981. En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en tots els àmbits de la societat, els maltractaments i els assassinats a la pròpia llar, les violacions, l'acaçament sexual i, en general, tota violència cap a les dones, tot incloent-hi la tortura i els abusos soferts per presoneres polítiques.

S'elegí aquest dia per no oblidar l'assassinat de les germanes Mirabal (Minerva, Patricia i Maria Teresa), també conegudes com Las Mariposas. Totes tres, activistes destacades contra la violència de la dictadura a la República Dominicana, foren assassinades el 25 de novembre de 1960 per la policia secreta del dictador Trujillo. La mort de les germanes va
tenir una gran repercussió a la República Dominicana i s’especula amb la
possibilitat que fóra un dels desencadenants dels més de seixanta impactes de
bala que, l'any següent, va rebre Trujillo. El 1999 l'ONU li donà caràcter oficial a aquesta data.

I és per tot això que volem recordar la lluita d'aquestes dones pels drets de totes i el significat de les seues morts. Van ser assassinades per defensar els seus ideals, per tenir l'atreviment de ser lliures. Altres dones continuen donant la vida per la mateixa causa i d'altres, sense ser activistes, també són assassinades, víctimes de la violència masclista.

Les agressions i els assassinats se succeeixen un rere l'altre, i dia a dia els veiem als mitjans de comunicació. La quotidianitat d'aquests esdeveniments provoca que la societat assumisca la violència de gènere com a quelcom inevitable. I hem de tenir ben present que no és així.
Des de l'AJVR volem denunciar que el govern de l'Estat espanyol no aplique la majoria de mesures que ell mateix va prendre el 1998, amb l'anomenat Plan de Actuación de la Comisión Intersectorial de la Mujer del Parlamento:

Mesures de sensibilització i de prevenció, d'educació i de formació; mesures dirigides a crear una infraestructura suficient per cobrir les necessitats en cas d'agressió; mesures d'actuació orientades a l'àmbit de l'atenció sanitària; mesures legislatives i judicials.

Amb l'aplicació de tot l'anterior, tot i que, malauradament, no s'acabaria amb el problema, potser es pal·liarien els efectes de les agressions i se satisfarien, en la majoria dels casos, les reclamacions que es fan, ja fa anys, des de les associacions feministes.

I si una cosa s'ha de tenir present, és que qualsevol maltractament masclista és conseqüència de la societat patriarcal en què vivim. Una societat on, en ple segle XXI, les dones encara encapçalen els índexs de pobresa, de salari més baix, de precarietat i discriminació laboral i d'atur.

Des de l'AJVR estem treballant en l'elaboració d'un dossier que permeta analitzar profundament les arrels del problema de la violència de gènere des d'una òptica històrica, social i socialista, anticapitalista i antripatriarcal, així com proposar noves solucions que passen per un canvi profund en la mentalitat estesa.

Per tant, ens queda per davant una dura i ferma tasca de transformació social, d'educació. Tasca que dia a dia hem de portar endavant en tots els àmbits de la nostra vida per tal que el 25 de novembre deixe de ser, a la fi, un dia de necessària reivindicació.

Propiciem el canvi!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [AJVR-CAJEI] Manifest 25 novembre. Dia internacional contra la violència de gènere
26 nov 2006
GORA AJVR! VISCA LA CAJEI!

Som-hi, totes, tots, conscienciem actituts, propiciem la igualtat entre sexes, contra la violència masclista, tallem tites!
Sindicat Terrassa