Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
[RENFE] Convoquen manifestació per la setmana pròxima
24 nov 2006
Renfe està patint a Catalunya una crisi sense precedents en la història recent del nostre transport públic. Retards diaris i una avaria greu cada quatre dies són conseqüència directa del desinterès dâunes administracions més preocupades per la construcció del tren dâalta velocitat que pel manteniment i ampliació dels nostres trens de cada dia: Rodalies i Regionals. Aquests trens, els únics de Renfe a lâabast de tothom, transportaran enguany quasi 130 milions dâusuaris a Catalunya, moltes vegades més viatgers que els de lâelitista AVE. La recent destitució del gerent de Rodalies de Barcelona, així com el paquet de promeses presentades a corre-cuita, són una cortina de fum dels autèntics responsables dâaquest desgavell ferroviari: el Ministeri de Foment, que és qui controla Renfe i lâAdministrador dâInfrastructures Ferroviàries (Adif).
Els darrers dos mesos, el desastre en què sâha convertit Rodalies i Regionals ha perjudicat a mig milió dâusuaris i gairebé 3.000 trens, fent-nos perdre 20 milions dâeuros.Tots aquests despropòsits tenen una arrel coneguda: des de 1992 els trens de Rodalies han doblat els seus passatgers, però a cada quilòmetre de via el Ministeri de Foment ha invertit molt poc, nou vegades menys que la Generalitat a les vies dâFGC. Malgrat el gran increment dâusuaris, Renfe i Adif no han estat a lâalçada i han permès una degradació creixent del servei. Han suprimit els interventors dels trens, han reduït la presència dels caps dâestació i han fet un manteniment precari de les instal·lacions. La capacitat de les vies no només no sâha incrementat sinó que en alguns casos sâha reduït i quasi totes les estacions presenten un disseny, capacitat i accessibilitat totalment obsolets. Les conseqüències de tot plegat ja estaven anunciades per diverses entitats: col·lapse de trens i estacions, vandalisme i inseguretat, frau i permanent insatisfacció dels viatgers. Abans de les obres de lâAVE, lâAssociació per a la Promoció del Transport Públic ja havia presentat diversos informes en què es demostrava que hi havia un elevat grau de congestió i que la xarxa de Rodalies tenia problemes. Però Renfe va respondre-hi desmentint-ne els resultats, sense proposar, però, cap millora concreta. Encara estem esperant resposta a les 10.000 signatures que es van lliurar a la Delegació del Govern.
La priorització de lâAVE per damunt de lâinterès general no ha fet sinó agreujar uns problemes endèmics que Renfe arrossegava des de 1996. El Ministeri de Foment, recolzat per la Generalitat de Catalunya i lâAjuntament de Barcelona, va situar com a objectiu central lâarribada de lâAVE a Sants en el 2007, un termini més polític que tècnic que, com sâha vist, ha suposat perjudicar greument el dret a la mobilitat de milers de treballadors i estudiants. Fins i tot el Col·legi dâEnginyers de Camins ha denunciat aquesta qüestió.


La presentació ara âin extremisâ? dâun pla de xoc per a Rodalies amb grans xifres, sembla més una fugida endavant que un pla creïble que pugui canviar en poc temps la tendència dâanys de desordre, pasotisme i maltractament a lâusuari. Ãs que els increments substancials de personal i nous trens promesos no eren necessaris des de fa molts anys enrera? Per què el personal per mantenir trens i estacions tampoc ha estat necessari fins ara? Per què les reivindicacions dâassociacions, sindicats i ajuntaments no sâhan escoltat fins que el sistema sâha col·lapsat? Lâestructura malmesa de Renfe no aporta garanties de millora i genera desconfiança. Donada la gravetat de la situació cal que la Generalitat intervingui immediatament lâempresa pública Renfe per iniciar un procés de sanejament i represa de la qualitat del servei, seguint el model aplicat amb èxit als FGC.
Ãs per això que els usuaris de Renfe a Catalunya exigim:⢠Que mai més sâatropellin els interessos generals per culpa de lâalta velocitat. Cal que les obres dâentrada a Barcelona es facin amb totes les precaucions i seguretat. Si és necessari sâha de retardar lâarribada de lâAVE a Sants i ubicar una terminal provisional a algun punt proper a Barcelona, ben connectat en transport públic. Després de tants anys dâespera, no val la pena sacrificar més els trens de tothom per avançar el tren de pocs, lâAVE, uns pocs mesos.


⢠Indemnitzacions pel mal servei suportat en el passat; Renfe té un deute amb la societat que cal compensar.


⢠Creació dâuna comissió dâusuaris que segueixi els compliments del pla de xoc del Ministeri de Foment i doni veu als soferts clients.


⢠Millora del tracte als usuaris per part de Renfe, i garantia dâun transport alternatiu en cas de fallida del servei ferroviari.


⢠Intervenció de Renfe per part de la Generalitat de Catalunya.Per això convidem a tots els usuaris de Renfe a manifestar el seu descontentament pel funcionament dels serveis a través dâuna concentració el proper el dimecres, 29 de novembre, a les 19:00 hores, davant de lâEstació de Sants, sortida Plaça dels Països Catalans.


Defensem els trens de tothom !!!

Barcelona, 23 de novembre de 2006Associació per a la Promoció del Transport Públic
Comissions Obreres de Catalunya
Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya
Mira també:
http://www.laptp.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [RENFE] Convoquen manifestació per la setmana pròxima
24 nov 2006
http://emolinatrillo.blogspot.com/2006/11/aquest-s-el-respecte-vers-els-
Re: [RENFE] Ha arribat l'hora de dir prou
27 nov 2006
'Sobirania i Progrés' vol mostrar el seu suport al manifest signat per l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (la PTP), Comissions Obreres de Catalunya i l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC), on es condemna el mal servei de Renfe al Principat de Catalunya. La convocatòria de protesta contra la gestió de la companyia ferroviària tindrà lloc el proper dimecres dia 29 a l'Estació de Sants de Barcelona.

Amb aquestes accions, la PTP, Comissions Obreres de Catalunya i l'OCUC, volen reclamar la millora urgent de les diverses línies del traçat de trens, indemnitzacions pel mal servei efectuat al llarg dels últims mesos, l'augment de la inversió a les infraestructures ferroviàries, i que l'AVE deixi d'interferir en les avaries dels trens Rodalies i Regionals.

‘Sobirania i Progrés' és conscient, però, que totes aquestes reformes i millores passen únicament i exclusiva pel traspàs de les competències en matèria de transport públic a la Generalitat de Catalunya. I és que els números ho demostren. Per exemple, des de 1992 els trens de Rodalies han duplicat el seu nombre de passatgers, mentre que aquesta ampliació no s'ha vist igualada en termes d'inversió. De fet, a cada quilòmetre ferroviari, el Ministerio de Fomento ha invertit nou vegades menys que la Generalitat en els FGC. Així doncs, només l'organisme públic implicat en la millora del transport públic pot fer-se càrrec d'aquest servei.

D'altra banda, però, el traspàs de les competències de ferrocarrils a la Generalitat també és un deute de l'Estat espanyol amb Catalunya. És més, és qüestió de justícia. Pel nombre d'usuaris que l'utilitzem (quasi 130 milions d'usuaris catalans ens desplaçarem aquest any amb Renfe) i per les recaptacions econòmiques que hi aporta Catalunya, és de justícia que pugui ser el Govern del nostre país el que s'encarregui d'executar la direcció de la xarxa de ferrocarrils nacional. I ja que l'Estat espanyol, amb la seva despreocupació, acumula enormes dèficits en inversió d'infraestructures al Principat, és de clamorosa obvietat i justícia que el Govern del nostre país reclami i obtingui la gestió d'aquesta competència.

Per això, a banda d'exposar la nostra coincidència en el manifest esmentat, des de ‘Sobirania i Progrés' també exigim el traspàs immediat de les competències de transport públic i, per tant, el retorn immediat del que ens correspon com a poble nacional. No és permissible que el Ministerio de Fomento es quedi de braços creuats veient com mig milió d'usuaris es veuen perjudicats pels constants retards i avaries de diferents combois. Perquè cada vegada que un tren s'espatlla, el nostre país perd capacitat de producció; perquè cada vegada que un tren arriba tard, el nostre país progressa una mica menys.

http://www.sobiraniaiprogres.cat
Sindicat