Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : guerra
Una xarxa europea antimilitarista d'acció directa no-violenta: contracimera OTAN a Brussel·les (25-N)
22 nov 2006
Des de fa uns mesos es ve proposant des de diferents grups antimilitaristes, de manera més o menys explícita, la construcció d'una xarxa de grups d'acció directa no-violenta a nivell europeu que actuï de manera coordinada sobre la infraestructura relacionada amb els preparatius de la guerra o amb el desplegament d'intervencions militars.

Es parteix de la idea que les intervencions militars que es porten a terme a milers de quilòmetres es construeixen molt prop d'on nosaltres vivim: casernes i bases militars permaments, moviment i transport (ports, línies fèrries i aeroports) de tropes, equips i armaments, subministrament de combustible i equipament... Desvetllant aquests engranatges augmenten les possibilitats d'actuar sobre ells i de repercutir en l'opinió pública.

No es tractaria d'inventar res de nou, sinó d'intentar connectar i donar una dimensió internacional a les coses que ja han estat passant en els últims anys al voltant de la guerra de l'Irak i altres coses en diferents estats: bloquejos de trens militars i inspeccions ciutadanes en bases militars.


En l'última Conferencia Trienal de la Internacional de Resistents a la Guerra (IRG) al juliol de 2006, a Paderborn (Alemanya) ja va haver un espai de debat orientat en aquesta adreça, dinamitzat per l'organització pacifista belga Forum voor Vredesctie. El mateix Cap a una xarxa europea antimilitarista d'acció directa noviolenta: contracimera OTAN a Brussel·les (25-N)


Des de fa uns mesos es ve proposant des de diferents grups antimilitaristes, de manera més o menys explícita, la construcció d'una xarxa de grups d'acció directa noviolenta a nivell europeu que actuï de manera coordinada sobre la infraestructura relacionada amb els preparatius de la guerra o amb el desplegament d'intervencions militars.


Es parteix de la idea que les intervencions militars que es porten a terme a milers de quilòmetres, es construïxen molt prop d'on estem vivint nosaltres: casernes i bases militars permaments, moviment i transport (ports, línies fèrries i aeroports) de tropes, equips i armaments, subministrament de combustible grup organitza a Brussel·les el pròxim cap de setmana una contra-cimera//conferencia-acció tant per a discutir sobre l'última metamorfosi en la qual es troba embarcada l'OTAN, com per a seguir construint aquesta xarxa europea d'acció directa contra els preparatius de la guerra.

--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

www.iuenvelilla.org/OtanNo.jpg
www.hgrafic.com/inspecciociutadana/altres.htm
CONFERENCIA-ACCIÓ

Contracimera OTAN a Brussel·les, 25 de novembre de 2006.

El 28 i 29 de novembre pròxims, els Caps d'Estat i de Govern dels membres de l'OTAN es reuneixen a Riga, Letònia. Aquesta cimera es considera com una etapa important en el procés de modernització de l'OTAN del segle XXI. És el moment ideal per a Bèlgica i els membres europeus de l'OTAN de fer de l'Aliança una organització sense armes nuclears. Desgraciadament, la reforma de l'OTAN sembla prendre altra direcció diferent. Avui es col·loquen les primeres pedres d'una organització que té l'ambició de convertir-se en una aliança militar mundial, proveïda d'armes nuclears.

L'associació Bomspotting i Forum voor Vredesactie fan sonar l'alarma! Què significa aquesta transformació per als països que no formen part d'aquesta aliança militar voluntària i són definits doncs com un problema de seguretat potencial? Per a ells, aquesta evolució representa una amenaça davant la qual voldran armar-se. Com a conseqüència, una nova carrera d'armaments i una militarització de les relacions internacionals. L'afirmació que "l'amenaça s'estén a escala mundial..." podria convertir-se més aviat en una profecia.


El 25 de novembre, tres dies abans de la Cimera dels Caps d'Estat i de Govern de l'OTAN a Riga, Bomspotting i el Forum voor Vredesactie organitzen un Encontre alternatiu/Conferència-acció a Brussel·les. En el programa: informació i preparació. Què passa en l'OTAN? En quins aspectes això afecta a les associacions de solidaritat o al món sindical? Com poden col·laborar eficaçment els activistes noviolents europeus? L'OTAN vol convertir-se en una aliança militar mundial, nosaltres unim les nostres forces per a oposar-nos. Contem amb la vostra presència.





PROGRAMA:

El programa consta de dos aspectes que es solapen durant tot el dia.



INFORMACIÓ: Poseu-vos al corrent. Milloreu el vostre coneixement sobre l'evolució de l'OTAN, la funció de les armes nuclears de l'OTAN, la utilitat de les intervencions militars humanitàries...

ACCIÓ: Passeu a l'acció. Participeu en el desenvolupament d'una xarxa europea d'accions d´inspecccions ciutadanes (Bomspotting) i de bloquejos de transports militars (Trainspotting), estudieu la possibilitat d'un nou estatut d'objector de consciència... Durant tot el dia haurà lloc per a les teves iniciatives o per al llançament immediat de nous Grups de Treball centrats en l'acció




INFORMACIONS PRÀCTIQUES:

Data: 25 de novembre de 10h a 17h30
Lloc: De Markten, Rue du Vieux aux Grains, Brussel·les



Participació gratuïta, però les contribucions són benvingudes: 523-0403000-40.








Programa complet



10 h.



Recepció



10h15 - 11h30:



L'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord: d'aliança defensiva a potència militar mundial.

- De defensa comú del territori a les intervencions militars preventives per tot el món.

Què és l'OTAN encara? Quan es va fundar l'OTAN i amb quins objectius oficials? Quins eren les tasques de l'OTAN durant la Guerra Freda i després de la caiguda del mur de Berlín? Què és la Nou Concepte Estratègic i la "Força de Resposta de l'OTAN" (NRF)? Tots aquests elements s'explicaran de manera clara i detallada.



- D'aliança militar euro-americana a aliança militar mundial.

Quins són les reformes en preparació en l'OTAN? Què signifiquen aquestes reformes en la pràctica? Quin és el calendari previst? Totes les explicacions a càrrec del Forum voor Vredesactie i el CNAPD.



- Un braç armat europeu suposa un contrapès?

L'Europa militar tal com s'està preparant no és un contrapès als Estats Units, sinó un soci militar que permet una repartició dels costos i les càrregues de les intervencions en tot el món. L'Europa militar es desenvolupa en paral·lel a la reforma de l'OTAN. Fins a 2007, la Unió Europea vol disposar de 13 Grups de Combat (Battle Groups) que reuneixen cadascun a 1.500 homes i capaços d'intervenir en qualsevol lloc del planeta. Les explicacions detallades són aportades per Thomas Pflüger (membre alemany del Parlament europeu).




11h45 - 13h :

Un nou estatut d'objector de consciència.

Tot el que treballi per als ferrocarrils, DHL o en el port d'Anveres pot enfrontar-se de cop i volta al fet que el seu treball contribueix als preparatius de la guerra, com prèviament a l'atac nord-americà contra l'Irak. Allí on un recluta podia encara apel·lar a l'estatut d´objector de consciència, un treballador no té aquest dret. Bon moment per a un nou estatut d´objector de consciència al que tots els treballadors puguin acollir-se?

La força militar està basada en la capacitat de destrucció i en la mobilitat. Per a això últim, els governs i els exèrcits necessiten les autopistes, les vies fèrries, canals i aeroports. Ho vam veure durant la guerra de l'Irak, on van tenir terme accions de bloqueig que van obstruir trens carregats amb material militar en transport cap a la guerra de l'Irak. Aquestes accions van sorgir espontaniament, sense coordinació. I si ens preparem i entrenar amb antelació?



Les armes nuclears són importants en la globalització de la guerra. La política nuclear de l'OTAN és un obstacle cap al desarmament nuclear global. Primavera de 2008: una inspecció civil internacional en la caserna general de l'OTAN a Brussel·les? Com seria una acció així?



Ens asseurem al voltant d'una taula amb, entre uns altres, activistes de:

Prestwick 17 (UK), un grup Ploughshares que va realitzar inspeccions civils a l'aeroport de Prestwick per a obstaculitzar el transport d'armes a Israel a l'agost d'aquest any.

Faslane 365 (UK), el bloqueig d'un any de durada de la base militar de Faslane, on es troben desplegades les armes nuclears britàniques.

Alternativa Antimilitarista - MOC València, que va organitzar la quarta inspecció civil a la base de la Força de Resposta de l'OTAN a Bétera, i va bloquejar un tren d'aquesta base cap a unes maniobres.

Movimento Nonviolento / Beati i construttori pace, que van bloquejar trens amb material militar amb destinació a l'Irak.



15h - 16h :

De quina manera l'OTAN és un obstacle per al desarmament nuclear?

Sis llocs europeus -Bèlgica, Alemanya, Itàlia, Holanda, Turquia i Regne Unit- alberguen 480 armes nuclears nord-americanes sobre la base d´uns acords de "nuclear sharing" de l'OTAN.


L'any passat, el ministre d'Afers exteriors belga De Gucht no va amagar la seva decepció després del fracàs de la Conferència de Revisió del Tractat de No-Proliferació a Nova York, però uns mesos després, ha fet saber clarament que no havia ni la més mínima intenció de revisar el dossier de les armes nuclears de l'OTAN ni de situar la seva retirada de Bèlgica i Europa en l'agenda oficial. Cadascuna de les 480 armes nuclears nord-americanes de l'OTAN suposa un obstacle per a les negociacions internacionals que puguin conduir a un avenir pacífic. D'altra banda, la presència d'aquestes armes nuclears a Europa danya a altres temptatives de negociació de cara a detenir la proliferació nuclear en l'Orient Pròxim.

La Dr. Rebecca Johnson, directora del Acronym Institute for Disarmament Diplomacy, dóna més explicacions. Werner Bauwens (tbc), col·laborador en gabinet del ministre De Gucht, explica la política del govern belga.



16h - 17h30 :

Veus del món polític

una taula de discussió amb J.A. Regibeau (cap del gabinet del ministre de Defensa Flahaut), P. de Crem (tbc), especialista en defensa del CD&V, i de Vredesactie.



[FRANÇAIS]

CONFERENCE-ACTION // SOMMET ALTERNATIF DE L’OTAN

Les 28 et 29 novembre prochains, les chefs d’état et de gouvernement des pays membres de l’OTAN se réunissent à Riga, en Lettonie. Ce sommet est d’ores et déjà considéré comme une étape importante dans le processus de modernisation de l’OTAN au 21ème siècle. C’est le moment idéal pour la Belgique et les membres européens de l’OTAN de faire de l’Alliance une organisation sans armes nucléaires. Malheureusement, la réforme de l’OTAN semble prendre une toute autre direction. Aujourd’hui sont posées les premières pierres d’une organisation qui a l’ambition de devenir une alliance militaire mondiale, munie d’armes nucléaires.

L’asbl Bomspotting et le Forum voor Vredesactie sonnent l’alarme ! Car que signifie cette transformation pour les pays qui ne font pas partie de cette alliance militaire volontaire et sont donc définis comme un problème de sécurité potentiel ? Pour eux, ces développements représentent une menace face à laquelle ils voudront s’armer. Avec pour conséquence une nouvelle course aux armements et une militarisation des relations internationales. Affirmer que "la menace s’étend à l’échelle mondiale..." pourrait se révéler bien plus qu’une prophétie.

Le 25 novembre, trois jours avant le Sommet des chefs d’état et de gouvernement de l’OTAN à Riga, l’asbl Bomspotting et le Forum voor Vredesactie organisent un Sommet alternatif de l’OTAN // Conférence-action à Bruxelles. Au programme : information et préparation. Que se passe-t-il au sein de l’OTAN ? En quoi cela concerne-t-il les associations de développement ou le monde syndical ? Quelle est le discours de notre ministre de la Défense par rapport aux armes nucléaires ? Comment les bombe-spotters et trainstoppers européens peuvent-ils collaborer efficacement ?

L’OTAN veut devenir une alliance militaire mondiale, nous joignons nos forces pour nous y opposer. Nous comptons sur votre présence.

PROGRAMME:

Le programme se compose de deux volets qui se chevauchent pendant toute la journée.

INFORMATION: Tenez-vous au courant. Améliorez votre connaissance sur l’évolution de l’OTAN, la fonction des armes nucléaires de l’OTAN, l’utilité des interventions militaires humanitaires,...

ACTION: Passez à l’action. Participez au développement d’un réseau européen d’actions de Bombe-spotting et de Trainspotting, étudiez la possibilité d’un nouveau statut d’objecteur de conscience,... Toute la journée donne la place à vos initiatives ou au lancement immédiat de nouveaux groupes de travail centrés sur l’action.

INFOS PRATIQUES: Date: 25 novembre de 10h à 17h30
Lieu: De Markten, Rue du Vieux Marché aux Grains, Bruxelles

Participation gratuite, mais une contribution est toujours la bienvenue au 523-0403000-40.



PROGRAMME

10h :

Accueil

10h15 - 11h30:

L’Organisation du Traité de l’Atlantique Nord : d’une alliance défensive à une puissance militaire mondiale, un aperçu.

- D’une défense commune du territoire à des interventions militaires préventives partout dans le monde.
L’OTAN, c’est quoi encore ? Quand l’OTAN a-t-elle été fondée, avec quels objectifs officiels ? Quelles étaient les tâches de l’OTAN pendant la Guerre Froide, et après la chute du Mur de Berlin ? Qu’est-ce que le nouveau Concept Stratégique, la ’NATO Response Force’ ? Tous ces éléments vous sont expliqués de manière claire et détaillée.

D’une alliance militaire européano-américaine à une alliance militaire mondiale.
Quelles sont les réformes en préparation pour l’OTAN ? Que signifient ces réformes dans la pratique ? Quel est le calendrier prévu ? Toutes les explications par Vredesactie et la CNAPD.

- Un bras armé européen offre-t-il un contrepoids ?
L’Europe militaire telle qu’elle se prépare n’est pas un contrepoids aux Etats-Unis, mais un partenaire militaire permettant une répartition des coûts et des charges des interventions dans le monde entier. L’Europe militaire se développe en parallèle avec la réforme de l’OTAN. D’ici 2007, l’Union Européenne veut disposer de 13 Battle Groups rassemblant chacun 1.500 hommes et capables d’intervenir partout dans le monde. Des explications détaillées sont apportées par Thomas Pflüger (membre allemand du Parlement européen).

11h45 - 13h :

Un nouveau statut d’objecteur de conscience.
Tout qui travaille pour les chemins de fer, DHL ou au port d’Anvers peut tout à coup être confronté au fait que son travail contribue à des préparatifs de guerre, comme lors de l’attaque américaine contre l’Irak. Là où un conscrit pouvait encore faire appel au statut d’objecteur de conscience, un simple travailleur n’en a pas le droit. Grand temps pour un nouveau statut d’objecteur de conscience auquel tous les travailleurs peuvent se référer ?

Les soldats, des travailleurs du développement avec une arme ? L’aide au développement est de plus en plus liée à des opérations militaires. Le développement est de plus en plus envisagé sous l’angle de la "sécurité" : l’aide au développement n’est plus menée en fonction des besoins humains, mais de son importance pour notre sécurité.Des militaires partent en mission sous le couvert de travaux de reconstruction, ce qui rend parfois impossible le travail des professionnels de l’aide au développement. Les travailleurs humanitaires non armés deviennent une cible facile pour les parties locales en conflit.

Les opérations militaires dans le Tiers-Monde sont de plus en plus financées par le budget de l’aide au développement, ce qui bloque la mise en œuvre de véritables projets de développement et stimule la militarisation. Comment pouvons-nous travailler avec les organisations d’aide au développement pour contrer cette tendance ?

13h - 14h :

Pause (sandwiches et boissons disponibles sur place.)

14h - 15h :

Des interventions militaires humanitaires : ça veut dire quoi en pratique ? Ca coûte combien ? Avec quelle efficacité ?
Guerres civiles et conflits régionaux entraînent des souffrances humaines énormes. A la vue de massacres de civils, de flux de réfugiés,... retentit souvent l’appel à ’faire quelque chose’. Parce que rien d’autre ne donne l’illusion d’apporter une solution rapide, on plaide alors pour une intervention militaire à vocation humanitaire. Mais une question n’est pas posée : ces interventions militaires apportent-elles une solution ? Résoudre des problèmes humanitaires par le biais d’une politique d’intervention militaire à l’échelle mondiale est en pratique hors de prix. Les explications de Vredesactie.

Trainstopping et Bombe-spotting, un réseau d’action européen ?

La puissance militaire est basée sur la puissance de feu et la mobilité. Pour assurer cette mobilité, gouvernements et armées ont besoin de nos autoroutes, nos chemins de fer, nos voies maritimes, nos aéroports. On l’a vu clairement lors de la guerre contre l’Irak. Bloqué des trains chargés de matériel militaire en route vers l’Irak. Les actions se sont mises en place spontanément, sans coordination. Et si nous avions pu nous organiser et nous entraîner à l’avance ?

Les armes nucléaires sont importantes pour la mondialisation de la guerre. La politique d’armement nucléaire de l’OTAN est un obstacle pour le désarmement mondial. Printemps 2008 : une action internationale de Bombe-spotting au quartier-général de l’OTAN à Bruxelles ? Comment nous y prendre ?

Nous y réfléchissons avec des représentants de :

Prestwick 17 (G-B), un groupe qui a mené des inspections civiles de l’aéroport de Prestwick pour empêcher des transports d’armes vers Israël.
Faslane 365 (G-B), depuis le 1er octobre, ils bloquent pendant une année la base militaire où sont stationnées des têtes nucléaires britanniques.
Alternativa Antimilitarista - MOC Valencia, en 2006, ils ont organisé la quatrième inspection civile de la base de l’OTAN à Bétera.
Movimento Nonviolento / Beati i costruttori di pace, pendant la guerre en Irak, ils ont participés aux actions destinées à bloquer des trains chargés de matériel militaire.

15h - 16h :

De quelle manière l’OTAN est-elle un obstacle au désarmement nucléaire ?
Six lieus européens - Belgique, Allemagne, Italie, Pays-Bas, Turquie et Royaume-Uni - abritent 480 armes nucléaires américaines sur la base des accords de "nuclear sharing" de l’OTAN.

L’année dernière, le ministre des Affaires étrangères De Gucht n’a pas caché sa déception après l’échec de la Conférence de Révision du Traité de Non-Prolifération à New York, mais quelques mois plus tard, il a clairement fait savoir qu’il n’avait nullement l’intention de se pencher sur le dossier des armes nucléaires de l’OTAN et de placer leur retrait de Belgique et d’Europe à l’agenda officiel. Chacune des 480 armes nucléaires américaines de l’OTAN forme un obstacle pour les négociations internationales pouvant mener à un avenir pacifique. En outre, la présence de ces armes nucléaires en Europe nuit à d’autres tentatives de négociations visant à empêcher la prolifération nucléaire au Proche-Orient. Dr. Rebecca Johnson, directrice du Acronym Institute for Disarmament Diplomacy, donne plus d’explications. Werner Bauwens (tbc), collaborateur au cabinet du ministre De Gucht, explique la politique du gouvernement belge.

16h15 - 17h30 :

Voix du monde politique
un panel de discussion avec J.A. Regibeau (chef de cabinet du ministre de la Défense Flahaut), P. de Crem (tbc), spécialiste défense du CD&V, et Vredesactie
Mira també:
http://www.bomspotting.be/en
http://www.fundacioperlapau.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat