Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
Manifest d'Endavant en motiu de la diada contra la violència sexista - 25N
22 nov 2006
Manifest d'Endavant en motiu del 25 de novembre, diada contra violència sexista
cartell.jpg
Perquè res no ha canviat, assenyalem els culpables!

Ja fa vora dos anys des que s’aprovà per unanimitat la darrera Llei Integral contra la violència de gènere (el 8 de juny del 2005 entrava en vigor). En efecte, el PSOE anunciava l’avantprojecte de llei com una de les seues grans promeses electorals i assegurava un canvi en les polítiques institucionals dirigida a aquests tipus de violència; però, lluny de l’objectiu d’aquesta llei, el nombre de dones maltractades ha anat en augment. Potser, hi ha hagut algunes millores, com la tipificació com delictiva d’aquestes agressions, però les coses no han canviat i ja és hora d’assenyalar els vertaders culpables.

Tant els partits polítics amb representació parlamentària, com les institucions de l’Estat, han dirigit en els últims temps les seues campanyes cap a un únic vessant de la violència de gènere, les agressions físiques. Emmascarant així tots els altres àmbits on les dones pateixen agressions. No només són els responsables d’aquesta visió errònia, sinó que han creat un prototip de dona maltractada, fent que la societat tinga una imatge concreta i distorsionada d’aquesta.

A nivell educatiu i familiar, des de la infantesa s’educa en un model preestablert patriarcal on els rols sexistes són predominants. Característiques com agressivitat, competitivitat o insensibilitat se li atribueixen a l’home, mentre que passivitat, dolçor i paciència és cosa de dones. La situació es dramatitza encara més quan analitzem l’àmbit laboral; la precarietat n’és la protagonista. Canviar la base d’aquest model és fonamental per tal de construir una societat on un dels pilars principals siga el de la igualtat de gèneres.

Altra mostra de les violències de genere són la publicitat, que estimula uns determinats cànons de bellesa i que s’estableixin estereotips al voltant d’aquest. Mentre malalties físiques i mentals relacionades amb la imatge corporal estan creixent de manera alarmant. Els mitjans de comunicació també en són responsables, malgrat que durant els últims anys hi ha hagut una campanya mediàtica més o menys permanent que ha causat un rebuig social al voltant de la violència física cap a les dones. Aquesta s’ha fet des d’una perspectiva extremadament sensacionalista, amb l’ús d’imatges de pallisses o de dones assassinades. Sense un anàlisi real d’aquesta violència i, per descomptat han deixant totalment de banda aquella violència que no deixa marques, la violència psicològica. Deixant de banda aspectes importants com la manca de mitjans en que es troben les dones agredides per refer les seves vides. Les informacions periodístiques apareixen totalment descontextualitzades i si aquesta violència, tant física com la resta, no s´analitza dins de l´entorn i les condicions que realment la causen, mai no podrà ser eradicada. El context en el qual es produeix la violència patriarcal és el l´atur femení (que dobla el masculí), els majors índex de precarietat femenina, la major taxa de contractació temporal i a temps parcial, els sectors laborals feminitzats i sobretot masculinitzats, el 35% de menor salari, l´assetjament sexual en el carrer i en el treball, les violacions, la invisibilització del treball domèstic, la menor intervenció de les dones en el món polític i social, la imatge de la dona com a objecte sexual, els menyspreu dels valors socialment considerats femenins ... i en definitiva , tot el conjunt de condicions que creen aquesta situació.

Per tot açò, perquè res no ha canviat, des d´Endavant OSAN pensem que és hora que assenyalem els culpables i que els denunciem públicament: grups parlamentaris amb capacitat de decisió, institucions inoperants, sindicats pactistes, mitjans de comunicació que oculten el context, educació i ensenyament sexista, religió opressora, publicitat estereotipada i tants d’altres. Reformes com les aprovades no serveixen de res i això queda palès dia rere dia. Exigim canvis reals i de base, a nivell educatiu, de recursos, de valors i de polítiques actives en totes les violències de genere, sinó és així... les xifres d’agressions i mortes no deixarà d’augmentar, doncs el motius que les generen, no disminuiran només amb penes de presó pels agressors.

Endavant (OSAN)
Països Catalans
25 de Novembre de 2006
Mira també:
http://www.endavant.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manifest d'Endavant en motiu de la diada contra la violència sexista - 25N
22 nov 2006
per quan un moguda contra la violència dels adults envers els infants? En el maltracte infantil està la llavor de la futura violència i maltracte d'adult. Els infants maltractats maltractaran; els humliats humliaran; els que van patir violència física, colpejaran.
Re: Manifest d'Endavant en motiu de la diada contra la violència sexista - 25N
22 nov 2006
poc elaborat en comparació amb els comunicats que us havieu currat fa dos anys i tres anys ,que us està pasant?
Re: Manifest d'Endavant en motiu de la diada contra la violència sexista - 25N
22 nov 2006
el que passa que la gent inteligent com tu no hi sou...
Re: Manifest d'Endavant en motiu de la diada contra la violència sexista - 25N
23 nov 2006
apareix un símbol femení... i no un masculí.
AIXÓ ÉS VIOLÈNCIA DE GÈNERE.
Sindicat Terrassa