Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Fosses comunes a València
18 nov 2006
Es presenta a l'OCCC la primera llista, amb noms i cognoms, de repressaliats del Franquisme soterrats al fossar del Cementiri de València
El 20 de novembre tindrà lloc la vista oral del judici contra les obres al fossar
Cartell23Nov.jpg
L’Ajuntament de València va iniciar el mes de maig unes obres de construcció de nous nínxols a la Secció Setena del Cementiri de València, sobre la fossa comuna que acull els cossos dels republicans morts en acabar la Guerra Civil. El Fòrum per la Memòria del País Valencià, va sol·licitar llavors la paralització de les obres, per poder concloure el seu estudi i preservar l’espai a la memòria, a més d’evitar-ne la destrucció a efectes d’eventuals exhumacions.


El Consistori es va negar a suspendre les obres i el Fòrum va interposar un procediment judicial, un recurs contenciós administratiu sol·licitant la paralització de les obres, mesura que a hores d’ara s’ha acordat de forma cautelar pel Jutjat número 2 del Contenciós-Administratiu de València. El procediment judicial continuarà dilluns amb la vista oral, la qual suposa el darrer pas fins la sentència.


Avui, 17 de novembre, el Fòrum per la Memòria del País Valencià, en col·laboració amb ACPV, ha presentat, a l'OCCC, les conclusions que presentaran al judici. Segons Mercè Teodoro, del Gabinet Jurídic d'ACPV i lletrada del Fòrum en la causa, "l'Ajuntament de València no ha presentat cap prova que contradiga els fets que denunciem: que allà hi ha víctima de la repressió i que encara en queden restes, tal com ha quedat acreditat documentalment i per testimonis."


La roda de premsa, però, han servit principalment per presentar la primera llista de persones víctimes de la repressió feixista a València, entre 1939 i 1942, i soterrades al fossar del Cementiri de València. La relació de víctimes, 7.168 de total de 26.300, compte el nom, cognoms i la procedència.


Empar Salvador, presidenta del Fòrum, ha desvetllat que ja són moltes les famílies que s'han posat en contacte amb l'associació per esbrinar on es troben els seus familiars. A preguntes dels periodistes, Salvador ha afirmat que les persones que apareixen al llistat són "en la seua immensa majoria" repressaliats polítics ja que els llocs de procedència (majoritàriament parròquies i convents, i l'Hospital Pronvincial) foren usats en aquell període com a centres de detenció o presons provisionals.


Els objectius d'aquesta investigació són, segons Salvador, documentar històricament el fossar i la repressió, dignificar la memòria de les víctimes i, "en una darrera fase i dins les possibilitats forenses i jurídiques", oferir la possibilitat d'exhumar i identificar les restes humanes per part de les seues famílies.
Mira també:
http://www.acpv.cat

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa