Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Es declaren nuls tots els acomiadaments realitzats per ATENTO el passat mes de juny
16 nov 2006
El passat 30 de juny ATENTO va acomiadar 181 treballadors i treballadores que realitzaven el servei d'atenció al client de Telefónica 1004 des de la plataforma de Glòries a Barcelona. Atento és una filial al 100 % de Telefónica. El 90 % dels acomiadats eren dones, gran part d'elles amb càrregues familiars majors de 50 anys i afiliades a la CGT. Dels 181 acomiadats 89 eren indefinits i 116 tenien contracte d'obra amb antiguitats superiors als 9 anys. L'empresa, basant-se en una falsa reducció del servei, va decidir acomiadar-los.

En sentència exemplar emesa pel jutjat social núm. 33 de Barcelona, es declaren nuls els acomiadaments del passat 30 de juny i "es condemna a ATENTO a la immediata readmissió dels treballadors i al pagament dels salaris de tramitació des de la data de l'acomiadament fins a la notificació de la sentència".

La sentència declara com fets provats el que la CGT, no sols en ATENTO, sinó en tot el sector del Telemàrqueting ve denunciant des de fa anys: el frau de llei en la contractació. l'abús del contracte d'Obra i els acomiadaments indiscriminats i no justificats.
Recordem, que en una clara mostra de mala fe, el 23 de juny l'empresa va signar junt amb CCOO i UGT un acord d'oferta de recol·locació per als treballadors indefinits, per a tot seguit acomiadar-los amb un acord econòmic i d'aquesta manera no haver d'enfrontar-se a múltiples demandes per acomiadament. Als contractats per obra, se'ls va oferir una ridícula indemnització de 13 dies per any treballat; aquests treballadors, amb antiguitats de fins a 9 anys, van decidir majoritàriament demandar a Atento.

La CGT va mostrar en tot moment la seva oposició als acomiadaments realitzats i a allò que s'havia acordat per UGT, CCOO i ATENTO, ja que no hi havia justificació per al tancament total de la campanya a Barcelona, ja que enteníem que el que es pretenia era desprendre's de manera fraudulenta dels treballadors i treballadores més antics de la plantilla.

En la sentència es destaca que no hi havia justificació per als acomiadaments, ja que en el període en què ATENTO manifesta disminució de telefonades en el servei, s'havien realitzat a nivell estatal més de 250 contractes d'obra i servei i uns 2500 eventuals amb una durada que oscil·lava entre 1 i 2 mesos.

Alguns extractes de la sentència:

â...la defectuosa formalización de la contratación eventual que determina que la contratación de los empleados despedidos era indefinidaâ?.

â...la contratación por obra y servicio es un claro abuso de derecho o fraude de ley, ya que de manera manifiestamente artificiosa se ha creado para los trabajadores una situación de perpetua precariedadâ?.

â...que Telefónica direcciona la atención de las llamadas a sus distintos proveedores, facultad también manifiestamente desorbitada y que casa mal con el mínimo rigor y seguridad jurídica que deba tener una contrata, medida que denota su carácter fraudulentoâ?.

â...la falta de acreditación por parte de ATENTO al comité de empresa de la medida que quería llevar a cabo...â?, â...que ATENTO ha incumplido flagrantemente el criterio de antigüedad...ya que la reducción debería haberse realizado a nivel estatal y no aplicar la reducción exclusivamente en Barcelonaâ?.

â...por el número de extinciones perseguida por ATENTO, afectando incluso a trabajadores indefinidos, debería haberse aplicado el procedimiento establecido en el Art.51 del Estatuto de los Trabajadores para despidos colectivosâ?.

Els treballadors a qui se'ls ha declarat Nul el seu acomiadament, ja s'han reincorporat als seus llocs de treball. Aquesta és una gran victòria en un sector tan precari com és el del Telemàrqueting, on l'abús de poder per part de les direccions de les diferents empreses està a l'ordre del dia, i una crida d'atenció als sindicats CCOO i UGT, que amb acords com els signats a ATENTO, es posicionen en contra dels drets i interessos dels treballadors.

This work is in the public domain
Sindicat