Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
<<<<<16-N Mani: [Re]construïm la Pública, Canya a Bolonya!!!>>>>>> 16-N 12:00 Plaça Universitat
15 nov 2006
Convocatòria per a totes les estudiants a la Manifestació de Barcelona el 16 de Novembre, jornada europea de mobilitzacions. Convoca:PMDUP
Logo.gif
La Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), formada per les assemblees de facultat i els sindicats AEP i SEPC, participa avui de la jornada de mobilitzacions convocada arreu del continent europeu. Enguany, ja és el tercer any que ens mobilitzem a nivell europeu per denunciar les actuals reformes universitàries que, sota el paraigües del Procés de Bolonya, s’estan duent a terme a diferents estats europeus.

En aquest sentit volem denunciar que l’anomenat Procés de Bolonya ha estat ideat de forma antidemocràtica per part d’agents externs al món universitari que aposten per la liberalització de l'educació superior. A més a més , el procés reafirma la crònica mancança de recursos públics a les universitats i facilita una privatització indirecta de la universitat. Cal destacar també, que el sistema europeu de crèdits i el model de graus i postgraus suposa un filtre alhora d'estudiar a la universitat i una conseqüent divisió de l’estudiantat segons la seva capacitat econòmica. Finalment, des de la PMDUP volem denunciar que Bolonya potencia el transvasament de coneixement públic en benefici del sector privat i accentua la pèrdua del català com a llengua vehicular en l'ensenyament universitari.

Per tot això, des de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública exigim:

1 – L’anomenat Procés de Bolonya ha estat ideat a través de reunions dels ministres europeus, seguint les directius de l’Organització Mundial de Comerç (OMC). D’aquesta manera, doncs, s’ha apostat per la liberalització de l’educació superior complint la voluntat dels lobbys empresarials. A més a més, aquest procés ha estat profundament antidemocràtic i allunyat del món universitari; en cap moment s’ha comptat amb la participació dels diferents col·lectius que composem la universitat. S’ha ignorat la nostra veu.

2 –L’actual mancança de recursos públics a les universitats suposa una privatització indirecta. La falta d’inversió facilita l’entrada de capital privat i augmenta la influència del món empresarial i financer a la universitat pública. Un exemple clar, és l’orientació que agafaran els títols de grau destinats a una ràpida i precària inserció laboral.

3 – La instauració del sistema de crèdits europeu (ECTS) planteja un estudiant a temps complert. Aquest model impossibilita la compaginació de feina i estudis, suposant una greu elitització de l’ensenyament superior. Els crèdits europeus són una barrera que divideix els estudiants segons la seva capacitat econòmica. De fet, els estudiants amb menys recursos no podran accedir a la universitat.

4 – Les taxes universitàries augmenten des de fa molts anys per sobre de l’IPC. La proposta actual de preus dels màsters (fins a 1440€/curs) suposa un augment de més del 50% respecte l’actual preu de les llicenciatures. Aquesta situació s’agreuja pels dèficits de l’actual sistema de beques que ens situa a la cua d’Europa. Creiem també, que la proposta del govern d’instaurar un sistema de crèdits de baix interès pels estudiants, seguint el sistema nordamericà, ratifica el model neoliberal dins la universitat. Els únics beneficiaris seran els bancs, les caixes i el sector privat en general.

5 – Aquesta reforma universitària ens ha estat venuda pel govern com una manera a través de la qual la universitat rendirà comptes a la societat. Tanmateix, “Bolonya� només servirà per transvasar una gran quantitat de coneixement públic i mà d’obra qualificada en benefici del sector privat. La Universitat pública ha de respondre a les necessitats de la societat civil i ha de formar persones a través del pensament crític.

6 – L’adaptació a l’Espai Europeu accelerarà el procés de pèrdua del català com a llengua vehicular de la ciència i l’ensenyament en aquest país. A més, les propostes fetes pel govern espanyol suposen la imposició d’un model centralista, impossibilitant un marc català de l’educació.

Per tot això demanem:

1 – La paralització de les mesures que deriven del Procés de Bolonya i l’obertura d’un debat ampli i participatiu entre la comunitat universitària i la resta de la societat sobre el model educatiu que necessitem.

2 – Un increment important de la despesa pública en educació; cal evitar que el finançament de les universitats es basi en el capital privat o les taxes dels estudiants. Cal també que els graus, postgraus, màsters i els seus respectius continguts, no es determinin en funció de les exigències del mercat laboral o de criteris econòmics.

3 – Un model docent que permeti compaginar els estudis amb la vida laboral, i en el qual es garanteixin els drets a l’avaluació única i a la segona convocatòria. Cal evitar que l’augment de feina que comporta l’avaluació continuada no recaigui en els becaris. S’ha d’acabar amb la precarietat a la universitat

4 – És imprescindible la congelació de les taxes universitàries i garantir que els preus dels màsters no superin els de les actuals llicenciatures per, a llarg termini, aconseguir l’accés universal a l’educació superior. Al mateix temps, cal potenciar un sistema de beques que elimini els filtres econòmics a l’hora d’accedir a la universitat.

Malgrat la repressió patida ara fa un any, quan els mossos d’esquadra van detenir i maltractar indiscriminadament 48 companyes, nosaltres sortim al carrer altra vegada; Seguim plantejant alternatives reals a la seva política institucional, que privatitza la universitat, que ignora a la societat i que utilitza la repressió per esclafar el moviment estudiantil.

PROU PRECARIETAT

PROU MERCANTILITZACIÓ

NO AL PROCÉS DE BOLONYA

SI A LA UNIVERSITAT PÚBLICA I CATALANA
Mira també:
http://pmdup.tk
http://www.sepc.cat www.aep.pangea.org

This work is in the public domain

Comentaris

els mateixos gossos distint collar
15 nov 2006
cartelSE_derecho_huelga_cat.gif
Dret%20a%20vaga.pdf
Dret%20a%20vaga.pdf (87,51 KiB)
P
Mira també:
http://www.atzavara.net/sepc/Dret%20a%20vaga.pdf
http://www.sindicatodeestudiantes.org/?id=c&a=061004_derec_huelga
Re: <<<<<16-N Mani: [Re]construïm la Pública, Canya a Bolonya!!!>>>>>> 16-N 12:00 Plaça Universitat
15 nov 2006
Sindicto d'estudiantes, sindicat de farsants!
Amunt el SEPC!
Sindicat Terrassa