Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
<<<<<16-N Mani: [Re]construïm la Pública, Canya a Bolonya!!!>>>>>> 16-N 12:00 Plaça Universitat
15 nov 2006
Convocatòria per a totes les estudiants a la Manifestació de Barcelona el 16 de Novembre, jornada europea de mobilitzacions. Convoca:PMDUP
Logo.gif
La Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), formada per les assemblees de facultat i els sindicats AEP i SEPC, participa avui de la jornada de mobilitzacions convocada arreu del continent europeu. Enguany, ja és el tercer any que ens mobilitzem a nivell europeu per denunciar les actuals reformes universitàries que, sota el paraigües del Procés de Bolonya, sâestan duent a terme a diferents estats europeus.

En aquest sentit volem denunciar que lâanomenat Procés de Bolonya ha estat ideat de forma antidemocràtica per part dâagents externs al món universitari que aposten per la liberalització de l'educació superior. A més a més , el procés reafirma la crònica mancança de recursos públics a les universitats i facilita una privatització indirecta de la universitat. Cal destacar també, que el sistema europeu de crèdits i el model de graus i postgraus suposa un filtre alhora d'estudiar a la universitat i una conseqüent divisió de lâestudiantat segons la seva capacitat econòmica. Finalment, des de la PMDUP volem denunciar que Bolonya potencia el transvasament de coneixement públic en benefici del sector privat i accentua la pèrdua del català com a llengua vehicular en l'ensenyament universitari.

Per tot això, des de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública exigim:

1 â Lâanomenat Procés de Bolonya ha estat ideat a través de reunions dels ministres europeus, seguint les directius de lâOrganització Mundial de Comerç (OMC). Dâaquesta manera, doncs, sâha apostat per la liberalització de lâeducació superior complint la voluntat dels lobbys empresarials. A més a més, aquest procés ha estat profundament antidemocràtic i allunyat del món universitari; en cap moment sâha comptat amb la participació dels diferents col·lectius que composem la universitat. Sâha ignorat la nostra veu.

2 âLâactual mancança de recursos públics a les universitats suposa una privatització indirecta. La falta dâinversió facilita lâentrada de capital privat i augmenta la influència del món empresarial i financer a la universitat pública. Un exemple clar, és lâorientació que agafaran els títols de grau destinats a una ràpida i precària inserció laboral.

3 â La instauració del sistema de crèdits europeu (ECTS) planteja un estudiant a temps complert. Aquest model impossibilita la compaginació de feina i estudis, suposant una greu elitització de lâensenyament superior. Els crèdits europeus són una barrera que divideix els estudiants segons la seva capacitat econòmica. De fet, els estudiants amb menys recursos no podran accedir a la universitat.

4 â Les taxes universitàries augmenten des de fa molts anys per sobre de lâIPC. La proposta actual de preus dels màsters (fins a 1440â¬/curs) suposa un augment de més del 50% respecte lâactual preu de les llicenciatures. Aquesta situació sâagreuja pels dèficits de lâactual sistema de beques que ens situa a la cua dâEuropa. Creiem també, que la proposta del govern dâinstaurar un sistema de crèdits de baix interès pels estudiants, seguint el sistema nordamericà, ratifica el model neoliberal dins la universitat. Els únics beneficiaris seran els bancs, les caixes i el sector privat en general.

5 â Aquesta reforma universitària ens ha estat venuda pel govern com una manera a través de la qual la universitat rendirà comptes a la societat. Tanmateix, âBolonyaâ? només servirà per transvasar una gran quantitat de coneixement públic i mà dâobra qualificada en benefici del sector privat. La Universitat pública ha de respondre a les necessitats de la societat civil i ha de formar persones a través del pensament crític.

6 â Lâadaptació a lâEspai Europeu accelerarà el procés de pèrdua del català com a llengua vehicular de la ciència i lâensenyament en aquest país. A més, les propostes fetes pel govern espanyol suposen la imposició dâun model centralista, impossibilitant un marc català de lâeducació.

Per tot això demanem:

1 â La paralització de les mesures que deriven del Procés de Bolonya i lâobertura dâun debat ampli i participatiu entre la comunitat universitària i la resta de la societat sobre el model educatiu que necessitem.

2 â Un increment important de la despesa pública en educació; cal evitar que el finançament de les universitats es basi en el capital privat o les taxes dels estudiants. Cal també que els graus, postgraus, màsters i els seus respectius continguts, no es determinin en funció de les exigències del mercat laboral o de criteris econòmics.

3 â Un model docent que permeti compaginar els estudis amb la vida laboral, i en el qual es garanteixin els drets a lâavaluació única i a la segona convocatòria. Cal evitar que lâaugment de feina que comporta lâavaluació continuada no recaigui en els becaris. Sâha dâacabar amb la precarietat a la universitat

4 â Ãs imprescindible la congelació de les taxes universitàries i garantir que els preus dels màsters no superin els de les actuals llicenciatures per, a llarg termini, aconseguir lâaccés universal a lâeducació superior. Al mateix temps, cal potenciar un sistema de beques que elimini els filtres econòmics a lâhora dâaccedir a la universitat.

Malgrat la repressió patida ara fa un any, quan els mossos dâesquadra van detenir i maltractar indiscriminadament 48 companyes, nosaltres sortim al carrer altra vegada; Seguim plantejant alternatives reals a la seva política institucional, que privatitza la universitat, que ignora a la societat i que utilitza la repressió per esclafar el moviment estudiantil.

PROU PRECARIETAT

PROU MERCANTILITZACIÃ

NO AL PROCÃS DE BOLONYA

SI A LA UNIVERSITAT PÃBLICA I CATALANA
Mira també:
http://pmdup.tk
http://www.sepc.cat www.aep.pangea.org

This work is in the public domain

Comentaris

els mateixos gossos distint collar
15 nov 2006
cartelSE_derecho_huelga_cat.gif
Dret%20a%20vaga.pdf
Dret%20a%20vaga.pdf (87,51 KiB)
P
Mira també:
http://www.atzavara.net/sepc/Dret%20a%20vaga.pdf
http://www.sindicatodeestudiantes.org/?id=c&a=061004_derec_huelga
Re: <<<<<16-N Mani: [Re]construïm la Pública, Canya a Bolonya!!!>>>>>> 16-N 12:00 Plaça Universitat
15 nov 2006
Sindicto d'estudiantes, sindicat de farsants!
Amunt el SEPC!
Sindicat Terrassa