Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : educació i societat
>> Acció contra la mercantilització de la universitat pública <<
15 nov 2006
Aquest matí, un grup d’estudiants de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona han realitzat una acció en contra de la presencia de les empreses i els bancs a la universitat pública.
Aquesta acció, que ha consistit en assenyalar les empreses i bancs responsables de la privatització i mercantilització que viu la universitat pública catalana, està emmarcada dins la setmana de lluita contra el procés de Bolonya, que finalitzarà demà dijous 16 de Novembre en una manifestació a les 12 h del migdia a la plaça Universitat de Barcelona.
ACCIÓN2.JPG
<b>LES ESTUDIANTS NO SOM MERCADERIA</b>
En els últims anys s'està duent a terme una reforma estructural del sistema universitari de l'estat espanyol, arran del que s'ha vingut denominant com Procés de Bolonya, que suposa un intent de convergència a nivell europeu. No obstant això aquest procés amaga en realitat la transformació de la universitat per adaptar-la a les necessitats del mercat, així com la seva mercantilització. D'una banda, s'adapta el model universitari per a crear treballadors flexibles i competents capaços d'adaptar-se a un mercat de treball precari; i per un altre, es pretén tractar l'educació com una mercaderia més.

La principal conseqüència d'aquesta reforma és que el sector privat, les empreses, tindran un paper primordial en les universitats públiques. Amb la reforma elaborada pel PSOE de la Llei Orgànica d'Universitats (que no és altra cosa que l'aplicació legislativa de Bolonya a l'estat espanyol), que va ser creada pel PP, les empreses passen a tenir un paper decisiu dins de la universitat, doncs s'atorga una gran quota de poder al Consell Social, òrgan composat per diferents representants d'empreses. Aquest serà l'encarregat d'elaborar el Pla Anual d'Actuació (és a dir, de decidir en què es gasta els diners la universitat); de buscar finançament privat per a la universitat pública (doncs es pretén reduir la despesa pública); de decidir a l'hora de contractar professors i d'assignar-els-hi una remuneració; així com d’escollir a 3 membres (que seran representants d'empreses) pel Consell de Govern (màxim òrgan de direcció de la universitat). D'aquesta manera, el sector privat passarà a tenir moltíssim poder de decisió en un sistema universitari, que es suposa públic.

L'aplicació del procés de Bolonya, en el seu intent de crear treballadors competitius al servei de les empreses i no persones formades, estableix 2 nivells en els estudis universitaris. Un primer nivell, el grau (que constarà de 3 anys teòrics i 1 de pràctiques no remunerades) , en el qual es transmeten habilitats i tècniques d'una manera molt general als estudiants, amb preus accessibles. I un segon nivell, el post-grau, que serà el que marcarà les diferències, i en el que accedir costarà al voltant de 2.000 Euros per curs, fet que ho farà inaccessible per a moltíssima gent. Així mateix, com ja s'està veient en nombrosos exemples, seran finançats per empreses privades, que decidiran el seu contingut. Cal destacar que desapareixeran les beques públiques per a finançar els estudis de post-grau, i que seran substituïdes per crèdits privats atorgats pels bancs, establint així una diferència econòmica entre els estudiants.

I tot això s'està portant a terme en l'ostracisme absolut i sense informar a la comunitat universitària i a la societat en general del què suposa aquesta reforma del sistema d'educació superior. Per aquest motiu hem volgut fer avui aquesta acció simbòlica, amb la intenció de trencar el silenci que envolta l'aplicació del Procés de Bolonya a les universitats Catalanes.

Per tot això, la PMDUP (Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública):
    - Denunciem que l’actual reforma educativa és un nou pas en la privatització de la universitat pública.
- Rebutgem el tracte mercantilista que està rebent, actualment, el dret fonamental a l’educació.
- Exigim la paralització del Procés de Bolonya, i de tots els plans pilot que s’estan duent a terme.
- Fem una crida a tota la comunitat universitària perquè participi en les mobilitzacions en defensa de la universitat pública, catalana i popular.

El pròxim <b>dijous 16 de novembre aturada de classes i a les 12 hores a la plaça Universitat: Manifestació (RE)CONSTRU�M LA PÚBLICA. CANYA A BOLONYA!

FORA EMPRESES DE LA UNIVERSITAT, NO A BOLONYA!</b>
ACCIÓN 1.JPG
ACCIÓN 3.JPG
ACCIÓN 4.JPG
Imagen 067.jpg
Mira també:
http://www.pmdup.tk

This work is in the public domain

Comentaris

Re: >> Acció contra la mercantilització de la universitat pública <<
15 nov 2006
Molt bé, sí senyor!
Re: >> Acció contra la mercantilització de la universitat pública <<
15 nov 2006
el 99% dels estudiants de la UPF fan servir les instalacions de bancs i caixes i us tenen per uns freaks (per cert, he vist més de 2 i 3 militants de la SEPC treient pasta del caixer aixi que deixeu de fer l'hipòcrita)
Re: >> Acció contra la mercantilització de la universitat pública <<
15 nov 2006
ei ressentit, deixa de dir tonteries a totes les notícies home

no vas a aquesta manifestació demà?
Re: >> Acció contra la mercantilització de la universitat pública <<
15 nov 2006
que els usem en un món com el que vivim només respon a una necessitat...

i lluitem pq algun dia ja no calgui utilitzar-los

salut i totes i tots a la mani!
Re: >> Acció contra la mercantilització de la universitat pública <<
16 nov 2006
Jo els faig servir, i què?
També considero que la universitat ha de vetllar per la seva autonomia.
Sindicato Sindicat