Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
[Mallorca] Campanya per l'habitatge a Ciutat
11 nov 2006
L'organització juvenil Maulets i el sindicat de treballadors i treballadores CGT han començat a treballar de manera conjunta la problemàtica de l'habitatge.
metre quadrat copiar.JPG
pisos buits copiar.JPG
trípticDAVANTpsd.pdf
trípticDAVANTpsd.pdf (1,5 MiB)
trípticDARRERApsd.pdf
trípticDARRERApsd.pdf (752,78 KiB)
LA SITUACIÓ DE L'HABITATGE A CIUTAT

INTRODUCCIÓ

Un dels principals problemes actuals que afrontam el jovent i de la societat en general, tot i les declaracions de bones intencions que trobem arreu, és el de l’habitatge.

Les persones joves ens trobem davant la incapacitat d’accedir a un habitatge en condicions. Això és degut als nostres reduïts salaris, que contrasten amb l’elevat preu de les vivendes

L’habitatge ha deixat de ser considerat un bé de primer necessitat per a les persones. Ha esdevingut una simple mercaderia de la qual les immobiliàries, amb l’ajuda de les administracions públiques, s’enriqueixen mitjançant l’especulació urbanística desenfrenada.

L’HABITATGE A CIUTAT

La ciutat de Palma no s’escapa de la lògica de mercat encarregada de dictar els preus de l’habitatge. En conseqüència, el jovent de la ciutat no es veim exclosos del conjunt de joves que no són capaços d’emancipar-se.

A la nostra ciutat hi existeixen, segons xifres de l’any 2001, uns 35080 habitatges buits. Mentre aquest pisos continuen buits, el preu de l’habitatge a Palma es segueix incrementant. D’aquesta manera, a hores d’ara, el metre quadrat mitjà es situa en l’escandalosa xifra de 2127 euros.

Tot i aquestes dades, l’ajuntament, lluny de cercar solucions, es dedica a promoure el creixement urbanístic cap als afores, el que suposa la construcció de noves vivendes. D’aquesta manera, podem dir que l’ajuntament, enlloc de cercar solucions a la problemàtica, la fomenta i afavoreix interessos immobiliàris enfront de l’interès col•lectiu.

SABIES QUE...? L’habitatge a Ciutat en dades

-     Existeixen 35.080 habitatges buits? (Font. INE. 2001)
-     El preu mig del metre quadrat puja fins a 2127 euros? (Sociedad de Tasación. Estudio de Mercado de Vivienda Nueva. 2005)
-     A diversos carrers de la ciutat com Jaume III o l’Avinguda Arxiduc Lluís Salvador el metre quadrat arriba a 7419 euros? (EFE. 2005)
-     El preu del metre quadrat s’incrementà en un 12’5 % durant l’any 2005? (Sociedad de Tasación. Estudio de Mercado de Vivienda Nueva. 2005)
-     El metre quadrat més barat a Palma es troba a Son Gotleu i costa al voltant de 1200 euros? (Sociedad de Tasación. Estudio de Mercado de Vivienda Nueva. 2005)
-     El jovent illenc ha de dedicar un 64’61 % del sou a pagar un habitatge mentre que el màxim tolerable és un 30%? (OBJOVI.2005)
-     Les dones joves hi ha de dedicar un 70’4 % mentre que els homes un 59’2%? (OBJOVI. 2005)
-     Si tens entre 18 i 24 anys i et vols emancipar has de dedicar un 85% del teu sou a pagar el pis, mentre que si en tens entre 25 i 29 hi dedicaras un 64’7%?(OBJOVI. 2005)
-     Que el jovent illenc tenim un sou mig de 14850’37 euros? Que aquest és inferior a l’estatal? (OBJOVI. 2005)
-     Que mentre tu pateixes problemes per a pagar emancipar-te, les immobiliàries s’enriqueixen amb el suculent negòci immobiliàri?

MESURES PER UN HABITATGE DIGNE

Per tal de frenar l’especulació urbanística salvatge que impera actualment, creim necessàries una sèrie de mesures a emprendre:

-Limitació del preu dels lloguers i els preus dels pisos. Els preus no haurien de poder superar el 30 % de la renda del llogater o hipotecat.

-Incentivar la cultura del lloguer enfront de l’actual cultura de nova construcció.

-Fomentar pràctiques destinades a permetre un habitage jove com serien la masoveria urbana, pràctica molt freqüent als països nòrdics.

-Penalització de la possessió d’immobles buits, sense utilitzar o abandonats.

-Persecució de les pràctiques de violència immobiliària.

De totes maneres, mentre l’habitatge segueixi considerat com a mercaderia, només trobarem solucions parcials.


LA CAMPANYA

La iniciativa d’aquesta campanya sorgeix de l’organització juvenil Maulets i del sindicat de treballadors i treballadores CGT.

Es tracta d’una campanya informativa sobre la situació de l’habitatge a la ciutat de Palma, on el jovent té infinitat de problemes per accedir a bens tan bàsic com és una vivenda digna.
Mira també:
http://www.cgtbalears.org
http://www.maulets.org/mallorca

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Mallorca] Campanya per l'habitatge a Ciutat
11 nov 2006
Enhorabona!
S'ha de fer algo amb es tema de l'habitatge...això no te fi.
Sindicato Sindicat