Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
Marató bilingüe de poesia catalana del segle XX
08 nov 2006
Orlando Guillén i Enric Casasses inviten a "Doce poetas catalanes del siglo XX: marató bilingüe de poesia" els dies 25 i 26 a Barcelona
Las Flores de Uxmal Arte y Cultura AC


Marató de lectura bilingüe
de poesia catalana del segle XX

BARCELONA, 8 de novembre de 2006. Les Flores de Uxmal Arte y Cultura AC, organització mexicana dâintercanvi cultural i artístic amb Catalunya que coordina el poeta mexicà Orlando Guillén, i un grup dâintelâ¢lectuals i artistes catalans entre els quals hi ha Enric Casasses, Dolors Miquel, Neus Dalmau, Pitu Hernàndez, Rilke Guillén Roca i Josep Pedrals, inviten la comunitat artística i cultural catalana a assistir i a participar en la marató de lectura bilingüe de âDoce poetas catalanes del siglo XXâ? els propers dies 25 i 26 de novembre, i que tindrà lloc en la plaça de Allada Vermell des de les 10 del matí en ambdós casos, i inviten músics, pintors, escriptors de totes dues llengües, actors i actrius, perquè a participar-hi. Lâacte és en defensa de la poesia catalana del segle XX, i de lectura pública del llibre de llibres de poesia âDoce poetas catalanes del siglo XXâ?, segons el que han anunciat avui els organitzadors.

âDoce poetas catalanes del siglo XXâ? és una traducció de vida dâOrlando Guillén, de cap a dues mil pàgines, que continua inèdita per raons alienes a la poesia i que hauria hagut de sortir, i de ser-ne el punt de referència, a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara 2004, dedicada a la cultura catalana, sota el segell del Fondo de Cultura Económica, de Mèxic, dâacord amb el que havien anunciat oficialment el 2003 les institucions culturals catalanes, i amb el contracte corresponent, que de forma deliberada lâesmentada editorial no va complir. Es tracta dâun llibre monumental i panoràmic, clàssic per la seva naturalesa i pels autors que inclou, de versions de llibres sencers de Guerau de Liost, Josep Carner, Carles Riba, Joan Salvat-Papasseit, J.V. Foix, Pere Quart, Agustí Bartra, Salvador Espriu, Joan Vinyoli, Joan Brossa, Gabriel Ferrater i Vicent Andrés Estellés, amb âTres añadidurasâ?: mostres àmplies de Maria-Antònia Salvà, Clementina Arderiu i Rosa Leveroni, i enriquit amb un âApéndice de varia intenciónâ? i un epíleg dâEnric Casasses. El volum, a més, és bilingüe.

El propòsit dâaquesta lectura maratoniana és concloure les activitats de defensa de la poesia catalana del segle XX i per la publicació dâaquest llibre que ha portat a terme Guillén sobretot a Mèxic, i que passen per un dejuni de consciència de vuit dies i mig durant la celebració de lâesmentada Fira, i per la publicació fa poc del seu llibre âLa estampida de los hipócritasâ?, actualment a les llibreries, el cos jurídic i literari del qual fou presentat per lâautor a la Comissió Interamericana dels Drets Humans contra lâEstat mexicà per la violació sistemàtica dels seus drets de persona i dâescriptor. Amb aquesta acció el poeta mexicà pretén, finalment, deixar a la consciència artística i intelâ¢lectual catalana i a lâopinió pública la valoració i la defensa última dâaquest llibre que conté lâexpressió escrita del seu esperit en el segle XX, i a les editorials dâàmbit iberoamericà un llibre necessari i enriquidor, lliure en el seus drets i obert per a la seva publicació.

Interessats:
93 353 75 11
orlandoguillent ARROBA hotmail.com mnxemeneia ARROBA terra.com.mx

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa