Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
[El Periòdic] Veïns del Bon Pastor impugnen l'enderroc de les Cases Barates
02 nov 2006
Conflicte per un projecte municipal de reforma urbanística a Sant Andreu

VEÃ?NS DEL BON PASTOR IMPUGNEN L'ENDERROC DE LES CASES BARATES

• 200 afectats s'oposen al conveni firmat el 2003 per reallotjar-los

• Asseguren que una sentència judicial els legitima per negociar amb l'ajuntament
f052mh01.jpg
ALBERT OLLÉS
BARCELONA

No és or tot el que lluu en el pla urbanístic de reforma de les Cases Barates al barri del Bon Pastor, a Sant Andreu. Almenys, això és el que afirma una entitat que representa 200 de les 784 famílies afectades pel conveni de reallotjament que van firmar l'any 2003 l'associació de veïns i el Patronat Municipal de l'Habitatge (PMH).
L'acord suposa l'enderrocament progressiu de totes les vivendes, construïdes l'any 1929 i de propietat municipal, i el trasllat dels seus habitants, que viuen de lloguer, a pisos nous a la zona. El pacte inclou unes condicions de pagament especials segons els ingressos que tingui cada família.

L'oferta de l'ajuntament ha estat acceptada per bona part dels veïns (el 2003 es va fer una consulta, amb 429 vots a favor, 171 en contra i 184 abstencions), però la resta es nega a firmar. Critiquen que no es respecten els drets adquirits en gairebé 80 anys com a inquilins, i que la compensació econòmica és insuficient.

Aquest grup s'ha constituït com a entitat, sota el nom d'Avis del Barri, i ha portat el tema als tribunals. La primera sentència, emesa el mes de setembre passat, desestima el recurs contenciós administratiu que es va presentar contra el conveni, però segons els representants legals de l'associació, que han recorregut al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, els legitima per negociar amb l'ajuntament.

Aquesta afirmació suposa un gran pas endavant per als demandants ja que, segons Avis del Barri, el patronat s'ha negat a trobar-se amb ells al considerar com a únic interlocutor l'associació de veïns.

"El sòl és de l'ajuntament, però les parets són nostres. Alguns residents hem passat tota la vida aquí, hem invertit molts diners a reformar les cases per dins i per fora i fins i tot vam posar-hi les voreres. Mereixem un tracte més just", indica Aurora Sardaña, una afectada.


DANYS MORALS
El col.lectiu denuncia els "danys morals" derivats de l'enderroc de les vivendes, tal com explica Ramon Fenoll, un altre demandant. "La nostra història familiar i el nostre estil de vida són aquí, i ara ens ho canvien tot", diu.

El conflicte ha dividit els veïns i està generant "tensió" al barri, segons asseguren els detractors de l'acord. De manera paral.lela, altres col.lectius de fora del barri s'estan mobilitzant a favor de la seva conservació com a patrimoni històric de Barcelona.

Argumenten que les Cases Barates són una peça única en l'urbanisme barceloní. "L'estructura és la dels barris obrers de principis del segle XX i l'ús de l'espai públic (places i carrers) està més desenvolupat que en els actuals", diu Stefano Portelli, antropòleg autor de diversos estudis a la zona.
Mira també:
http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=352645&idseccio_PK=1022&h=

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [El Periòdic] Veïns del Bon Pastor impugnen l'enderroc de les Cases Barates
07 nov 2006
Sindicato Sindicat