Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: immigració
Per una ciutadania lliure d'elements xenòfobs i discriminatoris
02 nov 2006
Amb motiu de les propostes electorals d’establir un sistema de "drets per punts" per a les persones immigrades, es a dir, de supeditar l’exercici de llurs drets a la prova de certes "aptituds socials" i coneixements lingüístics i culturals, volem manifestar el següent.
Els drets civils, polítics, socials i culturals de les persones són inherents a llur dignitat. Aquesta premsa no respon únicament a criteris ètics, sino que forma part de la legalitat vigent consagrada en pactes internacionals, en la Constitució espanyola i en l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

L’article 15.2 de l'Estatut estableix el dret de totes les persones, i no només dels "ciutadans", a viure amb dignitat, lliures d’explotació, de maltractaments i de tota mena de discriminació. Així mateix, per a fer efectives la igualtat i la llibertat dels individus i dels grups reconeix a totes les persones els mateixos drets i deures en l’àmbit civil i social. Pel que fa als drets polítics, l'Estatut obre la possibilitat d’estendre’n la titularitat també als estrangers (art. 15.3).

D’altra banda, i de manera específica, l'Estatut consagra l’obligació dels poders públics de dur a terme les accions adients per a garantir la plena integració i acomodació econòmica i social de les persones immigrades (art. 42.6). L’accés a la cultura i a la llengua catalanes de totes les persones es consagren, igualment, com a principis que han de guiar les accions dels poders públics (art. 44.5).

En aquest context, resulta discriminatori i contrari a la legalitat vigent voler lligar l’exercici dels drets fonamentals de les persones immigrades a criteris d' excel·lència cívica que no s’exigeixen a la resta de la població.

Concebre l’aprenentatge de la llengua i l’acomodació al país d’arribada com a drets abans que com a deures és un aspecte fonamental per a una convivència democràtica, dialogant i intercultural. Això significa que són els poders públics els qui tenen l’obligació de desenvolupar polítiques socials, culturals, i lingüístiques plurals i accessibles per a tothom. Només una aproximació d’aquesta mena, basada en el reconeixement mutu i no pas en la imposició asimètrica de deures, pot permetre avançar cap a una ciutadania lliure d’elements xenòfobs i discriminatoris.

Observatori DESC, Lorena González. Tel.93 302 68 82
SOS Racisme, Isabel Martinez. Tel.93 412 00 34
Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, Cristina Fernández. Tel. 93 403 96 72

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Per una ciutadania lliure d'elements xenòfobs i discriminatoris
02 nov 2006
Us heu oblidat citar l'article 3.1 de la santa constitució espanyola, que al cap i a la fi, té molt més poder que unes hipotètiques polítiques públiques (que es desprenen d'unes propostes electorals, d'uns partits que es presenten a les eleccions d'un govern autonòmic).
El pegaré aquí sota: "El castellano es la lengua española oficial del Estado. Todos los españoles tienen el deber de conocerla y el derecho a usarla".
La filosofia del comunicat em sembla bé, però haurieu d'anar a l'arrel del problema.
Re: Per una ciutadania lliure d'elements xenòfobs i discriminatoris
02 nov 2006
L'arrel del problema es que el nostre estat es feble, estem deixant que molt fill de puta entri. STOP IMMIGRACIO
Re: Per una ciutadania lliure d'elements xenòfobs i discriminatoris
02 nov 2006
El problema ets tu, xenòfobo de merda!
Re: Per una ciutadania lliure d'elements xenòfobs i discriminatoris
03 nov 2006
perdo, perdo, teniu rao. Per una ciutadania lliure d'elements xenofobs i discriminatoris, IMMIGRANT AJUDAN'S I QUEDA'T AL TEU PAIS.
Re: Per una ciutadania lliure d'elements xenòfobs i discriminatoris
04 nov 2006
vés a pendre pel cul jerki o convergent!

Unitat popular!
Re: Per una ciutadania lliure d'elements xenòfobs i discriminatoris
05 nov 2006
fill de putaa! ajudan's tú a treure d'aquest pais la gent com tú!! Llavors les coses anirien millor!!
Sindicato Sindicat