Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: indymedia
Qui era Brad Will
29 oct 2006
Article aparegut al diari italià Liberazione (http://www.liberazione.it), escrit per Francesca Bria. Reproduït a Indymedia Italia (http://italy.indymedia.org): http://italy.indymedia.org/news/2006/10/1173219.php
Qui era Brad Will

La curta i intensa vida d'un membre d'Indymedia. I de moltes més coses encara, Brad, un mediactivista enamorat dels pobles i de les seves lluites.

"Què es pot dir d'aquest moviment d'Oaxaca, d'aquest moviment revolucionari? Sabem que s'està construint, està creixent, està agafant forma, està cercant desesperadament una via cap a la democràcia directa... la gent està cansada dels régims autoritaris, en aquesta lluita, en aquests carrers no es pot no deixar de sentir el missatge de la Selva Lacandona. Veig les seves cares, indígenes, dones, nens, tant valents, sempre combatius i decidits... Avui hi ha hagut un nou mort, un màrtir més en aquesta guerra bruta, una vegada més per plorar i patir, una vegada més per conéixer el poder i la seva cara lletja, un nou projectil dins la nit, una altra nit a les barricades".

Aquestes són algunes frases tretes de l'últim reportatge que Brad Will, el periodista gràfic d'Indymedia de 36 anys, ha escrit des d'Oaxaca on es trobava quan ha estat ferit de mort per paramilitars mexicans el 27 d'octubre. L'últim reportatge escrit per Brad amb el títol premonitori "Mort a Oaxaca", explicava l'assassinat de l'activista mexicà Alejandro García Hernández, assassinat a les barricades durant una acció organitzada per l'Assemblea Popular del Poble d'Oaxaca, organització formada per camperols, indígenes, sindicalistes, professors, comitès de barri i grups de base.

Brad es trobava a Méxic des de gener d'aquest any per documentar la caravana de "la Otra Campaña", seguint el Subcomandant Marcos fins a ciutat de Méxic.

A primers d'octubre s'era instal·lat a Oaxaca i havia continuat amb la seva pròpia feina malgrat que era l'únic periodista estranger present al lloc i quan la situació s'havia tornat molt tensa. Gairebé cada dia enviava a Indymedia reportatges, fotos i video malgrat que li costava molt trobar una connexió a internet per pujar els seus materials.

Era amb la seva càmera en mà quan ha estat assassinat. La càmera més que un simple instrument de treball era gairebé una pròtesi per Brad i l'acompanyava sempre en totes les seves aventures. La seva vida d'activista Brad ens l'ha explicat mitjançant les imatges, mitjançant els seus vídeos gravats a llocs i situacions on molts de nosaltres no hauriem anat mai, on els periodistes que treballen per les grans capçaleres no arriben. A Brad li agradava parlar de les històries de la gent, de les lluites organitzades des de la base, de la possibilitat de transformar la societat i no és cap misteri que amés el risc i les situacions extremes.

Des del 1999 era part activa d'Indymedia, xarxa global de periodistes independents. I des de Seattle en endavant havia donat vida amb els seus companys a allò que serà una nova manera de fer periodisme, inventant-se un media participat on tothom pot publicar les seves fotos, els seus vídeos i articles. Un periodisme fet mitjançant la participació, la cooperació i el compartir la informació. Brad amava repetir el lema fundador d'Indymedia: "Don't hate the media, Be the media", no odiïs els mèdia, sinó que sigués tu mateix el Media. I n'havia fet una pràctica de vida.

Ha contribuit a la fundació de diversos centres de media independents a Seattle, a Méxic, a l'Argentina i a New York. Des de Seattle ens el trobem sovint: a Praga contra el Banc Mundial, a Genova contra el g8, a Porto Alegre pel Fòrum Social, a l'Argentina durant la revolta del 2001, a l'Ecuador contra la construcció de l'oleoducte, a Miami contra l'àrea de lliure comerç de les Amèriques (FTAA), a Bolívia contra la privatització de l'aigua, del petroli i del gas, al Brasil al costat del Movimento Sim Terra, a New Orleans després de l'huracà Katrina.

Entre els seus últims vídeos recordem "The Miami Model", vídeo sobre la protesta de Miami contra l'àrea de lliure comerç, els video-reportatges sobre les ocupacions de terra del MST a Goiania, al Brasil; i el reportatge des de New Orleans, on Brad havia estat per documentar el desastre ambiental, però també per portar ajut a les famílies afectades.

A la seu d'Indymedia New York Brad tenia la seva base operativa i es recordat pels seus companys com a filmaker apassionat i ambientalista convençut. A més del seu ordinador i de la seva inseparable videocàmara, portava al local també material reciclat: reciclava una mica de tot, menjar i verdura, de vegades de fet rebia les lamentacions dels seus companys per les males olors que anava deixant.

L'ecologia i l'ambientalisme eren a la base de la seva idea d'ambientalisme. Des de finals dels anys 90 havia estat compromes en la campanya contra el canvi climàtic treballant per una xarxa d'ONG's ambientalistes, es movia únicament en bici i era un dels animadors de les participadíssimes Critical Mass, grups de ciclistes que promouen una cultura sostenible a la cultura dels cotxes, del petroli i de la injustícia ambiental.

Per Brad la critica al capitalisme només tenia sentit dins d'una perspectiva de canvi radical, a partir de la pròpia vida i d'experiències parcials de canvi local insertades en una dimensió global. Per aquest motiu, l'any 1999, junt amb Earth First, organització ambientalista anglesa, havia donat vida als Reclaim the Streets, les primeres Street parades anticapitalistes, i a les accions de "guerrilla gardering", pràctiques dels ambientalistes que consisteixen en plantar àrbres, flors i llavors a carrers i places contra la contaminació.

A New York a més de la seva activitat com a càmera i periodista independent, Brad treballava com a voluntari al "Blackout Bookstore and Info-Shop", llibreria anarquista i centre social gestionat junt a d'altres companys i artistes al Lower East Side de New York. Aquí es trobava el món cultural de Brad: des de les últimes teories sobre la globalització econòmica, fins a llibres ecologistes, revistes especialitzades en teories socials, fins als últims fanzines anarquistes i arxius de vídeo independent. Però la característica d'aquest lloc és que més que una llibreria és un espai integrat a la comunitat: i era aquest el motiu pel qual Brad va contribuir a que aquest projecte tirés endavant, per ell era un centre d'agregació, un espai on organitzar projeccions de vídeo, debats, accions i cenes socials.

A la festa d'inauguració de la llibreria l'any 1994, on Brad era present, va ser presentat el llibre "Zapatisti", de l'editorial Autonomedia. És justament el moviment zapatista el que ha inspirat el naxiement del centre social de Brad i la seva entera vida política. I són les paraules i les accions del subcomandant Marcos i de les comunitats mexicanes que Brad ha seguit com a exemple de rebelió, fins a la seva mort.


***

(Més traduccions? al castellà? algú s'anima?)

Copyright by the author. All rights reserved.

Comentaris

Quien era Brad Will
29 oct 2006
La corta e intensa vida de un miembro de Indymedia. Y de muchas más cosas todavía, Brad, un mediactivista enamorado de los pueblos y de sus luchas.

"Qué se puede decir de este movimiento de Oaxaca, de este movimiento revolucionario? Sabemos que se está construyendo, está creciendo, está agarrando forma, está buscando desesperadament una vía hacia la democracia directa... la gente está cansada de los régimenes autoritarios, en esta lucha, en estas calles no se puede dejar de oir el mensaje de la Selva Lacandona. Veo sus caras, indígenas, mujeres, niños, tan valientes, siempre combativos y decididos... Hoy ha habido un nuevo muerto, un mártir más en esta guerra sucia, una vez más por llorar y sufrir, una vez más por conocer el poder y su cara fea, un nuevo proyectil dentro la noche, otra noche a las barricadas".

Estas son algunas frases sacadas del último reportaje que Brad Will, el periodista gráfico de Indymedia de 36 años, ha escrito desde Oaxaca donde se encontraba cuando ha sido herido de muerte por paramilitares mexicanos el 27 de octubre. El último reportaje escrito por Brad con el título premonitori "Muerte en Oaxaca", explicaba el asesinato del activista mexicano Alejandro García Hernández, asesinado a las barricadas durante una acción organizada por la Asamblea Popular del Pueblo de Oaxaca, organización formada por campesinos, indígenas, sindicalistas, profesores, comités de barrio y grupos de base.

Brad se encontraba en Méxic desde enero de este año por documentar la caravana de "la Otra Campaña", siguiendo el Subcomandante Marcos hasta ciudad de México.

A principios de octubre se estableció en Oaxaca y había continuado con su propio trabajo pese a que era el único periodista extranjero presente al lugar y aún cuando la situación se había puesto muy tensa. Casi cada día enviaba a Indymedia reportajes, fotos y video pese a que le costaba mucho encontrar una conexión de internet por subir sus materiales.

Andaba con su cámara en mano cuando fue asesinado. La cámara más que un simple instrumento de trabajo era casi una prótesis por Brad y lo acompañaba siempre en todas sus aventuras. Su vida de activista Brad nos lo ha explicado mediante las imágenes, mediante sus vídeos grabados a lugares y situaciones dónde muchos de nosotros no habríamos ido nunca, donde los periodistas que trabajan por las grandes cabeceras no llegan. A Brad le gustaba hablar de las historias de la gente, de las luchas organizadas desde la base, de la posibilidad de transformar la sociedad y no es ningún el riesgo y las situaciones extremas.

Desde el 1999 era parte activa de Indymedia, red global de periodistas independientes. Y desde Seattle en lo sucesivo había dado vida con sus compañeros a aquello que será una nueva manera de hacer periodismo, inventándose un “media� participado dónde todo el mundo puede publicar sus fotos, sus vídeos y artículos. Un periodismo hecho mediante la participación, la cooperación y el compartir la información. Brad amaba repetir el lema fundador de Indymedia: "Don't hate the media, Be the media",, no odies los media, sino que se tú mismo el Media. Y había hecho una práctica de vida.

Ha contribuido a la fundación de varios centros de media independientes en Seattle, en Méxic, Argentina y a New York. Desde Seattle nos lo encontramos a menudo: en Praga contra el Banco Mundial, en Génova contra el g8, en Porto Alegre por el Foro Social, en Argentina durante la revuelta del 2001, en Ecuador contra la construcción del oleoducto, en Miami contra el �rea de Libre Comercio de las Amèriques (FTAA), en Bolivia contra la privatización del agua, del petróleo y del gas, en Brasil junto al Movimiento Sim Tierra, en New Orleans tras el huracán Katrina.

Entre sus últimos vídeos recordamos "The Miami Modelo", vídeo sobre la protesta de Miami contra el área de libre comercio, los video-reportajes sobre las ocupaciones de tierra del MST en Goiania, en Brasil; y el reportaje desde New Orleans, donde Brad había estado para documentar el desastre ambiental, pero también por traer ayuda a las familias afectadas.

En la sede de Indymedia New York, Brad tenía su base operativa y será recordado por sus compañeros como filmaker apasionado y ambientalista convencido. Además de su ordenador y de su inseparable videocàmara, traía al local también material reciclado: reciclaba algo de todo, comida y verdura, a veces de hecho recibía las quejas de sus compañeros por los malos olores que seguían su estela.

La ecología y el ambientalismo eran a la base de su idea de ambientalista. Desde finales de los años 90 se había comprometido en la campaña contra el cambio climático trabajando por una red de ONG's ambientalistas, se movía únicamente en bici y era uno de los animadores de las participadísimes Critical Mass, grupos de ciclistas que promueven una cultura sostenible a la cultura de los coches, del petróleo y de la injusticia ambiental.

Para Brad la critica al capitalismo sólo tenía sentido dentro de una perspectiva de cambio radical, a partir de la propia vida y de experiencias parciales de cambio local insertadas en una dimensión global. Por este motivo, el año 1999, junto con Earth First, organización ambientalista inglesa, había dado vida a los Reclaim the Streets, las primeras Street paradas anticapitalistes, y a las acciones de "guerrilla gardering", prácticas de los ambientalistes que consisten en plantar árboles, flores y semillas en calles y plazas contra la contaminación.

En New York además de su actividad como cámara y periodista independiente, Brad trabajaba como voluntario al "Blackout *Bookstore and Info-Shop", librería anarquista y centro social gestionado junto a otros compañeros y artistas al Lower East Side de New York. Aquí se encontraba el mundo cultural de Brad: desde las últimas teorías sobre la globalización económica, hasta libros ecologistas, revistas especializadas en teorías sociales, hasta los últimos fanzines anarquistas y archivos de vídeo independiente. Pero la característica de este lugar es más que una librería es un espacio integrado a la comunidad: y era este el motivo por el cual Brad contribuyó a que este proyecto saliera para adelante, para él era un centro de agregación, un espacio dónde organizar proyecciones de vídeo, debates, acciones y tareas sociales.

En la fiesta de inauguración de la librería el año 1994, donde Brad estaba presente, fue presentado el libro "*Zapatistas", del editorial Autonomedia. Es justamente el movimiento zapatista el que ha inspirado el nacimiento del centro social de Brad y su intensa vida política. Y son las palabras y las acciones del subcomandante Marcos y de las comunidades mexicanas que Brad ha seguido como ejemplo de rebelión, hasta su muerte.

***

Brad Will (1970-2006): reportaje final
http://laotrachilanga.blogspot.com/2006/10/oaxaca-el-otro-brad.html

Brad Will, documentalista neoyorquino y reportero de Indymedia, asesinado por balas del gobierno en Oaxaca mientras informaba
http://www.narconews.com/Issue43/articulo2223.html

Su último artículo, publicado el 17 de octubre (en inglés) y titulado “Muerte en Oaxaca� Més traduccions? al català, al castellà? algú s'anima?)
http://nyc.indymedia.org/en/2006/10/77343.shtml

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more