Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
El SEPC internacionalitzant les lluites al Fòrum Europeu d'Estudiants.
28 oct 2006
El passat 13,14 i 15 d’octubre es va celebrar a París una nova edició del Fòrum Europeu d'Estudiants (FEE). El SEPC impulsor de la Trobada d'Estudiants Europeus a Barcelona (febrer de 2005) va participa-hi altra volta per tal d’internacionalitzar la lluita dels i les estudiants dels Països Catalans i establir nous llaços de coordinació amb el moviment estudiantil d’altres pobles d'Europa. Amb aquesta trobada el SEPC continua la seva tasca en els encontres internacionals: Londres (Anglaterra), Barcelona (Països Catalans), Bergen (Noruega), Caracas (Veneçuela), Corti (Còrsega), Bakaiku (Euskal Herria), Atenes (Grècia) etc.
logocolor.gif
::Crònica del Fòrum Europeu d'Estudiants 2006::


El cap de setmana, del dia 13 al 15 d'octubre, una delegació del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) participà al Fòrum Europeu d'Estudiants celebrat a París. En aquesta trobada hi participaren delegacions d'organitzacions i moviments estudiantils de diversos pobles d’Europa aplegant més de 80 persones d'arreu d'Europa: Galiza, Euskal Herria, Països Catalans, Estat francès, Anglaterra, Grècia, Itàlia i Madrid. L'objectiu de la trobada era debatre sobre l'aplicació del Procés de Bolonya als diversos Estats europeus i continuar articulant un moviment estudiantil europeu.
El Fòrum, organitzat per una delegació d’estudiants francesa i les joventuts de la Lliga Comunista Revolucionària LCR, en principi havia de transcórrer a les instal.lacions de la Universitat París VI i VII però diversos problemes tècnics obligaren a realitzar-lo de manera itinerant entre diversos centres universitaris.

El divendres 13 a la tarda s'inicià la primera sessió amb una roda de presentacions de les diverses delegacions que informaren sobre la seva procedència a la resta d'assistents. A més a més s'aprofità per realitzar entrevistes individualitzades per tal de conèixer millor cada delegació.

El dissabte 14 es continuà amb les presentacions de cada delegació i s'exposà la situació del sistema universitari a cada país fent referència a aspectes com: estructura universitària, model docent, sistema de crèdits, drets de l'estudiantat, prestacions socials, etc. El debat resultà força enriquidor ja que va permetre conèixer de primera mà la situació de l'estudiantat amb informacions que sovint són obviades i ocultades pels mitjans de comunicació. Sorprèn sense cap mena de dubte la diferència existent pel que fa als drets i prestacions de l'estudiantat entre els diversos Estats europeus.
La tarda del dissabte es dedicà a posar en comú allò que uneix els moviments estudiantils de cada país contra les reformes educatives que implica el pas a l'Espai Europeu d'Educació Superior per poder redactar una declaració conjunta que seria la Declaració de París.
Finalment la nit del dissabte es dedicà a exposar les lluites dutes a terme a cada país durant el curs passat per compartir-les i mirar de trobar-hi punts ens comú.

El matí del diumenge 15 va servir per a aprovar en Assemblea general el text redactat la tarda anterior. D'altra banda, s'aprovaren les dates de mobilització de la setmana del 17 de novembre que és el Dia de l'Estudiantat europeu com a setmana de mobilitzacions contra la mercantilització de l'educació i el Procés de Bolonya. Als Països Catalans sortirem al carrer el 16 de novembre.


Des del SEPC valorem molt positivament la participació a aquest Fòrum ja que considerem que la crítica al Procés de Bolonya s'ha de fer des d'un moviment d'estudiants a nivell europeu coordinat i fort, per poder afrontar l’agressió que suposa aquesta reforma universitari als nostres drets i a la societat en general. Des del SEPC rebutgem totalment l'aplicació actual de l'Espai Europeu d'Educació Superior ja que considerem que suposa un procés d'elitització, mercantilització i uniformització cultural inacceptables per a l'estudiantat. Amb la participació a aquest Fòrum ens tornem a adonar que no estem sols i que tots junts podrem aturar l’agressió neoliberal que suposa el Procés de Bolonya.

- Països Catalans, octubre de 2006 -





::Declaració de París::


Nosaltres, estudiants provinents de diferents indrets d’Europa, ens hem reunit a Paris, al Fòrum Europeu d’Estudiants, per continuar amb el procés de coordinació europea de les lluites estudiantils, avançant sobre la feina feta a l’anterior trobada de Bakaiku.

En aquest curs s’han produït importants lluites que qüestionen el model neoliberal de construcció de l’EEES, i que cada volta més justifiquen la necessitat d’avançar cap a una coordinació d’aquestes.

El procés de Bolonya queda emmarcat dintre d’una tendència general de liberalització dels serveis públics orquestrada des dels organismes internacionals i aplicades pels Estats europeus, tot vulnerant els drets socials fonamentals. La construcció de l’EEES està dissenyada per i subordinada als interessos mercantils de les corporacions multinacionals, les quals han influït decisivament en impulsar una reforma de l’Ensenyament superior a la seua mesura: on tot allò que no és considerat rendible és eliminat (coneixements, llengües i cultures minoritzades, etc); s’avança cap a la elitització, la mercantilització, la desqualificació de les titulacions, la intensificació del ritme de treball de les estudiants, augment de les restriccions en l’accés i privatització.

Ens uneix, doncs, la resistència davant la imposició de l’Europa del Capital i el Patriarcat, antidemocràtica i neoliberal. Entenem el procés de Convergència Europea com una ofensiva cap als drets socials de les estudiants i les comunitats en què s’inscriuen, principalment el dret a l’ensenyament. La universitat de l’EEES és una fàbrica de treballadores desqualificats i sense drets, adaptables a un mercat caòtic i completament deslligat de les necessitats socials en benefici dels interessos privats.

Demanem, per tant, la derogació de les diferents reformes educatives que apliquen els postulats del procés de Convergència i Europea, tot obrint un debat participatiu i democràtic sobre l’ensenyament que volem; un dret social d’accés universal, independent de l’origen, el sexe o la condició social, pel que deu estar a l’abast, al servei i en mans de tot el poble.

Tot i que la gran majoria de vegades, les reformes anti-socials (neoliberals) aconsegueixen imposar-se, nosaltres seguim creient que és possible derrotar els plans dels poderosos; les lluites estudiantils a l’Estat francès i les grans victòries a Grècia aquest darrer any en són una prova. Per poder-ho aconseguir, és necessari que augmentem els nostres esforços en informar de forma veraç sobre l’essència i les conseqüències d’aquest model de Convergència Europea. Al mateix, hem de continuar treballant i consolidant la nostra realitat quotidiana, a cada universitat, a cada facultat i a cada classe, fent que esdevinguen un bastió de resistència..

La resposta dels Estats, davant dels moviments estudiantils que lluiten per transformar el seu present i construir el seu futur, sempre és la mateixa: la repressió. A nosaltres ens correspon solidaritzar-nos amb les víctimes d’aquesta repressió i denunciar els processos juridico-polítics que s’articulen contra els diferents moviments estudiantils.

Cada dia que passa és més urgent la necessitat de coordinar les diferents realitats estudiantils de base que s’oposen frontalment als plans mercantilizadors i repressors. La construcció d’un moviment europeu és una tasca imprescindible que hem d’abordar amb urgència, des del respecte a les diferents realitats i ritmes de treball, sent indispensable al mateix temps la implicació de les estudiants de cara a què puguen reprendre les rendes de les seues pròpies vides, teixint una xarxa estudiantil que puga afrontar els reptes actuals.

En aquest sentit és important construir lligams amb altres moviments socials que s’estan oposant a la construcció de l’Europa Neoliberal. Juntes podem canviar les tornes i començar a construir una altra universitat per a una altra Europa.

El primer pas per avançar en aquest camí és la construcció de la setmana de lluita del 17 de Novembre, dia internacional de l’estudiant.

LA LLUITA ÉS L’ÚNIC CAM�!


Fòrum Europeu d'Estudiants

París, 15 d'Octubre de 2006.

This work is in the public domain

Comentaris

un nou pas cap a la unitat independentista
28 oct 2006
El pas unitari de la SEPC, un nou impuls pel conjunt de l'independentisme. Ànims i continuem la tasca feta a universitats i Secundària tots aquests anys per CEPC i AE!!
Les CUP van prenent forma, poc a poc, mica en mica, van recollint un xic l'esperit de Vinaròs. Cal fer tot el possible per a que la confluència en una sola organització del jovent del MCAN sigui un fet; la unitat entre CAJEI i Maulets.

No podem perdre pistonada! Ni un pas enrere!!
Re: El SEPC internacionalitzant les lluites al Fòrum Europeu d'Estudiants.
29 oct 2006
bé, amunt el sEPC!!!!

el 16N, tot deu al carrer!!
Sindicato Sindicat