Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
Exposici贸 鈥淒ones Sindicalistes鈥? a Tarragona + Xerrada
25 oct 2006
Exposició: â淒ones sindicalistesâ?
Organitza: CGT Tarragona
Lloc: Pati Jaume I de lâ橝juntament de Tarragona (plaça de la Font)
Dates: del 20 dâ檕ctubre al 5 de novembre

Activitat complementària:
el 26 d'octubre a les 19.30h xerrada "Frederica Montseny, el sindicalisme de les donesâ? a càrrec de la historiadora Dolors Marín.
Lloc: A la Sala dâ檃ctes de lâ橝juntament de Tarragona.
Objectiu de lâ檈xposició:

Aquesta mostra té com a objectiu donar visibilitat a les dones sindicalistes que ens han precedit, i respon a un afany de contribuir a la construcció d'una genealogia femenina que doni a conèixer el paper de les dones en la nostra història, omplint el buit existent en el coneixement del nostre propi passat i en el reconeixement del nostre protagonisme com a protagonistes de les transformacions socials.

L'exposició, coordinada per l'escriptora Antonina Rodrigo, consisteix en 15 panells, 12 dels quals estan dedicats a 12 dones sindicalistes. Cadascun conté una breu nota biogràfica i una fotografia de cada una d'aquestes dones precursores en la lluita pels drets de les dones:

Isabel Vila Pujol (Calonge, 1843 - Sabadell, 1896)
Francesca Saperas Miró (Barcelona, 1851-1933)
Teresa Claramunt Creus (Sabadell, 1862-Barcelona, 1931)
Llibertat Ródenas Rodríguez (Xera, 1892 - Mèxic, 1970)
Lola Iturbe Arizcuri (Barcelona, 1902 - Gijón, 1990)
Frederica Montseny Mañé (Madrid, 1905 - Tolouse, 1994)
Margalida Roig Colomer (Eivissa, 1908 - 1956)
Amèlia Jover Velasco (Cullera, 1910 - París, 1997)
Dolors Piera Llobera (Puigverd d'Agramunt, 1910 - Santiago de Xile, 2000)
Lina Ã揹ena García (Barcelona, 1911 - Iznalloz, 1936)
Aurora Picornell Femenías (Palma, 1912 - Porreres, 1937)
Maria Manonelles Riera (Mollerussa, 1913 - Conflent-Coflans, 2004)

També aplega diversos panells amb fotografies de dones anònimes, procedents de diverses organitzacions sindicals (anarquistes, socialistes, marxistes...), que han lluitat pels drets de les dones i que van defensar les seves idees i conviccions amb fermesa, transformant amb la seva pràctica diària les relacions interpersonals i socials, i per tant, contribuint a la formació d'una societat més justa.


Activitat complementària:

Amb motiu de l'exposició "Dones sindicalistes", la CGT (Confederació General del Treball) organitza una xerrada complementària sobre el tema de
l'exposició per al dia 26 d'octubre a les 19.30h a la salta dâ檃ctes de lâ橝juntament. El títol de la xerrada és "Frederica Montseny, el sindicalisme de les dones", i anirà a càrrec de Dolors Marín, doctora en Història Contemporània, professora a la UB i autora de nombrosos treballs sobre el moviment obrer i els moviments socials.

Biobibliografia de Dolors Marín:
Dolors Marín és doctora en Història Contemporània. Experta en la història dels moviments socials europeus contemporanis, ha realitzat treballs a la
Sorbona (París) i ha treballat en diversos mitjans audiovisuals. En lâ檃ctualitat, combina la docència universitària amb la seva feina com a assessora i documentalista en exposicions i a la televisió. Ha estat assessora del documental â淰ivir la utopíaâ? sobre lâ檃narquisme a lâ橢stat espanyol; â淐atalunya retallsâ? (RTVE), â淧assa el segleâ? (Canal 9), â淢aquis a Catalunyaâ? i â淎quell 98â? (TV3).

Marín és autora dels llibres â淐landestinos. El maquis contra el franquismoâ? (Plaza Janés), â淔rancesca Bonnemaison, educadora de ciutadanesâ? i â淢inistros anarquistasâ? (Mondadori); i coautora de â淟a Barcelona rebelde. Guía de una ciudad silenciadaâ? (Nova Terra).

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Exposici贸 鈥淒ones Sindicalistes鈥? a Tarragona + Xerrada
26 oct 2006
Avui és? uix, no sé si podré, ho intentaré.
Sindicat