Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Reflexions al voltant de l’inici de curs, i davant les últimes propostes de la Conselleria d’Educació del Principat.
24 oct 2006
El curs 2006-2007 no es presenta gaire esperançador per a lâalumnat de secundària dels Països Catalans. Lâalumnat català segueix veient-se abocat a estudiar en un dels sistemes educatius més fragmentats i de més baixa qualitat del vell continent. Ni tripartits ni bipartits, autoanomenats âcatalanistes i dâesquerresâ?, ni els seus âPactes per lâEducacióâ?, ni tampoc la LOE del PSOE semblen solucionar lâestat de baixa qualitat (...)
Reflexions al voltant de lâinici de curs, i davant les últimes propostes de la Conselleria dâEducació del Principat.


El curs 2006-2007 no es presenta gaire esperançador per a lâalumnat de secundària dels Països Catalans. Lâalumnat català segueix veient-se abocat a estudiar en un dels sistemes educatius més fragmentats i de més baixa qualitat del vell continent. Ni tripartits ni bipartits, autoanomenats âcatalanistes i dâesquerresâ?, ni els seus âPactes per lâEducacióâ?, ni tampoc la LOE del PSOE semblen solucionar lâestat de baixa qualitat i desigualtat de la xarxa educativa, que pateixen sobretot els fills i filles dâorigen modest. La realitat evidencia la manca de valentia i fermesa del govern de torn, en la millora, promoció i foment de la xarxa pública de centres dâensenyament.

Valorant des del SEPC lâinici de curs, considerem vergonyós que alguns centres educatius hagin començat amb retard o amb dificultats preocupants. Cal denunciar i propiciar la reflexió davant les problemàtiques greus dâequipaments i de planificació de la Conselleria.

Pel que fa a infraestructures, sâhan evidenciat mancances que haurien dâestar superades, i que malauradament es repeteixen curs rere curs: obres sense finalitzar a dia dâinici del curs acadèmic, centres en mal estat i increment dels âbarraconsâ? dibuixen un entorn educatiu tan estès com precari.

Pel que fa la planificació, l'aplicació de la polèmica "sisena hora" en els centres de primària ha repercutit nefastament lâabsorció de personal docent de secundària. La bossa dâinterins/es i de substitucions de secundària, sâha buidat per tal de cobrir els centenars de vacants de primària. En alguns centres sâha cedit professorat dâESO per tal de cobrir momentàniament la situació dâalarma que es vivia a les aules de primària. Des del SEPC considerem que aquest tipus de manca de previsió compromet, de retruc, la qualitat educativa dels alumnes de secundària.

Les dades facilitades per lâOCDE i dâaltres estudis contrastats, que revelen un increment destacat del fracàs escolar -un 28% ,segons dades oficials, no supera lâESO-, dâabsentisme escolar o dâaltres preocupants indicadors que evidencien el que portem denunciant durant aquests últims anys. La precarització de la xarxa pública, destinada a adoptar una funció subsidiària de la xarxa concertada i dâalguns instituts públics de qualitat, provoca que totes les necessitats educatives més costoses i feixugues siguin dirigides cap a una xarxa ja deficient i coixa en recursos. Ãs important deixar palès que la situació és menys indesitjable gràcies al treball decidit i actiu dâun professorat responsable i inclusiu.


Les estudiants davant lâAcord de Corresponsabilitat.

Des del SEPC considerem que aquesta situació no minvarà, i que fins i tot es veurà agreujada amb el sorprenent âAcord de Corresponsabilitatâ? de lâanomenat âPla de millora per a lâeducació Secundàriaâ? del conseller Del Pozo.

La Conselleria dâEducació pretén aplicar un paquet de mesures que, malgrat tenir certs aspectes interessants i positius, considerem del tot insuficients, ja que el fracàs escolar és un fenomen bàsicament estructural del sistema educatiu català, i per tant calen polítiques valentes que solucionin els problemes des de lâarrel. En concret trobem poc acceptable lâanomenat âAcord de Corresponsabilitatâ?, en que és pretén donar més recursos a aquells instituts amb millors resultats. Això implica una dotació en funció del projecte i una avaluació de resultats, amb relació a indicadors de millora de resultats (percentatge dâaprovats, competències bàsiques, grau de satisfacció de les famílies, l'alumnat i el professorat, etc.) fet especialment greu que atorgarà privilegis als âmillorsâ? instituts. Aquest fet pot provocar (entre dâaltres aspectes) un rebuig cap als estudiants amb necessitats educatives especials.

En definitiva; el SEPC creu que en cas que sâoptés per la seva aplicació, això realment es traduiria en un gest per elititzar i fragmentar socialment lâensenyament mitjà, en un moment on les desigualtats socials i educatives son significatives i evidents.

Des del SEPC i des de bona part de la comunitat educativa, exigim un augment significatiu de finançament cap als centres públics. Creiem que els recursos sâhan de repartir segons el grau de necessitat de cada centre i en cap cas segons els resultats dâaquest. Per al SEPC, aquesta mesura representa una nova reforma que no garanteix el dret dels i les estudiants a tenir una educació de qualitat, a tenir una igualtat efectiva dâoportunitats, o a poder assolir un nivell educatiu elevat que els permeti assolir un nivell de vida i treball dignes i a participar activament en la nostra comunitat local i nacional.

Altra vegada, la Conselleria dâEducació principatina ens obliga a denunciar que el govern autoanomenat dâesquerres impulsa mesures insuficients (ja que realment no ataquen lâarrel del problema, ni plantegen un model educatiu transformador, democràtic i inclusiu, així com tampoc una igualtat dâoportunitats efectiva i real), que suposen predestinar una part important dels i les estudiants dels Països Catalans cap al mercat de treball insegur, precari i flexible, o pitjor: cap a lâexclusió social i lâacumulació de vulnerabilitat social.


Cap a la mobilització del 16 de Novembre.

Pensem que cal que la Conselleria dâEducació posi fil a lâagulla per donar un gir copernicà a la desigual i fragmentada qualitat del sistema educatiu català; des del SEPC i recuperant les resolucions del Fòrum Social per lâEducació de Catalunya, creiem que si no és així les situacions viscudes aquest principi de curs i dâaltres mancances de tall estructural es repetiran i empitjoraran curs rere curs amb el creixement de les necessitats educatives i socials.

Cal una inversió decidida, ben repartida i que cobreixi les necessitats educatives del jovent dels Països Catalans; i així li ho exigirem els i les estudiants catalans/es el proper dia 16 de novembre a la Conselleria, fent vaga contra tota la legislació que no camini cap a la supressió de la dualitat de xarxes i de la discriminació social del sistema educatiu, que no vetlli per una ensenyament realment públic, universal, sense filtres de cap tipus i gratuït, popular, participatiu i democràtic, català, coeducador i de qualitat.


Sindicat dâEstudiants dels Països Catalans
Barcelona, octubre de 2006
secundaria(at)sepc.cat
www.sepc.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Reflexions al voltant de l’inici de curs, i davant les últimes propostes de la Conselleria d’Educació del Principat.
24 oct 2006
Molt bé, serenitat però les coses dites com cal.
Sindicat Terrassa