Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Els treballadors de Parcs i Jardins denuncien
21 oct 2006
DEFENSEM EL VERD I EL SERVEI PÃBLIC.
NO A LES CONTRACTES!

Els treballadors i treballadores de Parcs i Jardins us informem que, amb lâacte dâinauguració de les obres de rehabilitació del Parc Güell, lâAjuntament de Barcelona i lâInstitut Municipal de Parcs i Jardins obren una campanya propagandística fins a la primavera del 2007, data prevista per a les properes eleccions municipals.

Amb la denominació del Pla dâActuació Municipal (PAM 2004-2007), lâAjuntament ha pressupostat 16 milions dâeuros per a la rehabilitació integral dâ11 parcs i 5,6 milions més per a altres actuacions en 25 parcs de la ciutat. La justificació dâaquest pla, segons lâAjuntament, està motivada per lâestat de deteriorament que pateixen els espais verds, tenint en compte lâús massiu al qual estan sotmesos.

La millora necessària en la conservació i el manteniment dels espais verds sempre serà i és positiva, però cal que aquesta millora sigui de qualitat, real i sostenible, si de debò es vol combatre la degradació, qüestió que el Comitè dâEmpresa, els sindicats i els treballadors reclamem i denunciem any rere any, i per la qual continuem lluitant, és a dir, per canviar el que nosaltres considerem que són les causes principals de la degradació:

* Lâús massiu, producte de la manca de zones verdes, ja que actualment la ciutat té 6,3 m2 per hàbitat, mentre que lâOMS (Organització Mundial de la Salut) aconsella un mínim de 10 m2 per hàbitat. Per tant: cal incrementar les zones verdes.
* Les insuficiències pressupostàries destinades a la gestió i lâexecució directa de Parcs i Jardins. El retall de recursos, especialment en contractació de personal, fa que lâInstitut pateixi un dèficit proper a 400 persones.
* La política continuada de privatització que lâAjuntament està portant a terme, amb la contractació i la subcontractació de les feines a les empreses privades, i que cada vegada sâaguditzarà més. Avui, la conservació dels jocs infantils i del mobiliari urbà, part de la poda i la conservació dâarbrat de la ciutat, igual que la conservació i la neteja dâalgunes zones verdes, juntament amb la producció de planta i la reparació de vehicles i maquinària, les porten a terme empreses privades.

La connivència del senyor alcalde, Jordi Hereu, i de la senyora presidenta de Parcs i Jardins, Imma Mayol, amb la política de privatització de serveis és més que evident, malgrat que aquesta última afirmés i assegurés que els treballs de jardineria serien efectuats amb els recursos propis de lâInstitut. La realitat és que el 100 % de la realització de les obres (la gestió i lâexecució) de lâesmentat pressupost extraordinari del PAM ha estat atorgada a les grans empreses privades del sector, que obtenen bona part dels beneficis a costa de la precarietat de les condicions laborals dels treballadors, tant en contractació eventual, allargament de jornades i salaris baixos, com en aspectes de seguretat i salut. I, per descomptat, el benefici industrial corresponent, a costa dels diners públics.

Dâaltra banda, els treballadors de Parcs i Jardins estem en condicions dâafirmar que el control dels pressupostos i lâexecució real dels projectes, tant del PAM com els dels altres serveis contractats, deixa molt a desitjar, cosa molt greu en un Institut com el de Parcs i Jardins, que té el trist rècord dâhaver estat advertit per la Sindicatura de Comptes de les irregularitats detectades en 100 de 101 projectes auditats.

Cal afegir que amb lâargument del deteriorament dels parcs, motivat per lâús i la massificació dels ciutadans, es vol preparar el terreny de lâús limitat i privat en diferents parcs o instal·lacions, que seran llogats per a festes i actes privats, com està passant a la Font del Gat o a lâHivernacle de la Ciutadella, i la âcessió de jardinsâ? al futur Gran Hotel de Miramar.

També es vol aprofitar per ampliar el cobrament dâentrada per a lâaccés dels ciutadans a altres parcs, com passa als parcs del Laberint dâHorta, al ja anunciat del Parc Güell, i en tots els que lâAjuntament consideri que poden tenir interès dâexplotació mercantil, i deixar com a secundaris el dret i lâinterès dels ciutadans a gaudir, lliurement i de forma gratuïta, dels parcs i del patrimoni verd de la ciutat.

Barcelona, octubre de 2006

Comitè dâEmpresa de Parcs i Jardins i seccions sindicals de CCOO, USOC, CGT i UGT

This work is in the public domain
Colera camping CNT