Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Els treballadors de Parcs i Jardins denuncien
21 oct 2006
DEFENSEM EL VERD I EL SERVEI PÚBLIC.
NO A LES CONTRACTES!

Els treballadors i treballadores de Parcs i Jardins us informem que, amb l’acte d’inauguració de les obres de rehabilitació del Parc Güell, l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Municipal de Parcs i Jardins obren una campanya propagandística fins a la primavera del 2007, data prevista per a les properes eleccions municipals.

Amb la denominació del Pla d’Actuació Municipal (PAM 2004-2007), l’Ajuntament ha pressupostat 16 milions d’euros per a la rehabilitació integral d’11 parcs i 5,6 milions més per a altres actuacions en 25 parcs de la ciutat. La justificació d’aquest pla, segons l’Ajuntament, està motivada per l’estat de deteriorament que pateixen els espais verds, tenint en compte l’ús massiu al qual estan sotmesos.

La millora necessària en la conservació i el manteniment dels espais verds sempre serà i és positiva, però cal que aquesta millora sigui de qualitat, real i sostenible, si de debò es vol combatre la degradació, qüestió que el Comitè d’Empresa, els sindicats i els treballadors reclamem i denunciem any rere any, i per la qual continuem lluitant, és a dir, per canviar el que nosaltres considerem que són les causes principals de la degradació:

* L’ús massiu, producte de la manca de zones verdes, ja que actualment la ciutat té 6,3 m2 per hàbitat, mentre que l’OMS (Organització Mundial de la Salut) aconsella un mínim de 10 m2 per hàbitat. Per tant: cal incrementar les zones verdes.
* Les insuficiències pressupostàries destinades a la gestió i l’execució directa de Parcs i Jardins. El retall de recursos, especialment en contractació de personal, fa que l’Institut pateixi un dèficit proper a 400 persones.
* La política continuada de privatització que l’Ajuntament està portant a terme, amb la contractació i la subcontractació de les feines a les empreses privades, i que cada vegada s’aguditzarà més. Avui, la conservació dels jocs infantils i del mobiliari urbà, part de la poda i la conservació d’arbrat de la ciutat, igual que la conservació i la neteja d’algunes zones verdes, juntament amb la producció de planta i la reparació de vehicles i maquinària, les porten a terme empreses privades.

La connivència del senyor alcalde, Jordi Hereu, i de la senyora presidenta de Parcs i Jardins, Imma Mayol, amb la política de privatització de serveis és més que evident, malgrat que aquesta última afirmés i assegurés que els treballs de jardineria serien efectuats amb els recursos propis de l’Institut. La realitat és que el 100 % de la realització de les obres (la gestió i l’execució) de l’esmentat pressupost extraordinari del PAM ha estat atorgada a les grans empreses privades del sector, que obtenen bona part dels beneficis a costa de la precarietat de les condicions laborals dels treballadors, tant en contractació eventual, allargament de jornades i salaris baixos, com en aspectes de seguretat i salut. I, per descomptat, el benefici industrial corresponent, a costa dels diners públics.

D’altra banda, els treballadors de Parcs i Jardins estem en condicions d’afirmar que el control dels pressupostos i l’execució real dels projectes, tant del PAM com els dels altres serveis contractats, deixa molt a desitjar, cosa molt greu en un Institut com el de Parcs i Jardins, que té el trist rècord d’haver estat advertit per la Sindicatura de Comptes de les irregularitats detectades en 100 de 101 projectes auditats.

Cal afegir que amb l’argument del deteriorament dels parcs, motivat per l’ús i la massificació dels ciutadans, es vol preparar el terreny de l’ús limitat i privat en diferents parcs o instal·lacions, que seran llogats per a festes i actes privats, com està passant a la Font del Gat o a l’Hivernacle de la Ciutadella, i la “cessió de jardins� al futur Gran Hotel de Miramar.

També es vol aprofitar per ampliar el cobrament d’entrada per a l’accés dels ciutadans a altres parcs, com passa als parcs del Laberint d’Horta, al ja anunciat del Parc Güell, i en tots els que l’Ajuntament consideri que poden tenir interès d’explotació mercantil, i deixar com a secundaris el dret i l’interès dels ciutadans a gaudir, lliurement i de forma gratuïta, dels parcs i del patrimoni verd de la ciutat.

Barcelona, octubre de 2006

Comitè d’Empresa de Parcs i Jardins i seccions sindicals de CCOO, USOC, CGT i UGT

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat