Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
Marató de poesia catalana del segle XX
18 oct 2006
Les Flores de Uxmal, Orlando Guillén i intel·lectuals i artistes catalans convoquen a lectura maratoniana de "Doce poetas catalanes del siglo XX"
Convoquen a marató de lectura
de poesia catalana del segle XX
Ilíada Cherezada

BARCELONA, 17 dâoctubre de 2006. Les Flores de Uxmal Arte y Cultura AC, organització mexicana dâintercanvi cultural i artístic amb Catalunya que coordina el poeta mexicà Orlando Guillén, i un grup dâintelâ¢lectuals i artistes catalans entre els quals hi ha Enric Casasses, Dolors Miquel, Neus Dalmau, Rilke Guillén Roca i Josep Pedrals, inviten la comunitat artística i cultural catalana a assistir i a participar en una reunió en defensa de la poesia catalana del segle XX, per tal de preparar una marató de lectura pública del llibre de llibres de poesia âDoce poetas catalanes del siglo XXâ?, reunió que se celebrarà el divendres 20 dâoctubre a les 21,00 a la biblioteca particular de Ferran Baile, al carrer Vilà i Vila 76, a tocar del metro de Paralâ¢lel dâaquesta ciutat, segons el que han anunciat avui els organitzadors.
âDoce poetas catalanes del siglo XXâ? és una traducció de vida dâOrlando Guillén, de cap a dues mil pàgines, que continua inèdita per raons alienes a la poesia i que hauria hagut de sortir, i de ser-ne el punt de referència, a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara 2004, dedicada a la cultura catalana, sota el segell del Fondo de Cultura Económica, de Mèxic, dâacord amb el que haven anunciat oficialment el 2003 les institucions culturals catalanes, i amb el contracte corresponent, que de forma deliberada lâesmentada editorial no va complir. Es tracta dâun llibre monumental i panoràmic, clàssic per la seva naturalesa i pels autors que inclou, de versions de llibres sencers de Guerau de Liost, Josep Carner, Carles Riba, Joan Salvat-Papasseit, J.V. Foix, Pere Quart, Agustí Bartra, Salvador Espriu, Joan Vinyoli, Joan Brossa, Gabriel Ferrater i Vicent Andrés Estellés, amb âTres añadidurasâ?: mostres àmplies de Maria-Antònia Salvà, Clementina Arderiu i Rosa Leveroni, i enriquit amb un âApéndice de varia intenciónâ? i un epíleg dâEnric Casasses. El volum, a més, és bilingüe.
El propòsit dâaquesta lectura maratoniana és concloure les activitats de defensa de la poesia catalana del segle XX i per la publicació dâaquest llibre que ha portat a terme Guillén sobretot a Mèxic, i que passen per un dejuni de consciència de vuit dies i mig durant la celebració de lâesmentada Fira, i per la publicació fa poc del seu llibre âLa estampida de los hipócritasâ?, actualment a les llibreries, el cos jurídic i literari del qual fou presentat per lâautor a la Comissió Interamericana dels Drets Humans contra lâEstat mexicà per la violació sistemàtica dels seus drets de persona i dâescriptor. Amb aquesta acció el poeta mexicà pretén, finalment, deixar a la consciència artística i intelâ¢lectual catalana i a lâopinió pública la valoració i la defensa última dâaquest llibre que conté lâexpressió escrita del seu esperit en el segle XX, i a les editorials dâàmbit iberoamericà un llibre necessari i enriquidor, lliure i obert per a la seva publicació.
Els organitzadors tenen pensada la marató pública de lectura de âDoce poetas catalanes del siglo XXâ?, temptativament, per als dies 17, 18 i 19 de novembre, en un lloc encara per determinar (bé que extraoficialment sâha sabut que es pensa en la plaça de Sant Jaume), i inviten músics, pintors, escriptors de totes dues llengües, actors i actrius, perquè a participar-hi. Els interessats poden assistir al lloc de la reunió preparatòria, o comunicar directament amb Orlando Guillén (93 353 75 11), o acudir al bar Horiginal del carrer Ferlandina (davant del MACBA), on el contacte és Josep Pedrals.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa