Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
17 oct 2006
80è ANIVERSARI DELS FETS DE PRATS DE MOLLÓ

El diumenge 22 d’octubre, Estat Català commemora el 80è aniversari dels fets de Prats de Molló.
Com cada any hi haura l’acte unitari al matí (10:30h) al monument de Francesc Macià. En representració d’Estat Català intervindra el nostre Secretari General Frederic Bentanachs.
A les 16:00h Al Fogal es farà la primera conferència sota el lema:
L’Independentisme Català durant la Dictadura de Primo de Rivera, La Repùblica Catalana i la Guerra Civil.
On intervindran: Frederic Bentanachs, d’Estat Català, Enric Garriga, President de l’IPECC, Tomàs Callau, Agustí Barrera i Josep Sort, Historiadors.
Qui estigui interessat en anar a Prats de Molló, us informem que els companys de l'IPECC tindran un autobus des de Barcelona per anar-hi. Per més informació: 932137648
Aquesta conferència es relitzarà a diferents municipis fins principi de Decembre que es clourà amb un acte a la ciutat de Barcelona.
Ja us anirem informan sobre la data, horari i lloc de les properes conferències.
Us esperem
Salut
Prats de Mollo 2006.jpg
FETS DE PRATS DE MOLLÓ

Aquest any es commemora el 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló que és un dels esdeveniments més rellevants de la història de
l'independentisme català.

Seguint la tradició militarista espanyola, el 13 de setembre de 1923, es produeix el cop d'estat encapçalat pel Capità General de Catalunya, Miguel Primo de Rivera i Orbaneja, el qual comptà amb el vist-i-plau d'Alfons XIII. La dictadura inicia una repressió contra qualsevol signe d'identitat nacional, persegueix la llengua i
cultura catalana, prohibeix la bandera i practica un autèntic genocidi contra el poble català. Poc després també decretà la dissolució dels ajuntaments i de la pròpia Mancomunitat de
Catalunya.

Francesc Macià, Ventura Gassol i altres destacats dirigents d'Estat Català es veuen obligats a exiliar-se a França.

Amb la direcció d'Estat Català a França, el butlletí de l'Estat Català es converteix en el mitja de difusió dels ideals patriòtics
i d'informació del partit. Macià i els seus col·laboradors, decideixen que ha arribat l'hora de fer una acció armada contundent per proclamar la República Catalana. Per finançar l´operació Estat Català va crear l´Emprèstit Pau Clarís, el 23 d'abril de 1925, en el que els catalans d´Amèrica i també de l´interior varen respondre
fent arribar els seus donatius per la causa.

Es procedeix a l'enquadrament dels joves en escamots, es contactà amb alguns militants antifeixistes italians, que havien participat
en la Primera Guerra Mundial, i que es trobaven exiliats a França.
Amb tots es va arribar a un total d'uns 500 homes.

Era previst que els mobilitzats s'integrarien en dues columnes, comandades per Josep Rovira i Martí Vilanova, que penetrarien al Principat, el dia 4 de novembre d'aquell any 1926, pel Coll d'Ares i Sant Llorenç de Cerdans, fins a entrar a Catalunya per Prats de Molló i arribar fins a Olot, on comptaven que s'incorporarien els
militants de l'interior, mentres a Barcelona, es feia una vaga general que els sindicalistes s'habien compromés a declarar i així poder buscar un recolçament popular que arribes a convertir-se en un alçament del poble i poder així proclamar la República Catalana.

Finalment es donà l'ordre de mobilització i entre els dies 30, 31 d'octubre i el 1 de novembre de 1926, anaren concentrant-se a prop de la frontera. Entre ells hi ha el coronel Ricciotti Garibaldi, que resultà ser agent secret i nét de Mussolini, que denuncià el complot a la policia francesa fent així que els detinguessin abans
d'arribar a la frontera.

El 20 de gener de 1927, s'inicia, al Tribunal Civil del Sena de París, el que ja és anomenat “El procés dels conjurats catalans�.
Les grans figures del Dret i de la intel·lectualitat francesa fan
lloances els joves rebels i una infinitat d'advocats es van oferir
desinteressadament a defensar-los. Henri Torrès, un dels advocats de més prestigi de França, s'encarrega de la defensa de Francesc
Macià. El procés dura tres dies, assoleix una notorietat mundial i
esdevé un espectacular acte de propaganda del nacionalisme català. Macià, des del primer moment es declara únic responsable dels fets.
Les penes de condemna, es reduïren a expulsió i multes.

A Catalunya, malgrat la censura, la figura de Macià el converteix en tot un símbol, que es concreta en la victòria electoral de 12 d'abril de 1931, i en la proclamació de la República Catalana, dos dies després.
Mira també:
http://www.estat-catala.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
17 oct 2006
Quin dels dos?
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
17 oct 2006
Es veu que aquest es l'estat català que va fer marxar a tots els seus membres dretanosos cap a finals dels 90, actualment hi han 2 grups d'estat català, aquest i el dels dretans de planxart i amiguets.

Salut i revolta

fora feixistes dels Països Catalans
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
17 oct 2006
fuera fascistas de todo el mundo. lo que no quieras para tí, no lo quieras para nadie.
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
17 oct 2006
En aquesta història de Prats de Molló us deixeu algunes dades prou interesants i no ser si intencionadament:

- L'ajuda donada a Macià de grups de fora d'Estat català no només va ser la d'antifeixistes italians, sobretot va ser la d'anarquistes catalans també exiliats que van participar en els fets, com ho demostren les filiacions dels detinguts. Suposo que això deu picar a alguna persona que ha decidit fer un revisionisme amagant aquestes dades.
- El descobriment del complot de Prats de Molló va ser gracies a la delació d'un membre de Bandera Negra, el grup creat pels germans Badia també organitzadors dels parafeixistes escamots catalans, de trist record entre tots els antifeixistes, torturador i ajusticiat l'abril de 1936 per elements de la FAI.
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
17 oct 2006
dretanosos? no crec que ho fosin, no enmarquem tant a les persones que ens podem portar sorprese. De totes formes pregunta qui ho feia.
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
17 oct 2006
Dretanosos es poc.Feixistes de merda es la paraula exacta.
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
17 oct 2006
La veritat historica demostrada es que la traició va vindre per part dels voluntaris italians i en concret del nebt de Garibaldi que treballaba per els serveis secrets dels feixistes italians.
en cap cas es magada cap dada significativa amb la presentació dels fets de Prats de Motllo.
us convidem a participar a la conferencia que tindra lloc el proper diumenge 22 a les 14 h a Prats i amb el debat quan s' acabi.
salut
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
17 oct 2006
Lo dels anarquistes a Prats de Molló és totalment cert. Lo de que el xivatazo sortís de bandera negra no està tant clar, de fet la teoria més acceptada és que provingué del familiar del garibaldi que estava liderava als italians i que podria haver estat a su de Mussolini.
Pel que fa a Bandera negra, no ho recordo exactament, però no ho va impulsar més el Daniel cardona que no pas els Badia? Però d'això ja no n'estic segur.
Estat Català ja s'extingirà, l'esquerra independentista és l'única opció que avança, i ens veiem al proper congrés d'història de l'independentisme
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
18 oct 2006
Efectivament, la participació anarquista en els fets de Molló va ser prou important com per no esmentar-la. Els germans Badia no van ser els impulsors de Bandera Negra, fou Jaume Compte, el qual va morir al local del CADCI el 6 d'octubre de 1934. Bandera Negra va ser un grup de xoc que entre d'altres es va encarregar de preparar l'atemptat al Garraf d'Alfons XIII, és en aquest complot on s'acusa a un dels membres d'aquest grup de delatar el complot i no als fets de Molló on el "xivatazo" sembla venir dels italians com afirmen els companys.

Jaume Compte representava la vessant més obrerista d'Estat Català. Impulsors del grup que editava la revista Alta Tensió i que després de fer Estat Català-Partit proletari, donaria lloc al Partit Català Proletari (PCP) que acabaria sent un dels puntals del futur PSUC.

Daniel Cardona va ser l'impulsor d'una escissió l'any 1931 denominada Nosaltres Sols que esdevindria el Partit Nacionalista Català (PNC), de tendència conservadora. Durant el franquisme Cardona fou un dels impulsors i principals dirigents del FNC.
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
18 oct 2006
Els germans Badia van ser ASSASSINATS per FEIXISTES ESPANYOLS de la FAI.
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
18 oct 2006
Que els matessin els de la Fai és probable, no està pas demostrat, i en cas que així fos es tractaria de ben segur d'un grup d'acció que treballà per lliure i no un encàrrec des "d'adalt"
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
18 oct 2006
Les investigacions que va fer en Tísner sobre el tema el vàren conduïr a la FAI. De fet el vàren amenaçar de mort per tal que les aturés i es va acabar exiliant per por a ser tambés assassinat.
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
18 oct 2006
No, els feixistes eren els germans Badia i els seus escamots paramilitars, els quals es van fer tristament famosos en les seves tortures contra elements anarquistes, els seus enemics viscerals i la seva prepotència paramilitar. No és d'estranyar que el matessin els de la FAI i és absolutament entenible per qualsevol que conegui la vida i obra dels germanets Badia. Uns autèntics feixistes catalans.
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
18 oct 2006
Digues que si. Segueix defensant els feixistes espanyols de la FAI.
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
18 oct 2006
Digues que si. Segueix defensant els feixistes espanyols de la FAI.
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
18 oct 2006
Si no tens ni punyetera idea d'història callat la boca, denominar a la FAI com a "feixistes espanyols" és ser un autèntic gilipollas.
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
18 oct 2006
Potser el gilipolles que no te ni punyetera idea d'història ets tu.
No estic parlant de la CNT, que recollia sindicalistes de moltes tendències polítiques als anys 30.
Estic parlant de la FAI, que eren tan "feixistes" i tan espanyols com la gentola de la Falange.
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
18 oct 2006
Potser el gilipolles que no te ni punyetera idea d'història ets tu.
No estic parlant de la CNT, que recollia sindicalistes de moltes tendències polítiques als anys 30.
Estic parlant de la FAI, que eren tan "feixistes" i tan espanyols com la gentola de la Falange.
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
18 oct 2006
El que tu diguis lluminària

vols que comptem els morts de la FAI caiguts en la lluita contra el feixisme i els comparem amb els "teus"?
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
19 oct 2006
57 Militants d' Estat Català morts als camps de concentració nazis!
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
19 oct 2006
els de la FAI poc van morir lluitant contra el feixisme al front, ja tenien prou feina saquejar al pais i cremar convents!
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
19 oct 2006
Doncs si lluminària

vols que comptem els membres de la FAI que en acabar la guerra el 1939 es vàren passar a Falange i els comparem amb els "meus"?

I no t'equivoquis noi/a, els que anàven al front eren majoritàriament de la CNT, no de la FAI. Els bons nois de la FAI estàven molt ocupats a la rereguarda fent passejades nocturnes i negocis tèrbols.
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
19 oct 2006
el que tu diguis troll
Re: Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
19 oct 2006
Diumenge 22d' octubre totes i tots a Prats de Motllò
Estat Català. 80è Aniversari dels Fets de Prats de Molló
26 oct 2006
Prats de Mollo EC1.jpg
Prats de Mollo EC9.jpg
Prats de Mollo EC3.jpg
Prats de Mollo EC4.jpg
Prats de Mollo EC8.jpg
PARLAMENT D’ESTAT CATALÀ EN L’ACTE UNITARI DEL 80è ANIVERSARI DEL FETS DE PRATS DE MOLLÓ 22 D’OCTUBRE DE 2006

Llegiré un extracte de la declaració que en Francesc Macià havia de llegir quan hagués declarat la independència :

A LES NACIONS LLIURES DEL MÓN, SALUT !

És Catalunya la que avui us saludem, nacions lliures del món, en el moment d'aixecar-se en armes en defensa del seu dret imprescriptible de governar-se ella mateixa.
^.....
Volem Catalunya per als catalans!
Volem una cultura moderna per als nostres infants, per als nostres obrers i per a les nostres escoles superiors.
Volem el màxim de millorament per al nostre proletariat.
Volem administrar nosaltres mateixos les nostres riqueses nacionals, en una República Catalana independent.
Que sàpiga tot el món que no estem animats d'un esperit d'odi contra la resta de la Península ibèrica, ni tampoc per un esperit d'imperialisme i de conquesta. Ens consideraríem sortosos, una vegada lliures, d'ajudar els altres pobles d'Espanya que pateixen sota el mateix règim de reacció, per tal que ells també n'esdevinguessin.
Volem trencar les cadenes que ens endogalen amb ells per la força i reemplaçar-les pels lligams lliures i fraternals que ens permetin de treballar junts per la pau internacional. Car és per aquesta pau internacional per la que, en darrera anàlisi, ens aixequem en armes.
I és a vosaltres, pobles lliures de tot el món, a qui adrecem, els primers, la salutació i el nostre crit d'angoixa, demanant-vos de reconèixer el nostre dret d'esdevenir lliures. Ho fem amb l'esperança i la fe en la llibertat i la justícia, aquest principi fonamental de Dret internacional per la cooperació, no forçada, sinó lliure i cordial de tots els pobles i per la igualtat civil, contra tot privilegi i tota tirania. Tenim el convenciment que no serà assegurada la pau d'Europa mentre la força dels exèrcits sostingui exclusivament l'imperialisme i no siguin assegurats els drets de les nacions petites a disposar lliurement d'elles mateixes.
Pel dret dels pobles i dels homes!
Per la pau internacional!
Salut!
Francesc Macià, Prats de Molló 1926.

Avui vuítanta anys després, segueix sent totalment vigent aquesta declaració que tenien preparada els voluntaris catalans encapçalats per Francesc Macià.
Per desgràcia, encara avui som un poble sotmès i sense llibertat!
És avui i aquí en la conmemoració d’ aquest 80è aniversari que les dones i homes d’ Estat Català volem manifestar que ens mantenim fidels en la lluita per la independència de Catalunya .
Volem retre homenatge a totes i tots els lluitadors catalans que han patit repressió i molt especialment als qui han perdut la vida lluitant per la llibertat del nostre poble.
Volem recordar en aquest 80è aniversari, molt especialment, al patriota català Salvador Galobardes i Fuentes que formà part de l’expedició de Prats de Motlló amb Francesc Macià, va ser empresonat i expulsat de França junt amb la resta dels voluntaris, va lluitar després en defensa de Catalunya contra el feixisme i morí en un camp d’extermini nazi junt amb 56 militants més d’ Estat Català.
Que la seva experiència i sacrifici ens serveixi d’exemple per no defallir en la lluita per la independencia de Catalunya.
Moltes gràcies!
............................
Van intervenir entre altres, un representant de l’ Associació Prats Endavant, Enric Garriga President del l' IPECC, Oriol Falguera de Free Catalonia, Delegat de la Casa de la Generalitat a Perpinya Enric Balaguer i Frederic Bentanachs Secretari General d'Estat Català.

--------------------------------------------

INTERVENCIÓ DE CLOENDA D’ESTAT CATALÀ A LA CONFERÈNCIA: "L’INDEPENDENTISME CATALÀ DURANT LA DICTADURA DE PRIMO DE RIVERA, LA REPÚBLICA CATALANA I LA GUERRA CIVIL"
Al Fogal de Prats de Molló, 22 d’octubre de 2006

Volem donar les gràcies als amics de l’Associació Prats Endavant per la seva col.laboració en l’organització d’ aquest 80è aniversari.

Volem agrair molt especialment al bon amic i gran patriota Enric Garriga per la seva tasca en defensa dels símbols del nostre poble en la lluita per les llibertats nacionals , sense el seu esforç i la tossuderia,commemoracions històriques com el 80è aniversari dels Fets de Prats de Molló potser restarien en l’oblit.

Estat Català us agraeix la vostra presència en aquesta conferència sobre l’independentisme català en diferents etapes de la nostra història en què el nostre partit va tenir un destacat protagonisme, no sempre encertat, però sí que podeu tenir clar que sempre va actuar d’una forma altruista i sincera en defensa de Catalunya en la lluita per la seves llibertats nacionals.

Aquesta conferència és la primera d’una sèrie de conferències que es faran en diferents comarques arreu dels Països Catalans i la propera serà a Berga el proper diumenge 12 de novembre , després a Vic , Les Borges Blanques i Barcelona .

També agrair per descomptat als companys historiadors independentistes en Tomàs Callau, Agustí Barrera i Josep Sort per la seva disponibilitat a participar en aquest cicle de conferències organitzades per Estat Català.
.....................
Primera conferència Al Fogal, Prats de Molló (Vallespir). Van intervenir, Tomàs Callau, historiador, va parlar sobre els Fets de Prats de Molló, Agustí Barrera, historiador, va parlar sobre els Fets del sis d'Octubre del 1934, Josep Sort, historiador va parlar sobre el paper d'Estat Català a la Guerra Civil.
Mira també:
http://www.estat-catala.cat
Sindicato Sindicat