Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
[CNT-Barcelona] Nou èxit de la Secció Sindical CNT-Sagardi
14 oct 2006

L'any passat aquest Sindicat va constituïr una Secció Sindical a la cadena de restaurants Sagardi; la resposta de l'empresa va ser l'acomiadament de la delegada de la Secció Sindical, acció que va motivar la resposta de CNT amb un èxit rotund al aconseguir-ne la readmissió en poc més d'una setmana i per mitjà de l'Acció Directa.

Avui, tornem a tenir bones notícies des de la Secció Sindical de CNT-Sagardi. Recentment la Secció Sindical i el Sindicat hem estat negociant amb l'empresa el compliment dins el restaurant de la totalitat del Conveni d'Hosteleria a Barcelona, negociacions que s'han resolt favorablement per a la Secció Sindical i per a la resta de la plantilla.

El sector de l'Hosteleria a Barcelona, com arreu, té una gran diversitat de problemes per als i les seves treballadores: no remuneració d'hores extres, no abonament del plus de nocturnitat, flexibilitat d'horaris només per a l'empresa, la temporalitat laboral, falta de mesures de seguretat, salut i higiene, etc. No obstant, a CNT seguim pensant que el major dels problemes és la falta d'una pràctica sindical real.

I ens ho demostren els fets. La inmensa majoria d'empreses del sector incompleixen bona part del Conveni Col·lectiu sectorial, i els "sindicats" que el firmaren poca cosa fan per a exigir-ne el cumpliment íntegra. No entrarem a valorar, aquí i ara, la validesa d'un conveni com el que hi ha actualment firmat (això qualsevol treballador i treballadora del sector podrà donar-nos la seva legítima opinió); però sí que podem i hem de fer constar la pràcticament nula activitat sindical per part dels treballadors i treballadores del sector. I, així, veiem dia a dia com el conveni queda en paraules buïdes.

Recentment, la Secció Sindical CNT-Sagardi va plantejar a l'empresa la necessitat de solucionar l'incumpliment que l'empresa fa de parts fonamentals del Conveni Col·lectiu vigent. Tot i que en un primer moment, la direcció era poc receptiva a reunir-se amb CNT i la seva secció sindical a l'empresa, finalment es va arrivar a un ràpid enteniment i a finals de setembre varem celebrar l'esmentada reunió.

Allí, la secció sindical va abordar sobre la taula la falta de responsabilitat de l'empresa alhora d'atendre les exigències de la llei i el problema que això podia suposar per a la plantilla i, per extensió, al restaurant. Al final de la negociació es va arrivar a un acord satisfactori que consta de:

  • fi de les hores extraordinàries; cap més treballador estarà obligat a realitzar-ne.
  • abonament de les hores extraordinàries que puntualment puguin realitzar-se, i amb caràcter retroactiu aquelles ja realitzades.
  • abonament del plus de nocturnitat a la totalitat de la plantilla, amb caràcter retroactiu.
  • modificació del calendari laboral per tal que s'adapti als horaris dels treballadors, i no al revés; la supressió de les hores extres significarà la nova contratació de personal si és necessari.

Des de CNT, valorem molt positivament aquesta actitut de l'empresa que ha demostrat entèndre la necessitat de negociar amb la Secció Sindical de CNT.

Aquests exemples, ens demostren que el fonamental problema del sector de l'hosteleria és la falta d'unió entre els treballadors i treballadores del sector i la falta d'una dinàmica sindical autònoma, aliena als comitès d'empresa, subvencions i eleccions sindical.
Exemples com la feina que CNT-Sagardi realitza només ens ratifiquen que l'anarcosindicalisme és avui més necessàri i vàlid que mai.

Només ens resta felicitar als companys i companyes de Sagardi, que estan fent créixer CNT dins l'empresa afrontant els problemes amb responsabilitat, treball i compromís. Estem segurs que mica en mica, l'exemple anirà prenent cos a l'empresa i la resta dels treballadors i treballadores seguiran afiliant-se a un sindicat assambleàri i de treballadors-es com és l'anarcosindical.

Salut i anarcosindicalisme!

CNT-AIT Barcelona
Secr. Acció Sindical
Secció de Comerç i Hosteleria

Mira també:
http://barcelona.cnt.es

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: [CNT-Barcelona] Nou èxit de la Secció Sindical CNT-Sagardi
14 oct 2006
Este sábado a las 18:00h. mani de Mercadona en plaza Universitat.
Re: [CNT-Barcelona] Nou èxit de la Secció Sindical CNT-Sagardi
15 oct 2006
poc a poc i bona lletra cap a la construcció d'un moviment sindical del que poguem estar orgullosos!
Sindicato Sindicat