Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats
L´Estat italià ha fracassat en l´intent de destruir l´independentisme sard
05 oct 2006
L'ACCENT (www.laccent.info) ENTREVISTA a Cristiano Sabino, secretari de relacions internacionals d´A Manca Pro S´Indipendentzia, que parla de les recents operacions policials contra independentistes, comunistes i anarquistes sards
AForas.jpg
Entrevistem a Cristiano Sabino després de compartir un agradable àpat sard a Tàtari (Sasser). Hores després s´hi celebra la festa més important que reuneix a la pràctica la totalitat dels seus ciutadans. Els independentistes sards enguany han aprofitat la celebració per denunciar el silenci mediàtic que acompanya l´Operació Arcàdia.

Aquesta ràtzia repressiva centrada en l´organització A Manca pro s´Indipendentzia (aMpI) ha estat l´execució del denominat "Teorema Pisano" que considera que els independentistes, comunistes i anarquistes sards busquen una unitat militar contra l´Estat italià. El resultat dels deliris de l´exministre de l´interior van suposar l´11 de juliol fins a 10 detinguts.Què és el "teorema Pisano"?
El "teorema Pisano" el creà l´exministre d´interior del govern italià, sard i membre de Forza Italia, que considera que a Sardenya els comunistes, els independentistes i els anarquistes busquen una unitat d´acció militar contra l´Estat. Giuseppe Pisano en un article publicat a la premsa ha arribat a definir l´illa com un "laboratori polític perillosíssim" ja que la qüestió nacional pot galvanitzar un moviment popular fort i unitari. Al seu torn els mitjans de comunicació han estès la idea que Sardenya és perillosa.

Quins efectes pràctics han tingut les teories de Pisano?
Al llarg d´aquests tres darrers anys han succeït operacions repressives limitades, que bàsicament han afectat a militants anarquistes. Així mateix, la primavera passada tres comunistes de Nuoro van ser detinguts. En els casos que s´ha arribat a judici sempre s´ha absolt als encausats per manca de proves. D´altra banda, els militants d´aMpI han patit una autèntica persecució: identificacions, escoltes... que han desembocat amb l´Operació Arcàdia.

Però l´operació de l´11 de juliol succeeix amb el centreesquerra al poder...
Sí, l´operació Arcàdia és el resultat d´una voluntat política construïda per la dreta que ha trobat en el centreesquerra el braç executor. Ha estat la ràtzia policíaca més important en els darrers 30 anys des de la que va patir el Fronte de Liberazione Sardu (FIS) els anys 80. Es van detenir a 10 persones -tots militants d´aMpI- i es van efectuar fins a 55 registres; dels quals, una quarantena van afectar a militants de la nostra organització i la resta han estat a persones relacionades amb altres partits independentistes sards, amb organitzacions comunistes com Itàlia-Cuba o membres del nacionalisme cultural.

Quines són les acusacions contra els detinguts i contra Manca?
S´acusa als militants detinguts de realitzar una trentena d´atemptats en els darrers anys contra contra seus de partits, sindicats, patronals o el turisme de luxe. Entre aquests atemptats destaca un contra la visita de Blair i Berlusconi a l´illa. Aquests atemptats van ser reivindicat per Nucleo Proletario Comunista (NPC) i l´Organitzacione Independentista Revoluzionaria (OIR) i s´acusa a aMpI de ser-ne la cobertura legal. L´activitat de la nostra organització i dels seus militants és plenament pública a banda de desconèixer l´existència de NPC i OIR. Les acusacions contra els deu militants d´aMpI es basen només en la interpretació d´escoltes telefòniques realitzades durant anys. Els nostres advocats han pogut llegir les transcripcions d´aquestes escoltes i no en transcendeix cap mena d´informació que es pugui considerar una prova.
Tota l´operació s´ha basat en l´aplicació dels articles 270 i 270bis del codi penal, que són part de la legislació especial antiterrorista provinent del règim feixista. L´article es refereix a "associació subversiva amb finalitats terroristes".

Quina és la situació dels 10 detinguts?
Dels deu detinguts, sis continuen a la presó de Casteddu (Càller), tres estan en arrest domiciliari per motius mèdics i un està en llibertat ja que es va demostrar que els dies on suposadament se li havien fet escoltes telefòniques no estava a Sardenya. Estem a l´espera que siguin posats en llibertat o que siguin deportats a Itàlia.

Al vostre entendre quins eren els objectius de l´operació?
Els objectius de l´operació policial eren destruir aMpI, realitzar un atac general a l´independentisme sard així com un atac contra les llibertats democràtiques i civils. Des de la nostra organització considerem que els objectius que perseguia l´Estat italià han fracassat ja que aMpI continua existint, l´independentisme sard ha unit forces contra la repressió i s´ha rebut la solidaritat de 150 organitzacions de Sardenya, Itàlia i de nacions d´arreu Europa com els Països Catalans (Intersindical i Endavant), Euskal Herria (Batasuna) i Galiza (NOS-UP) entre altres. També s´han solidaritat milers de persones individuals entre els quals destaquen parlamentaris regionals sards i italians. Alguns d´aquests han visitat personalment als presos per assegurar que no rebessin maltractaments.

Quines accions s´han realitzat en solidaritat amb els detinguts?
Des de la presó els deu companys van portar a terme una vaga de fam. A fora s´han realitzat conferències de premsa, dues manifestacions nacionals a Casteddu (Càller) i a Tàtari (Sàsser), estades a davant de la presó... Es preveu en els proper dies una nova marxa a Nùgoro (Nuoro) i s´està preparant una manifestació internacional a finals de setembre en cas que els detinguts continuïn a la presó. En aquest sentit es farà una crida arreu del continent "contra la repressió i pel dret de les nacions sense estat a lluitar per l´autodeterminació".

Sembla que l´Estat italià recela de l´independentisme sard. Quina és la situació del moviment?
L´independentisme sard està en una fase de creixement. Actualment existeixen tres organitzacions polítiques IndipenL´independentisme sard està en una fase de creixement. Actualment existeixen tres organitzacions polítiques Indipendèntzia Repùbrica de Sardigna (IRS), Sardigna Nazione i Manca (aMpI). De les tres, Sardigna Nazione és la més antiga i de la qual se´n va escindir les altres dues. A banda, existeix una sèrie d´organitzacions com Sindicato Sardo, Sardigna Ruja (agrupa a emigrats a Itàlia) o A Foras (col·lectiu contra l´ocupació militar de Sardenya) etc... Tot plegat forma part de "l´informal" sinistra indipendentista sarda, però no existeix un moviment format. En aquest sentit aMpI aposta per obrir un procés de diàleg -a partir de la proposta "Pro s´Indipendentzia" entre les diverses organitzacions per analitzar com s´ha d´estructurar el Moviment d´Alliberament Nacional Sard. A nivell electoral la nostra organització no s´ha presentat mai però segons les circumstàncies demana el vot per a les llistes independentistes.
A nivell històric cal destacar també dues etapes. Els anys 60 l´organització Su Populo Sardu, organització de classe que aglutinà a 7.000 militants. D´altra banda als anys 80 el Fronte de Liberazione Sardu (FIS) va cobrar gran importància i l´Estat italià la va voler desmantellar i va detenir a una trentena de persones i n´empresonà el seu líder durant quatre anys.

Nota
Els topònims s´han escrit amb llengua sarda i també amb la seva forma catalana o italiana per a facilitar-ne la localització.
Mira també:
http://laccent.info/article.asp?n=89&idart=83
http://WWW.MANCA-INDIPENDENTZIA.ORG

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L´Estat italià ha fracassat en l´intent de destruir l´independentisme sard
05 oct 2006
Llibertat tambè pels companys Sards, del ara clausurat cercle "Fraria" de Cagliari, espai a on individualitats anarquistes, independentistes i comunistes antiautoritaries donen vida a diverses iniciatives de intervenció al teixit social de la illa, de denuncia a la colonització de part de l'estat italia, de solidaritat amb les persones preses...Ne meres ne tzeraccus.
Morti a s’imperialismu gherra a s’istadu!
Solidaritat amb tots els pobles amb lluita.
Solidarieta'
05 oct 2006
l circolo Fraria esprime piena solidarietà a tutte le compagne e a tutti i compagni perquisite/i arrestate/i e nello specifico ai militanti di A Manca Pro S'Indipendentzia così duramente colpiti da questa ennesima ondata della manovra repressiva che da anni impesta la nostra terra sarda con i suoi insulsi atti e con i suoi sgherri e che cerca di mettere a tacere la ferma avversione di tutte/i coloro che quotidianamente prendono posizione contro questo stato repressivo e colonialista.

Ma questi vigliacchi non hanno fatto i conti con il fatto che la lotta anti-coloniale ha nell'isola ampie e solide radici e che i loro continui attacchi non fanno che chiarire, se ancora per qualcuno ve ne fosse bisogno, la natura infame del potere dello stato italiano sotto qualsiasi bandiera di governo, nonchè consolidare il vincolo di solidarietà tra tutte/i coloro che da questo vengono colpite/i.
Rafforziamo la nostra presenza nelle vie e nelle piazze per far sentire la nostra voce ai compagni e alle compagne colpiti/e

TUTTE LIBERE E TUTTI LIBERI!
GHERRA A S'ISTADU!

FRARIA


Fraria* es un terme que en llengua Sarda ve a voler dir âFlor de cendraâ? o simplement âguspiraâ?, que a pesar de transmetre la sensació de restar apagada, es capaç de reanimar el foc.
Re: L´Estat italià ha fracassat en l´intent de destruir l´independentisme sard
05 oct 2006
Llibertat tambè pels companys Sards, del ara clausurat cercle "Fraria" de Cagliari, espai a on individualitats anarquistes, independentistes i comunistes antiautoritaries donen vida a diverses iniciatives de intervenció al teixit social de la illa, de denuncia a la colonització de part de l'estat italia, de solidaritat amb les persones preses...Ne meres ne tzeraccus.
Morti a s’imperialismu gherra a s’istadu!
Solidaritat amb tots els pobles amb lluita.
Sindicat Terrassa