Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
La nova proposta d'organització dels ensenyaments universitaris
03 oct 2006
Comunicat de l'AEP davant la proposta del govern espanyol d'organització dels ensenyaments universitaris
COMUNICAT de PREMSA de l 'AEP DAVANT LA PROPOSTA DEL GOVERN ESPANYOL D'ORGANITZACIÓ DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS

Després de conèixer la proposta ha partir de la qual es treballarà per adequar les titulacions universitàries al nou Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), des de l'Associació d'Estudiants i Estudiantes Progressistes (AEP), de les principals organitzacions estudiantils de Catalunya, fem les següents consideracions:

Els canvis que suposa l'entrada a l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior demanen un augment considerable en la inversió en Universitats, que avui en dia és ja molt menor a la desitjada. Després de conèixer els resultats de les investigacions de l'OCDE en educació, ens reafirmem quan diem que l'estat espanyol es troba a la cua pel que fa a inversió pública educativa, destinant una partida pressupostària molt inferior a la mitjana europea. Actualment, és l'1'1% del PIB dirigit per a Universitats. Recordem que ja fa deu anys que des de l'AEP i la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), marc unitari del moviment estudiantil a Catalunya, exigim que s'arribi al 1'75% del PIB.
La nova estructura universitària, com diu el document marc, basa l'oferta educativa segons les demandes de la societat actual. Tornem a apuntar que massa sovint els governs confonen les demandes de la societat amb les del sector empresarial, i són finalment aquestes les que determinen les actuacions en política educativa.
L'estructura en Grau, Màster/Post-Grau i Doctorat suposa una divisió molt dràstica en els titulats universitaris, que anirà acompanyada, de ben segur, per una divisió molt clara en quan a possibilitats laborals. Creiem que això suposarà una divisió elitista molt clara entre aquelles persones que disposin de les condicions econòmiques òptimes per poder cursar els seus estudis i els que s'hauran de conformar amb un grau molt genèric, amb capacitats tècniques i orientat al mercat laboral poc qualificat.

El marc de relacions que estableix l'EEES ja està gestat. Des dels centres universitaris se'ns presenta la darrera oportunitat per poder pal·liar els efectes d'un procés que afectarà greument al caràcter públic de la Universitat. Per això, des de l'AEP proposem:

L'obertura d'un debat real entre tota la comunitat universitària en el que serà la definició de les noves branques de coneixement i els plans d'estudi de cada titulació. Exigim que s'enceti un escenari participatiu enfocat en la defensa de la Universitat pública i les característiques intrínseques de cada territori.
Una aposta clara pel finançament públic en educació. Per tal d'afrontar les noves dinàmiques que promouen les declaracions europees en Universitat és imprescindible que s'efectuïn mesures en matèria d'ajuts que permetin a tots i cadascun dels i les estudiants seguir el curs amb normalitat. Per això, es necessita incrementa la política de beques, millorant-ne la qualitat i la quantitat que se'n destina. No acceptem que cap estudiant quedi fora del sistema universitari per motius econòmics.
Una política eficient i igualitària en quan a finançament universitari. Ens oposem rotundament a mètodes de finançament basats en criteris de rentabilitat econòmica o inserció laboral dels titulats, ja que són aquests els que promouen la competitivitat i l'entrada de pràctiques mercantils entre aquestes.

Des de l'AEP apuntem que les últimes reformes en matèria d'universitats no han anat encaminades per consolidar les bases d'una bona Universitat pública, sinó que han donat continuïtat a la tònica privatitzadora de l'època del Partit Popular. Una mostra és la reforma de la Llei Orgànica d'Universitats (LOU) que presenta el PSOE, que no és més que un maquillatge de la llei que al seu temps el PSOE va criticar en les grans mobilitzacions del 2001.

Barcelona, 27 de setembre del 2006
Mira també:
http://www.aep.pangea.org

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa