Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Les hipoteques s'encariran 123 euros al mes després de l'enèsima pujada de l'Euribor
30 set 2006
L'indicador acumula dotze avenços consecutius i es col·loca en el nivell màxim dels últims 4 exercicis Molts experts vaticinen que arribarà al 4% a final d'any
M.M.


Un any és el temps que, inexorable, porta pujant l'Euribor, l'índex més utilitzat per calcular l'interès dels préstecs hipotecaris a Espanya. Aquesta evolució situa l'indicador en el seu nivell més alt des del juliol del 2002, després que en l'últim any hagi sumat una pujada de gairebé un punt i mig percentuals, un 67,4%.

Així, l'Euribor ha crescut una dècima respecte al 3,615% registrat a l'agost i 1,496 punts en relació amb el 2,219% a què es va situar el setembre del 2005. El percentatge es traduirà en una nova pujada de les quotes dels crèdits hipotecaris que es revisin anualment amb la nova taxa en els pròxims dies.

Concretament, en una hipoteca mitjana, que segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística se situava en 153.978 euros, a un termini de 25 anys i amb un diferencial de 0,50 punts sobre l'Euribor, la quota mensual passarà dels 707,88 euros que havia de pagar l'agost del 2005 a 831,14 euros. Tot plegat suposa un increment mensual de 123 euros en les quotes i una pujada anual de 1.356 euros.

Tot això es produeix en ple context d'augments del preu del diner oficial per part del Banc Central Europeu i a les envistes, precisament, i segons els experts, de nous moviments de l'institut emissor.

Actualment, després de l'última pujada dels tipus d'interès als Estats de la zona euro, produïda el 3 d'agost, aquests estan situats en un 3%. Els observadors creuen, però, que l'Euribor s'està "aclimatant" a un escenari de tipus d'interès entre el 3,25% i el 3,5%.


Moderació?

Això fa previsible que l'Euribor continuï la seva escalada ascendent en els últims mesos de l'exercici. Algunes firmes d'anàlisi preveuen que tancarà l'any amb prop del 4% mentre que d'altres no hi donen un valor superior al 3,8% i hi detecten una certa "moderació". Ara que una gran part dels subscriptors d'hipoteques ja han vist com s'actualitzaven les seves quotes, també caldrà veure com afecta aquesta revisió al consum general.http://www.avui.cat/avui/diari/docs/index4.htm
© Diari AVUI - Corporació Catalana de Comunicació SL

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Una hipoteca de 120.000 euros tindrà una alça de 89,7 E a la quota mensual
30 set 2006
L'euríbor arriba al 3,715% arran del repunt més alt des del 2000 • L'índex ha registrat una desacceleració els últims dies de setembre


EL PERIÓDICO
BARCELONA

La dotzena pujada consecutiva de l'euríbor, registrada al setembre, ha provocat que l'indicador més utilitzat per fixar el tipus d'interès dels préstecs hipotecaris experimenti l'increment interanual més gran dels últims sis anys, fins a col.locar-se en el 3,715%, cosa que suposa un ascens d'1,496 punts percentuals en l'últim any.Només entre el maig del 1999 i el maig del 2000, quan l'índex hipotecari va variar des del 2,682% fins al 4,848%, es va produir una acceleració més brusca. Amb el nivell marcat ahir per l'euríbor --que confecciona la Federació Europea de Banca amb la mitjana mensual del tipus amb què els bancs de la zona euro es presten els diners a un any--, aquest índex ha avançat clarament en comparació amb el 3,615% de l'agost. Amb tot, l'indicador ha registrat una desacceleració en els últims dies del mes. S'atribueix a la possibilitat que els tipuss d'interès, principalment als EUA, puguin desminuir.

En tot cas, en aquests moments, els titulars d'una hipoteca de 120.000 euros i amb un termini d'amortització de 20 anys, que hagin de revisar el tipus d'interès en els pròxims dies veuran com s'encareix la seva quota mensual en 89,7 euros, fet que en el conjunt de l'any representa una pujada de gairebé 1.076,4 euros. Una gran majoria dels "hipotecats" ja han revisat la seva quota anual des que van començar les pujades, ja fa un any, de manera que els verdaders efectes d'aquestes s'estan traslladant a la butxaca de la majoria dels ciutadans. Per l'expert d'Analistes Financers Internacionals (AFI) David Cano, l'índex ja ha acabat una primera fase de pujades i, ara, l'indicador s'està "aclimatant" a un escenari de tipus d'interès entre el 3,25 i el 3,50%.
Re: Les hipoteques s'encariran 123 euros al mes després de l'enèsima pujada de l'Euribor
30 set 2006
tan barat que era el diner, un cop els han tingut a tots ben collats, ara cal apujar-lo perquè aqui nomes hi ha una llei: el lucre màxim. Visca l'okupació i els qui lluiten.
Sindicat Terrassa