Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : laboral
Accident Laboral, Negligencia Empresarial !!!
29 set 2006
Comunicat de la CGT de Parcs i Jardins
accidents_29-09-06.pdf
accidents 29-09-06.pdf (163,22 KiB)
Us adjuntem el full informatiu que repartirem el pròxim dilluns 2 d’octubre a
les 11.15 hores, a la concentració que farem davant les portes del jutjat social
nº33 a la Ronda de Sant Pere 52 per denunciar la sinistralitat laboral en Parcs
i Jardins que es troba molt per sobre de la mitjana de accidentabilitat de
Catalunya (la negligència empresarial crea lesions permanents a molts
treballadors i treballadores).ACCIDENT LABORAL,

NEGLIGENCIA EMPRESARIAL!!!MENYS PROPAGANDA I MÉS FETS

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Accident Laboral, Negligencia Empresarial !!!
29 set 2006
Denuncien Parcs i Jardins per negligència en la mort d'un empleat que estava malalt

L'home va morir arran d'un problema respiratori 19 dies després d'un primer atac que l'empresa no va fer constar enlloc

IVAN VILA. Barcelona
L'empleat de Parcs i Jardins de Barcelona Francisco Jurado va morir d'un infart provocat per una insuficiència respiratòria el 20 de juliol passat, un dels dies més calorosos de l'estiu, durant la seva jornada al parc de Diagonal Mar. Jurado havia demanat mesos enrere un trasllat pels problemes respiratoris que patia, però no se li havia concedit. A més, l'1 de juliol ja va tenir un primer ensurt a la feina, i malgrat que es va passar tota una nit ingressat, l'empresa no va fer constar enlloc l'incident i va mantenir Jurado al mateix lloc de treball, on feia una jornada intensiva de 7 hores diàries en torns de 10 dies seguits treballant i amb temperatures que al juliol van superar els 30 graus. La vídua ja ha denunciat l'empresa a Inspecció de Treball i després es querellarà.Jurado, de 49 anys, en feia 24 que treballava a Parcs i Jardins. Des del 2002, fent tasques de vigilància a Diagonal Mar, després que els metges el declaressin no apte per continuar fent treballs de jardineria, que requereixen més esforç físic. Quan va morir, feia poc més de dos mesos que s'havia reincorporat a la feina després de passar-se un any de baixa pels seus problemes respiratoris, que l'obligaven a dormir amb un respirador. L'informe elaborat pel departament de prevenció de l'empresa per determinar les circumstàncies de la seva mort apunta que el fet que la setmana en què es va produir fos «anormalment calorosa, afegit a les condicions físiques i de salut del treballador, podrien ser la causa de l'accident».

Fins a la redacció de l'informe, però, sembla que no es va considerar aquesta possibilitat, perquè tot i que l'1 de juliol, 19 dies abans de la seva mort, Jurado ja va tenir un primer ensurt arran d'una insuficiència respiratòria durant la jornada laboral, se'l va mantenir en el mateix lloc de treball i fent la mateixa feina. De fet, d'aquest primer incident no en va quedar constància ni en el departament de prevenció ni en el de personal, malgrat que Jurado es va passar tota una nit en observació a l'hospital de Mar, i malgrat que l'empresa va ser informada de l'atac perquè el treballador, que estava sol al seu lloc de treball, va informar per ràdio la central, i va ser des d'allà que van avisar una ambulància. Parcs i Jardins va admetre ahir aquesta irregularitat –que també està recollida en l'informe de l'accident–, i la va atribuir a «un error».

No és aquest primer atac l'únic que no es va tenir en compte. Tampoc no es va considerar, ni abans ni després de l'1 de juliol, que el novembre passat, el treballador ja havia demanat un trasllat per qüestions de salut, petició que va sustentar en un dictamen mèdic que determinava que Jurado tenia «una afectació pulmonar important, que es veu agreujada pels canvis ambientals i pels ambients humits». El document recomanava «que la seva feina estigués adequada al seu estat per evitar reaguditzacions de la seva patologia de base. No és convenient que hi hagi humitat i canvis bruscos de temperatura. L'ambient ha d'estar a una temperatura regular». Les recomanacions, però, van caure en sac foradat i es va quedar al parc de Diagonal Mar, «un dels més humits perquè està a prop del mar i té un estany artificial molt gran», diu el president del comitè d'empresa, José Ruiz. El dia que Jurado va morir, a més, a Barcelona els termòmetres van fregar els 34 graus, i el de Diagonal Mar no és un parc que es caracteritzi precisament per les zones d'ombra.

Segons la versió de l'empresa, facilitada ahir pel servei de premsa de l'Ajuntament –perquè ni el gerent, Jordi Campillo, ni cap altre responsable de Parcs i Jardins no es va posar al telèfon, malgrat la petició d'aquest diari–, la demanda de trasllat va ser desestimada perquè es va fer al novembre, quan Jurado estava encara de baixa, i «no es pot traslladar ningú quan està de baixa». Quan Jurado es va reincorporar, el 15 de maig, tampoc no se'l va moure de lloc perquè el servei mèdic de l'institut municipal el va declarar «apte sense cap tipus de restricció» per desenvolupar les seves tasques de vigilant.

La versió oficial passa de puntetes per l'omissió documental del primer ensurt. De fet, en l'«historial» de Jurado facilitat ahir per Parcs i Jardins mitjançant el servei de premsa no es feia inicialment cap esment a l'atac de l'1 de juliol. Només en una segona comunicació, i després que aquest diari preguntés expressament per aquesta circumstància, es va fer referència a l'assumpte: «un error» pel qual, a hores d'ara, encara no hi ha cap explicació. N'hi haurà d'haver, perquè la vídua, Eva Segarra, ja ha denunciat Parcs i Jardins a Inspecció de Treball per «negligència i infracció de les mesures de seguretat i de riscos laborals», i preveu interposar també una querella criminal.

Més info sobre la mort del Paco: http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2074311
Re: Accident Laboral, Negligencia Empresarial !!!
30 set 2006
Parcs i Jardins es desdiu i nega ara haver comès cap error en el cas de l'empleat malalt mort a la feina

El tripartit municipal guarda silenci sobre l'assumpte i CiU i PP volen informació

IVAN VILA. Barcelona
El gerent de Parcs i Jardins, Jordi Campillo, va negar ahir que l'empresa hagi comès cap error en el cas de Francisco Jurado, l'operari mort el 20 de juliol al parc de Diagonal Mar arran dels problemes respiratoris que arrossegava, i que ja li havien provocat un primer atac que l'empresa no va tenir en compte. Parcs i Jardins es desdiu, doncs, de la versió de dijous, quan va admetre que hi va haver un error. Ningú de l'equip de govern va voler opinar ahir sobre el tema, i l'oposició vol informació.Jurado havia tingut un primer ensurt l'1 de juliol, del qual no va quedar cap constància ni al departament de prevenció de l'empresa ni al de personal, un dels fets que motiva la denúncia interposada per la vídua a Inspecció de Treball. Dijous, Parcs i Jardins, mitjançant el servei de premsa de l'Ajuntament, atribuïa aquesta circumstància a un error. Ahir a la tarda, però, Campillo, que no va voler aprofundir més en el tema –«no entrarem en una guerra de declaracions, perquè hi ha una investigació oberta d'Inspecció de Treball i per respecte a la família», va argumentar–, tot i no negar l'omissió en els dos departaments citats, va assegurar que «no hi va haver cap error, perquè el cap de guàrdia va registrar l'incident en el llibre de guàrdies de l'empresa».

Tot i així, si escau, «es depuraran les responsabilitat que calgui». Això no ho va dir Campillo, sinó una portaveu de la presidenta de l'institut, la tinenta d'alcalde ecosocialista Imma Mayol, que no va fer declaracions. De fet, cap membre del tripartit municipal va parlar. A migdia, l'alcalde Jordi Hereu afirmava en un acte amb la Guàrdia Urbana que no tenia constància dels fets, dels quals ahir informava aquest diari. Tampoc el tinent d'alcalde d'ERC, Jordi Portabella, en va dir res.

Sí que ho va fer l'oposició municipal. El líder del PP, Alberto Fernández Díaz, ha demanat «explicacions immediates» i per escrit a Mayol. El convergent Joan Puigdollers també vol més dades: «Hi ha dues coses que no coneixem i voldríem conèixer: els resultats de la Inspecció de Treball, quan hi siguin, i si hi ha cap certificat mèdic» que justifiqui si va ser una mort natural o un accident laboral.
Re: Accident Laboral, Negligencia Empresarial !!!
30 set 2006
Judici per lesions
El tema de l'accidentalitat laboral és un dels esgrimits en l'agre enfrontament que tenen la direcció i el comitè d'empresa de Parcs i Jardins. Campillo, però, ho atribueix a una estratègia de desgast dels representants dels treballadors que no respon, diu, a la realitat sinó que es fa servir com a arma en la negociació del conveni. Dilluns que ve, precisament, els treballadors han convocat una acció de protesta coincidint amb la celebració d'un judici que enfronta l'empresa amb un operari que demana més prestacions arran de les lesions causades per la mala postura en què va haver de manipular una màquina durant dos anys. El judici, en primera instància, arriba després que tant la Inspecció de Treball com l'Institut Nacional de la Seguretat Social hagin donat la raó al treballador, segons el comitè.
Sindicat Terrassa