Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Els polítics i la MAT
27 set 2006
A poc a poc es va estenent arreu dels Països Catalans la veu contrària a aquest model d´energia que ens volen implantar els polítics de torn.
Des de fa gairebé un any i mig a Osona hi ha un moviment ciutadà contra les línies de molt alta tensió (MAT). A Girona aquest moviment ciutadà ja hi és des de fa gairebé quatre anys, també al Vallès, i a la Catalunya Nord des de fa molt més temps (al País Valencià també comença a moure´s aquest corrent). A poc a poc es va estenent arreu dels Països Catalans la veu contrària a aquest model d´energia que ens volen implantar els polítics de torn. Uns polítics que son conscients dels beneficis que, aquestes línies de molt alta tensió, comportaran a les multinacionals elèctriques espanyoles i especialment a les franceses i que ens menteixen un dia si i l´altre també quan ens diuen que han de servir tant per l´abastament de més energia al litoral gironí, uns 15 dies a l´any per a l’estiu o bé per al Tren de Gran Velocitat. Tot és fals.

Només cal arreglar les línies arcaiques que ja existeixen per tal que no hi hagi problemes d´abastiment al litoral gironí i per altra banda amb les línies que es volen aixecar hi ha energia per fer correr molts i molts TGV alhora. També cal tenir en compte que aquestes línies de molt alta tensió només serveixen d´autopista per transportar energia i la idea és de transportar els excedents de França al Nord d´Africa, aquesta és realment la causa d´aquestes línies de molt alta tensió.

El moviment contrari a la MAT, a Osona, es va anant configurant gràcies, sobretot, a dos actes que es van fer a Taradell i a Vic, on experts i altres plataformes ens van plantejar els problemes que pot comportar que s´aixequin aquestes línies de molt alta tensió al llarg dels Països Catalans. A partir d´aquí és quan ens conscienciem més alguns de nosaltres, i potser és quan ens fixem més amb el què diuen i què fan els polítics sobre aquest tema, ja que d´ells depèn que es porti a terme aquest atac a les nostres vides i al territori. En Pep Puig, professor a la Universitat Autònoma de Barcelona (cofundador d’Alternativa Verda), amb un fotimer de dades, ens va fer veure les mentides dels polítics i les solucions a la manca d´energia; el doctor Maideu, pediatre i metge a Ripoll, ens va aportar documents de prestigiosos metges de tot el mon i experiències seves que viure a prop d´aquestes línies elèctriques comporta càncer, i, els companys de les comarques gironines i de la Catalunya Nord ens van ensenyar la manera de continuar amb aquesta lluita incansable cap a un canvi energètic real i de no malgastament.

Fa uns dies, a la Universitat Catalana d´Estiu de Prada de Conflent, a la Catalunya Nord, també s´ha tractat el tema amb d´altres experts com en Joandomènec Ros, rector de la Universitat i professor de la Universitat de Barcelona, el doctor Ferran Gonzàlez i Cajigós,enginyer industrial i membre de la Comissió d´Energia de l´Associació d´Enginyers de Catalunya, Margarita Ramis, exdirectora d’Energia de Menorca i Antoni Lloret, professor de la Universitat de Barcelona i estudiós d´energies alternatives. Tots ells van exposar les seves teories sobre el que cal que la societat sàpiga respecte a l´energia que consumim i a vegades malgastem. Segons ells, estem a pocs anys, entre 5 i 15, perque s´esgotin els recursos naturals si continuem aquest ritme de malbaratament energètic i, per tant, per allargar-ho calen polítiques d´energia alternativa naturals, com les energies renovables, la fotovoltaica, l´eòlica...

Quan s´exposaven tots aquestes qüestions vaig veure molt més clar que el que movia els polítics eren certs interessos econòmics, perquè no s´entén que es facin certes polítiques i no es demani assessorament a persones tan prestigioses i reconegudes arreu. Ja em deia fa temps, en Pep Puig, que un bon dia, quan era regidor de l´Ajuntament de Barcelona, el van cridar perquè hi digués la seva sobre un tema d´ecologia que ell coneixia molt bé, i que ara no recordo, i com que la idea que va exposar no era la que volien sentir els altres polítics, no el van cridar més, com si els polítics fossin uns experts en tots els temes que sovint parlen.

Si ho fossin, que no ho son, no parlarien d´aturar uns anys el projecte com va fer ERC el seu dia, si ho fossin, que no ho son, no parlarien de macroprojectes en comptes d´un canvi d´idees per no consumir altres recursos que no siguin els naturals i que no comporten malbaratament d´energia; si ho fossin, que no ho son, no mirarien tant les butxaques de les multinacionals sinó que mirarien més les butxaques dels ciutadans de peu, que som la majoria de la societat.

Per un canvi energètic, no a la MAT, ni aquí ni enlloc.


Pep Musté
Pagès
Mira també:
http://www.naciodigital.com/opinionacional/index.php?seccio=noticies&accio=veure&id=147
http://www.osona.com/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat