Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: guerra
Pel dret a la resistència dels pobles de Líban i Palestina
20 set 2006
declaració de Revolta Global

La decisió del govern espanyol d'enviar tropes al Líban en el marc de la Resolució 1701 del Consell de Seguretat de l'ONU pretén presentar-se com una missió aparentment neutral i a favor de la pau. En realitat, però, respon a l'interès de lâanomenada âcomunitat internacionalâ? per preservar un fràgil alto el foc temporal que respecti els interessos de l'Estat agressor israelià i contribueixi a afeblir la resistència dels pobles libanès i palestí.

http://www.revoltaglobal.net/WEB/noticiaweb_060919b.htm
Com ja hem criticat des de diferents organitzacions socials i polítiques, la resolució esmentada és clarament injusta, ja que:

- no solament no condemna l'agressió israeliana, sinó que atribueix a la resistència libanesa el desencadenament del conflicte;
- no conté cap exigència concreta i immediata davant l'Estat d'Israel d'alliberament de presos palestins, dâabandó de tots els territoris ocupats i dâassumpció de les seves responsabilitats pels danys de tot tipus que ha causat;
- fixa com a objectiu fonamental el desarmament de grups armats libanesos (apuntant a Hezbolá mitjançant l'exigència d'aplicació de les resolucions 1559 i 1680), encara que delegui en un primer moment aquesta tasca a l'exèrcit libanès, i no impedeix noves violacions de l'espai aeri per l'aviació israeliana ni garanteix la protecció de la població civil davant els seus possibles atacs;
- ignora completament la permanent repressió que Israel exerceix sobre el poble palestí, inclosos els seus legítims representants, els quals segueixen sense ser reconeguts internacionalment.

En aquestes condicions, i sense que ni tan sols hi hagi el compromís del govern espanyol de suspendre intercanvis militars amb Israel, d'exigir a la UE la ruptura dels acords comercials amb aquest Estat o la represa de l'ajuda incondicional al poble palestí, ens pronunciem contràriament a lâenviament de tropes espanyoles al Líban en el marc de lâaplicació dâaquesta resolució, i considerem un greu error que formacions com ara IU-ICV hi hagin votat a favor.

No cal oblidar, tampoc, que tot i que vagin sota el mandat de l'ONU, aquestes forces, a lâigual que les de França, Itàlia o Alemanya, formen part de l'OTAN, una organització que no pot ser considerada âneutralâ? i que, com ha succeït a lâAfganistan, pot acabar substituint a l'ONU en aquesta âmissió de pauâ?. Per això, i sempre que la petició vingués de les organitzacions representatives de la resistència libanesa i palestina, la presència de forces d'interposició internacionals en aquesta zona només hauria de ser abonada des de l'esquerra si es basés únicament en la participació en ella de països no alineats i amb el ferm propòsit d'assegurar el reconeixement dels drets legítims d'aquests pobles i no, com ocorre en aquest cas, l'aplicació de la resolució 1701.

Però és que, a més, aquesta iniciativa s'emmarca en un context en el qual tampoc no hi ha, per part del govern espanyol, un rebuig als plans neocolonials dels EUA i de la UE, dirigits a la creació d'un nou âGran Orient Mitjàâ? que els permeti la desestabilització dels anomenats âEstats canallaâ? (Iran, Síria), la repressió de moviments populars que troben en Hizbul·là el seu principal referent i la reducció del poble palestí al seu aïllament en uns âbantustansâ? sota la vigilància i l'amenaça permanent d'un Estat israelià cada vegada més militarista; tot això amb la intenció d'assegurar-se el control geoestratègic d'una regió rica en recursos energètics bàsics per a la preservació d'un âmodel civilitzatori occidentalâ? injust i insostenible que no fa més que posar en risc la supervivència de la humanitat i del planeta sencer.

Aquests plans, però, estan xocant amb les resistències libanesa i palestina. El panorama que ofereix actualment tota aquesta àmplia regió és, en realitat, el d'un obert fracàs tant de l'estratègia israeliana com, sobretot, de la nord-americana: el âcaos constructiuâ? que buscava Bush per a justificar així la seva creixent presència militar es troba ara sotmès a un creixent empantanegament en tota la regió i a un desgast en la mateixa societat nord-americana (malgrat el nou intent de ressuscitar el discurs de la por al âterrorismeâ? amb motiu del cinquè aniversari del 11-S), mentre que l'estratègia militar israeliana ha ensopegat amb una rotunda derrota política al Líban que anuncia el seu declivi com a potència capaç de desencadenar amb èxit noves agressions en la regió.

Existeix, per tant, la possibilitat real de forçar un canvi de rumb en aquesta zona, però per a això fa falta un ampli moviment de solidaritat internacional que contribueixi a fer-lo possible. Per això, quan es compleix ara el 24 aniversari de les matances sofertes pel poble palestí en Sabra i Xatila, i des del Fòrum Social Europeu es proposen noves jornades d'acció, és el moment de tornar a bastir les bases d'un ampli moviment contra la guerra, el neoliberalisme i el racisme que posi en primer pla la solidaritat amb els pobles d'Orient Mitjà, amb la finalitat de fer retrocedir definitivament no solament la âguerra permanentâ? de Bush i Olmert, sinó també els projectes neocolonials de les grans potències europees en aquesta zona. Per a això hem d'exigir:

-Retirada immediata d'Israel dels territoris ocupats, processament dels seus dirigents pels seus crims de guerra i reparació pel seu govern âi no per la âcomunitat internacionalâ?- dels danys comesos en territori libanès i palestí!
-Alliberament de tots els presos palestins i reconeixement internacional del govern palestí!
-Suspensió dels acords comercials de la UE amb Israel!
-Destrucció del Mur de la vergonya erigit en territori palestí!
-Reconeixement del dret del poble palestí al retorn i a la seva autodeterminació!
-Fora les tropes dels Estats Units i de l'OTAN de l'Iraq, Afganistan, Líban i Orient Mitjà!

17 de setembre del 2006
Mira també:
http://www.revoltaglobal.net

This work is in the public domain
Sindicat