Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Prou homenatges a genocides [Comunicat + imatges]
18 set 2006
La passada nit l'assemblea de Ciutat de Maulets varem realitzar una acció contra la simbologia espanyolista als nostres carrers. L'acció va consistir en canviar el nom d'un carrer de Ciutat que estava dedicat a un repressor del nostre poble. A continuació us adjuntam un parell de fotos i el comunicat repartit a les veïnes.
Joanot Colom 002.jpg
Joanot Colom 004.jpg
Joanot Colom 005.jpg
PROU HOMENATGES A GENOCIDES

Quan una ciutat assigna un carrer a un personatge és per a lloar la tasca feta per aquest al llarg de la seva vida. Des de Maulets consideram inacceptable que un personatge amb la trajectòria del cavaller d'Asphelt tengui un carrer que l'homenatgi. Per això substituïm les plaques que el lloen per les de Joanot Colom, un personatge que sí es mereix aquest distintiu.


QUI ERA CABALLERO D'ASPHELT

A principis del segle XVIII, Felip V accedí al tro de l'Estat, però no li resultà fàcil, ja que les classes populars del nostre poble li ho intentaren impedir. Aquestes classes populars lluitaren contra la monarquia borbònica de Felip V, per tal de defensar els seus interessos.

En aquest context apareix la figura del Cavaller d'Asphelt. El 1707, després d'un llarg i dur setge i d'una heròica resistència, el Cavaller d'Asphelt aconseguí conquerir Xàtiva. Com a càstig per aquesta resistència, Xàtiva fou incendiada i destruïda de manera cruel per ordre d'aquest cavaller, provocant la mort de moltíssima gent. Canvià el nom de la vila pel de San Felipe, anomenant els seus habitants, a tall de befa, socarrats.

El despiatat Cavaller d'Asphelt també participà a la pressa de la vila d'Alacant el 1709 i posteriorment a la pressa de Mallorca, que era l'últim reducte que quedava fora del domini borbònic, l'any 1715. Mallorca capitulà després del desembarcament del Cavaller d'Asphelt i els seus homes.

Aquestes derrotes suposaren la desaparició dels nostres furs i insitucions i la imposició dels Decrets de Nova Planta, que suposaren la pèrdua de les llibertats del nostre poble.QUI ERA JOANOT COLOM

A principis del segle XVI, sorgí un moviment social i popular protagonitzat per menestrals i pagesos mallorquins anomenat les germanies. Fou un aixecament social contra la pobresa i la injustícia social, fou un aixecament contra les classes privilegiades (nobles, cavallers, eclesiàstics...)


En aquest context apareix el barreter Joanot Colom. Aquest barreter que, com la resta de les classes populars de llavors, patia la fam i la misèria, conseqüència de la injustícia social, s'aixecà i liderà el moviment de les Germanies. Entre altres tasques dels agermanats de Joanot Colom hi ha l'alliberament d'esclaus o la substitució de la recaudació d'impostos per una altra de més justa, desobeint així al rei.


Com a conseqüència d'aquesta desobediència, el rei envià una armada per reduir els revoltats. Aquesta arribada de tropes suposà una cruel i sagnant guerra a la nostra illa. Colom intentà tallar el pas a les tropes reials, però no ho aconseguí. A mesura que les tropes avançaven, la repressió s'apoderava dels pobles de l'Illa. Les tropes reials aplicaren un setge contra Palma, Colom intentà alliberar-la, sense aconseguir-lo. Finalment, la Ciutat fou presa i Joanot Colom tancat al Castell de Bellver. Poc temps després fou executat de manera molt cruel: se va tallar el seu cos a trossos que se repartiren per diferents llocs de ciutat i el seu cap penjà més de 50 anys a un lloc visible com a escarni.


Joanot Colom representa aquella part de la història que no ens ensenyen a les escoles, aquella història que alguns prefereixen amagar i silenciar. Joanot Colom fou un revolucionari, lluità per la llibertat i per la justícia social. Això li costà la seva vida. Per tot això, des de Maulets consideram que la seva figura sí val la pena recordar i homenatjar.

Maulets Ciutat
Països Catalans, setembre de 2006
Mira també:
http://www.maulets.org/mallorca

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Prou homenatges a genocides [Comunicat + imatges]
18 set 2006
Fóra genocides, i en primer lloc Companys i tots els que van torturar i assassinar 8300 catalans a les cheques (i sols a Barcelona!).

www.presons.net

salutacions.
Re: Prou homenatges a genocides [Comunicat + imatges]
19 set 2006
au va calla snifaspeed
Re: Prou homenatges a genocides [Comunicat + imatges]
19 set 2006
Maulets de Ciutat protesta contra símbols franquistes que persisteixen
Col·locaren el nom de Joanot Colom al carrer Caballero d'Aspehlt


LAURA MORRAL.Palma.
Prou homenatges a genocides. Amb aquest objectiu, l'assemblea de Ciutat de Maulets realitzà una acció nocturna contra la simbologia espanyolista que, malauradament, encara existeix en carrers i places de Palma i es fa extensible, també, a Mallorca.

L'acte de protesta simbòlica va consistir a canviar el nom d'un carrer de Palma dedicat al Caballero d'Aspehlt, un repressor del poble mallorquí i dels països de parla catalana. Al seu lloc, i un cop tapades les plaques que el lloaven, col·locaren el nom del revolucionari justicier Joanot Colom.

Es va tractar d'una acció de protesta molt concreta i simbòlica centrada, en termes generals, a descobrir allò que l'Administració vol mantenir silenciat aprofitant-se del desconeixement popular, del desconeixement que tenen alguns ciutadans sobre certs personatges impopulars que han passat per la història del nostre país.

Octavetes
Per aquest motiu, Maulets de Ciutat també repartí devers 500 octavetes als veïns perquè tinguessin constància del carrer on viuen i de qui era el Caballero d'Asphelt, una figura que apareix en el moment en què Felip V accedeix al tron de l'Estat a desgrat de les classes populars que intentaren revoltar-se contra la monarquia borbònica. L'any 1715 aquest personatge conquereix Mallorca, l'últim reducte que quedava fora del domini borbònic. Aquestes derrotes suposaren la imposició dels Decrets de Nova Planta i la pèrdua de les llibertats catalanes.

Colom fou un barreter mallorquí que apareix a principis del segle XVI, un moment en què les classes populars patien fam i misèria. Joanot Colom liderà el moviment de les Germanies, un aixecament social contra la pobresa i la injustícia, un aixecament contra les classes privilegiades. Aquest personatge representa aquella part de la història que no s'ensenya a les escoles, aquella història que alguns prefereixen amagar i silenciar, motiu pel qual Maulets escollí Joanot Colom com a protagonista de la seva acció de carrer. Aquesta associació té previst organitzar altres actes reivindicatius dia 12 d'octubre (Dia de la Hispanitat) i el 20 de novembre.
Versió per imprimir
Adreça: www.diaridebalears.com/segona.shtml?2927+3+168646
Sindicato Sindicat