Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
López Obrador és proclamat president legítim de la República Mexicana
17 set 2006
Mèxic continua sumit en la convulsió institucional i política des que el juliol passat es van celebrar els comicis presidencials i el candidat d'esquerres, Andrés Manuel López Obrador, no va acceptar els resultats que atorgaven la victòria al oficialista Felipe Calderón. Les acusacions d'Obrador de frau electoral van acabar als tribunals però aquests van certificar i corroborar la victòria de Calderón. No content amb això, l'exalcalde de Ciutat de Mèxic està encapçalant un moviment de resistència civil que va culminar disssabte, diada nacional mexicana, amb la seva proclamació oficiosa com a "president legítim del país". La situació és paradoxal. L'anomenada Convenció Nacional Democràtica (CND), que agrupa els delegats d'arreu de Mèxic que defensen la resistència civil contra els resultats de les eleccions del juliol, va proclamar López Obrador "president legítim" del país. Una gernació d'homes i dones -més d'un milió de persones, segons fonts de la CND- va reunir-se a la plaça del Zócalo de Ciutat de Mèxic per donar suport al candidat del Partit de la Revolució Democràtica PRD. El nou president també va avançar que la CND començarà a desenvolupar una estratègia política, un moviment de resistència social que amenaça de paralitzar el país, i una assemblea revolucionària que elabori una nova constitució.


http://chiapas.indymedia.org

http://www.peacebrigades.org/chiapas.html

http://mexico.indymedia.org

http://www.jornada.unam.mx
PROTESTES A OAXACA: DE LA DIGNITAT SALARIAL DELS MESTRES A LES CAUSES PROFUNDES DE LA POBRESA

>>>>>>>

El 22 de maig, milers de mestres d’Oaxaca (Mèxic) van sortir al carrer per demanar millors condicions laborals. L'Estat d’Oaxaca, un dels més pobres a Mèxic, viu des dels últims quatre mesos un conflicte social que ha posat sobre la taula les desigualtats que hi ha a la zona i el descontentament de la població amb unes polítiques que no beneficien les majories més humils. El 22 de maig, el Sindicat Nacional de Treballadors de l'Ensenyament va mobilitzar milers de professors i professores a la ciutat d’Oaxaca per demanar sous dignes, millores laborals i més beques i esmorzars per als alumnes amb menys recursos; unes exigències a les quals, dies més tard, el Govern local va respondre amb una repressió policial molt dura.
http://www.pangea.org/ellokal/chiapas/noticiasbd/item904008.htm
El que en principi era un conflicte laboral s'ha convertit en un conflicte molt més ampli al qual s'han sumat moviments socials i ONG, que critiquen la corrupció existent a la regió, denuncien els alts nivells de pobresa i l'emigració de milers de persones, i demanen la dimissió del governador de la zona, Ulises Ruiz.
Tota aquesta inestabilitat s'ha vist enfortida també per l'augment de la inseguretat social, els robatoris i els atacs a persones, fets que segons organitzacions de drets humans, ha provocat que algunes persones abandonin la ciutat per por o que s'armin i crein xarxes de defensa civil per sentir-se més segurs. En aquest context, diverses entitats locals han demanat a altres organitzacions internacionals un acompanyament. És el cas de la Xarxa Oaxaquenya de Drets Humans, que ha sol·licitat la presència de les Brigades Internacionals de Pau i que tem que durant els pròxims dies es doni una repressió “selectiva� a moviments socials i mitjans de comunicació, per part de les forces governamentals.
http://www.pangea.org/ellokal/chiapas/noticiasbd/item17127.htm
Tant el centre Fray Bartolomé de las Casas com la resta d'entitats donen suport a l'Assemblea Popular del Poble d’Oaxaca (APPO), un moviment sorgit de les protestes dels últims mesos i que aglutina sindicats, organitzacions socials, famílies, comunitats i ajuntaments en rebel.lia. Des de la seva constitució a mitjans de juny, aquesta assemblea ha convocat diverses marxes que han reunit fins a 800.000 persones. www.asambleapopulardeoaxaca.com El que no accepta el Govern federal ni institucions com la Conferència Nacional de Governadors és la destitució del mandatari d’Oaxaca, Ulises Ruiz, que va arribar al poder l’any 2004 després d'un procés electoral molt qüestionat.Des dels moviments socials, a més, demanen que l'Exèrcit es retiri de la zona i que s'iniciï un debat públic que impulsi una “reforma integral" tant del sistema de represetació democràtica com del sistema judiacial. Les organitzacions populars també exigeixen treball a favor del teixit social i en defensa de les identitats indígenes.



Imatges del conflicte a Oaxaca http://www.pueblodeoaxaca.blogspot.com


Indymedia Barcelona recull dos audios sobre l'atac paramilitar a Ràdio Universitat, que informava del conflicte, i dels trets de la policia contra els manifestants.
http://barcelona.indymedia.org/feature/display/270402/index.php


El Col·lectiu de Solidaritat amb la Rebel·lió Zapatista organitza un acte en solidaritat amb les lluites a Mèxic, a les zones d’Oaxaca, Chiapas i Atenco. Serà el 6 d'octubre a Barcelona, amb la celebració d'una assemblea, un sopar popular i un concert.
Mira també:
http://www.jornada.unam.mx/2006/09/17/index.php

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat