Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
鈥淣o hem fet sant ni m脿rtir Puig Antich鈥?
12 set 2006
El dia 14 de setembre s’estrena ‘Salvador (Puig Antich)’, pel·lícula basada en el llibre que Francesc Escribano va dedicar a Salvador Puig Antich, activista del MIL executat el 2 de març del 1974, ‘Comte enrere’. El director de l’adaptació, Manuel Huerga, parla a fons de la producció.

http://www.eltemps.net/art2.php?sec_id=cult
ENTREVISTA

Com us impliqueu, senyor Manuel Huerga, en la producció de la pel·lícula sobre Puig Antich?

â擫a idea neix del productor Jaume Roures, de Mediapro, un dels personatges més potents en el món audiovisual. Fa cosa de tres anys, havíem quedat per dinar i parlar del documental que feia per al Fòrum, i al cap de deu minuts em va dir si volia fer la pel·lícula de la seva vida. Jo em vaig pensar que volia fer una pel·lícula sobre la seva vida, i no, era una pel·lícula sobre Puig Antich. Seâ檓 va posar la pell de gallina i li vaig dir â渜uan ens hi posem?â? Havia comprat els drets del llibre de Francesc Escribano i nâ檋avia parlat amb altres directors, però no els va veure gaire convençuts.

â擯er què?

â擜lguns no sabien ni qui era Puig Antich. I, és clar, no els passava res a la cara dâ檈special quan el productor els anunciava el projecte. I sí a la meva quan mâ檋o va dir. La pel·lícula, doncs, neix dâ檜n encàrrec, però mâ檋i implico immediatament com a projecte propi.

â擰uè us va fer emocionar?

â擩o sí que recordava perfectament el cas i com era i on era jo llavors. Feia COU i recordo que a lâ檈scola el cas es va sentir molt. Puc dir que va ser la meva presa de consciència política. Si fins llavors â渢ontejavaâ? i no entenia el món que mâ檈nvoltava, la mort de Puig Antich va ser un cop contundent per entendre el món i el país on vivíem.

â擧avíeu llegit el llibre dâ橢scribano?

â擭o. El vaig llegir aquell mateix dia.

â擯er tant, abans de fer-vos la vostra idea de com havia de ser la pel·lícula, vau preferir que el llibre dâ橢scribano us ajudés a perfilar-la.

â擡videntment. No és que no conegués el cas, però el llibre aporta informació que desconeixia i el productor nâ檋avia comprat els drets. El que passa és que finalment la fidelitat al llibre és relativa, com sâ檈scau sempre. El llibre no és una pel·lícula, és periodisme poc o molt dramatitzat, i nosaltres havíem de ficcionar uns fets i donar-los una estructura dramàtica.

â擨 el llibre coordinat per en Ramon Barnils, La torna de la torna, lâ檋avíeu llegit?

â擲í. Perquè sense haver-me dedicat de ple a conèixer el cas, poc o molt sempre mâ檋a interessat. A més, jo coneixia en Barnils i ens enteníem bastant bé.

â擴na de les primeres qüestions per resoldre a lâ檋ora dâ檈scriure el guió devia ser si a més del revolucionari parlàveu de lâ檌deòleg, no?

â擠es del principi, ja que partíem del llibre dâ橢scribano, volíem fer una narració de fets, i el tema ideològic no es tracta a fons perquè no és lâ檕bjectiu del llibre. No vam voler explicar la ideologia perquè no és el que pot interessar més a la gent. El que pot interessar més és donar a conèixer una persona que formava part, sense ser-ne el líder, dâ檜n grup dâ檌nspiració anarquista que feia accions armades per expropiar bancs i ajudar a la lluita del moviment obrer.

I no cal donar més explicacions. Una tesi o un documental seria una altra cosa. Des del punt de vista de lâ檈spectador, tant lâ檌nformat com el que no, és suficient el que sâ檋i explica per tenir les coordenades clares i entendre la pel·lícula. Evidentment, aquesta informació sâ檈nriqueix perquè veus gestos, actituds, cares. Això ho aporta la posada en escena.

â擴s heu pres cap llibertat?

â擜l principi escenifiquem una mobilització en protesta per la mort de lâ檈studiant de Madrid Enrique Ruano, una altra víctima del franquisme, que ens serveix com a origen o detonant de la presa de consciència de Puig Antich. Se non è vero, è ben trovato.

â擧eu mantingut els escenaris originals?

â擣ins a on ha estat possible. La Model, no, tret de lâ檈xterior, perquè està plena. Hem rodat a la de València, en desús.

â擨 la porteria de lâ橢ixampla on el van detenir?

â擫â檈xterior és el mateix, i el bar del costat, retocat, també. Lâ檌nterior sâ檋a reconstruït en plató.

â擰uina versió doneu de la mort del policia, per la qual va ser condemnat Puig Antich?

â擫a més que demostrada però que no es va acceptar en el judici. El policia va morir cosit a trets i no tots podien ser disparats per Puig Antich. En el portal hi havia sis persones fent un foc creuat. Ã塻 molt difícil precisar-ho.

â擜mb el material recollit per Escribano, Barnils i la premsa, ja en vau tenir prou per fer el guió?

â擭o. Amb el productor i el guionista, Lluís Arcarazo, vam entrevistar-nos amb les persones que van conèixer Puig Antich, des de familiars i amics fins al carceller de la presó o el capellà que va estar amb ell les dues darreres hores. El carceller, Jesús Irurre, té una certa importància a la pel·lícula, perquè era un funcionari franquista típic de la duresa de la presó que en els sis mesos que va tenir Puig Antich a la presó va sorgir entre ells una certa amistat, fins al punt que, amb lâ檈xecució, se li van canviar els esquemes. Ara és cap dels serveis de la presó dâ橢ivissa. Vaig anar a veureâ檒 i li vaig gravar dues hores de vídeo. Es va emocionar.

â擴n cop fet el guió, el vau ensenyar a les persones que sâ檋an convertit en personatges de la pel·lícula?

â擲í. Nosaltres podíem haver fet la pel·lícula sense haver demanat permís a ningú, però hem tingut molt dâ檌nterès a respectar la veritat i, amb una actitud legal i honesta, explicar els fets fil per randa. Evidentment, les nostres simpaties estan amb en Salvador. Ara bé, no és un pamflet. Salvador no està tractat ni com a màrtir no com a sant.

â擟om és el vostre Salvador?

â擴n xicot íntegre que va ser conseqüent fins al darrer moment. I que va tenir la mala sort que mentre és a la presó, ETA mata Carrero Blanco, i una segona mala sort, que no va ser reivindicat per ningú. Aquí comença aquest trauma o mala consicència, que tots ens preguntem si no sâ檋auria pogut fer més per evitar aquella mort. Com va dir el seu advocat, les cartes ja estaven marcades. Ell mateix deia que no volia ser utilitzat per ningú, i això també lâ檃ïlla.

â擲uposo que, per molt bo que fos el guió, tot us ho jugàveu amb lâ檈lecció de lâ檃ctor, no?

â擡fectivament. El productor era molt ambiciós i volia, a més, un nom internacional. Daniel Brühul era lâ檌doni. A més, sap català i castellà. Era el protagonista ideal.

â擵a acceptar de seguida?

â擡s va espantar una mica. Sabia que era material sensible. A poc a poc va entrar en el tema. Nosaltres no paràvem de donar-li informació. I la seva família va acabar de convèncer-lo. Té un germà que viu a Barcelona i ell hi ve sovint.

â擵au pensar de seguida en Lluís Llach, autor de la música?

â擫a seva tria era cantada, quasi obligada. Llach va compondre â淚 si canto tristâ?, en ser executat. La música que ha fet és meravellosa, perquè li surt de lâànima. I li ha servit per reconciliar-se amb un passat que el va deixar neguitós. Crec que Llach és un excel·lent compositor de música de pel·lícula, mal aprofitat. La música de cinema transmet emocions, i la de Llach ho fa.

â擜lgunes pel·lícules polítiques italianes han tractat dâ檈xposar la ingenuïtat, o lâ檌dealisme utòpic, fins a una certa confusió mental, dels grups revolucionaris sorgits de la burgesia. Us va passar pel cap de fer això?

â擭o. Jo he procurat una altra cosa, que la pel·lícula, tot i reflectir una etapa històrica determinada del nostre país, es pugui veure amb els ulls dâ檃vui i es faci ben propera als nostres dies. Què tenim avui de semblant? Els grups antiglobalització. Penso que el que ha de fer la pel·lícula no és dir â渆ren així i van acabar aixíâ?, sinó que es puguin trobar semblances amb aquesta actitud que jo crec necessària i gairebé obligatòria de lluitar perquè el món sigui més just i evitar que les dictadures esclafin la revolta o el dret a lâ檋eterodòxia. Mâ檌nteressa més la mirada vigent que no lâ檈xplicació historicista dâ檜ns fets o dâ檜n règim concret. Si la pel·lícula no és aplicable al present, no lâ檋agués fet. Seria poc útil. Potser a Salvador no lâ檋i hagués agradat, perquè no feia les coses per ser famós. Però crec que la seva història no li pertany a ell, només.

Lluís Bonada
Mira també:
http://www.salvadorpuigantich.info/?sec=espectacle

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 鈥淣o hem fet sant ni m脿rtir Puig Antich鈥?
12 set 2006
A la merda aquesta pel.lícula.
La democracia ja té un nou màrtir, malgrat que ell també lluitava contra la democracia...

No + tergiversació de la Història!!
Re: 鈥淣o hem fet sant ni m脿rtir Puig Antich鈥?
12 set 2006
El jueves 14 de Septiembre se celebrará la inauguración de los actos del décimo
aniversario de los cines Icaria con la Premiere en Barcelona de la película
'Salvador (Puig Antich)' de Manuel Huerga.

los cines Icària contarán con una Premiere de lujo, la película ‘Salvador (Puig Antich)’ de Manuel Huerga.
el próximo 14 de septiembre en los cines Icaria de Barcelona a las 21:00. Al evento asistirá el equipo de la película y diferentes personalidades políticas.


El acto tendrá lugar en los cines Icaria de Barcelona a las 21:00 y a él asistirá el
director y actores del film, así como el resto del equipo de la película.
Re: 鈥淣o hem fet sant ni m脿rtir Puig Antich鈥?
13 set 2006
Avui a les 20 h taula rodona sobre la película al CSA Can Vies C/Jocs Florals 42-46.


Mireu també: www.salvadorpuigantich.info
No hem fet sant ni m脿rtir Puig Antich鈥?
13 set 2006
pues yo la mirare y despues ya dire si es una mierda o no.
es pero que no me odien por ver la pelicula, pero me gusta ver las cosas ante de criticar.
salud y anarquia .
Re: 鈥淣o hem fet sant ni m脿rtir Puig Antich鈥?
13 set 2006
Mala sort que no el reivindiqués ningú? Deixar-lo morir, desmovilitzar i un cop mort apropiar-se'l és mala sort?!?!?!

Merda de PSUC, merda d'Assemblea de Catalunya i merda de pastís a repartir. Així s'us acabi ennuegant, i ràpid.
Sindicat Terrassa