Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia : pobles i cultures vs poder i estats : especulació i okupació
El comunicat del GEPEC i del GEVEN (Ecologistes de Catalunya) contra el CIM/Logis Penedès
12 set 2006
La plana agrícola del Baix Penedès amenaçada pel CIM i les revisions dels plans urbanístics dels municipis de l’interior de la comarca
Davant de la presentació pública, després d’anys de secretisme oficial, del CiM del Penedès (ara anomenat Logis Penedès), i davant la preocupant perspectiva de les imminents revisions dels plans urbanístics dels municipis que configuren bona part de la plana agrícola del Baix Penedès (L’Arboç, Banyeres, Llorenç i Sant Jaume dels Domenys), des del GEVEN-EdC i el GEPEC-EdC volem manifestar el següent:


El Departament de Política Territorial de la Generalitat (PTOP) condemna al Baix Penedès a convertir-se en el contenidor de grans operacions logístiques i infraestructures de Catalunya. Se’ns planifica el territori des de Barcelona sense tenir en compte els interessos de la comarca i les seves necessitats.

El Baix Penedès s’està convertint en una de les comarques amb uns nivells d’urbanització i ocupació del sòl per infraestructures més alts de Catalunya. Aquest fet s’agreujarà encara més si s’executa el projecte de CIM i s’aproven les previsions expansionistes en habitatges i noves zones industrials que ja apunten les revisions dels plans urbanístics esmentats.

Amb els plans urbanístics vigents actualment encara hi ha 2.200 ha urbanitzables per edificar,1 el que significa una població potencial de més de 200.000 habitants més dels que hi ha en l’actualitat al Baix Penedès. Per tant sembla del tot innecessari seguir classificant nous sòls urbanitzables. Entre aquests quatre municipis de la plana hi ha encara 252 ha urbanitzables, suficients per doblar la seva població actual.

És exemplificador de la mentalitat especulativa dels nostres governants que dos municipis, Banyeres i Sant Jaume dels Domenys siguin pioners en encarregar les revisions dels Plans Urbanístics (POUMs) al promotors que després se’n beneficiaran.

És del tot incomprensible que quatre municipis veïns i d’una mateixa unitat territorial no siguin capaços de posar-se d’acord i treballar des d’una perspectiva supramunicipal a l’hora d’ordenar el territori i planificar el seu desenvolupament futur. Més preocupant encara és que l’organisme responsable de la política territorial del país, el PTOP dels germans Nadal, no només no actuï en aquesta direcció sinó que imposi projectes que desfiguraran totalment el territori i el paisatge de la plana del Baix Penedès, amb greus conseqüències a nivell social i urbanístic que afectaran a tota la comarca i entorns propers.

Demanem al PTOP que aturi les revisions dels POUMs d’aquests muncipis i el projecte de Logis Penedès com a mínim fins que no estigui aprovat el Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona i el catàleg del Paisatge actualment en elaboració. Està fora de tota lògica que es revisin aquest planejaments sense una visió de conjunt i poc després s’aprovi el document que en principi hauria de posar una mica de racionalitat al desenvolupament territorial del Baix Penedès.

El PTOP ens ofereix una altra mostra de la seva manca de sensibilitat ambiental i territorial. Determina que la millor opció pel desdoblament de la N340 és fer una nova autovia que travessaria el Pla de Mar, la Cobertera i aniria a petar al CIM, desoïnt els estudis del propi Ministeri de Foment que mostraven com l’opció de menys impacte i amb uns costos més assumibles era l’ampliació de l’AP7 amb trams gratuïts pels usuaris del territori, tal i com van defensar nombroses entitats i ens locals del Penedès. L’opció que ens planteja el PTOP acabarà de trinxar el Pla de Mar del Vendrell, la vall de la Cobertera i la plana entre Bellvei, Banyeres i l’Arboç. I tot per fer-ho encaixar en el faraònic projecte del CIM. Aquesta autovia a més es saturarà ben aviat per l’elevat trànsit de camions que generarà el CIM i que evitaran el peatge de l’AP7.

La base logística que ens volen imposar al Baix Penedès serà boi cinc vegades més gran que el CIM del Vallès, i molt més gran que la resta de CIMs previstos. És a dir, la plataforma logística més gran de Catalunya en la comarca més petita i amb menys sòl lliure disponible!

La necessitat de crear activitats productives que generin llocs de treball no ha d’estar renyida amb la necessitat imperiosa de preservar els pocs espais lliures de la urbanització de la comarca. Conjugar aquests dos factors cercant activitats que creïn ocupació amb valor afegit i ocupin el menys territori possible ha de ser la prioritat de les administracions i la societat civil del Baix Penedès. Just el contrari que el projecte de Logis: una baixa eficiència en creació de llocs de treball en relació a la superfície que planteja ocupar.

En els propers mesos es decidirà el futur d’una part molt important de la comarca. Els municipis de la plana del Baix Penedès, que fins ara encara s’estaven salvant del desmesurat creixement urbanístic del litoral, estan caient en els mateixos vicis i inèrcies que han desfigurat els pobles de vora mar. La Generalitat, en comptes de posar ordre i racionalitat ens imposa nous projectes que agreujaran encara més la situació. Ha arribat l’hora de que tothom s’impliqui per decidir quin futur volem. I ha arribat l’hora de mobilitzar-se per evitar que aquestes nefastes perspectives es materialitzin. Per aquests motius animem a tothom a implicar-se activament i participar en les iniciatives que sorgeixen en contra del CIM i els creixements desmesurats dels municipis i per un desenvolupament urbanístic sostenible que preservi els importants valors paisatgístics, naturals i socials de la plana del Baix Penedès.



Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès i Grup d'Estudi i Protecció del Ecosistemes Catalans

GEVEN-GEPEC

Ecologistes de Catalunya


El Baix Penedès, agost del 2006

1Segons dades de l’estudi “L’accessibilitat i la mobilitat en el sistema territorial del Baix Penedès� del grup de recerca d’indústria i territori de la Universitat Rovira i Virgili, editat pel Consell Comarcal del Baix Penedès.

* Veure web de CIMALSA. www.cimalsa.es/

(El comunicat es pot trobar a http://www.gepec.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=6)
Mira també:
http://www.nofemelcim.org
http://www.gepec.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat