Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: guerra
Per una acció humanitària no militar
10 set 2006
El 2004, el Ministeri de Defensa va executar quasi la meitat dels fons oficials destinats pel govern espanyol a l'acció humanitària. L'exèrcit presenta a l'opinió pública el seu paper humanitari com a un dels seus aspectes més lloables i necessaris i utilitza les emergències humanitàries com a font de legitimació de la seva política exterior. Des de Justícia i Pau creiem que les forces armades no són ni poden ser els actors adequats per a implementar aquests tipus de tasques.

Els exèrcits no compleixen els principis d'imparcialitat, independència, neutralitat, transparència, rendició de comptes, efectivitat, compromís i optimització de costos que són comuns a la gran majoria de les agències, institucions i ONG humanitàries. A més, el principis d'imparcialitat i independència estan recollits en el Dret Internacional Humanitari com requisits necessaris per a la pràctica humanitària.

Per altra banda, en alguns contextos la instrumentació de l'acció humanitària per part dels exèrcits ha comportat implícits una sèrie de perills significatius, tant per als actors humanitaris tradicionals com, sobretot, per a la població a la qual es pretén assistir. En contexts de conflicte armat, l'eliminació de la frontera entre el que és militar (actor parcial) i el que és humanitari (actor imparcial), ha convertit el conjunt d'actors intrínsecament humanitaris en objectiu militar. La població local ha estat forçada a prendre partit per part de les mateixes forces d'ocupació que alhora els proporcionen assistència humanitària, perdent així la seva condició externa al conflicte.

Amb aquesta campanya, el Centre d'Estudis per a la Pau J.M. Delàs (Justícia i Pau) vol denunciar les pràctiques de les Forces Armades a l'exterior, que pretenen disfressar d'humanitaris interessos que no ho són. Creiem que és necessari fomentar el debat i la reflexió entorn a l'acció humanitària i el paper dels exèrcits, i demanar més transparència al respecte.

El Centre Delàs es proposa treballar en els tres àmbits següents:

a) Control i lobby polític: Fer el seguiment de les actuacions de les Forces Armades espanyoles a l'exterior, i debatre amb diferents representants dels diferents grups a la Comissió de Defensa del Congrés dels Diputats.
b) El moviments pacifista i humanitari i els centres universitaris i d'estudis: Invitar al debat sobre aquests temes, per tal d'unir esforços i estendre els arguments a la societat.
c) En especial, la ciutadania: Oferir informació i fomentar el debat.


Enllaços:

Manifest de Justícia i Pau. Davant de la intenció expressada pel Govern espanyol d'incrementar els efectius militars a l'Afganistan, el Centre d'Estudis per a la Pau J.M. Delàs, de Justícia i Pau, desitja expressar la seva preocupació pels següents fets... (Comunicat de premsa, 5 de maig de 2006)
http://www.justiciaipau.org/centredelas/modules.php?op=modload&name=News


Humanitarismes que maten. Editorial que assenyala el perill que representa l'execució de tasques humanitàries per part dels exèrcits en contextos de conflicte armat. Editorial de Materials de Treball Núm. 28, abril de 2006
http://www.justiciaipau.org/centredelas/modules.php?op=modload&name=NewsArticle d'Alejandro Pozo que mostra com els intents dels Estats Units per a legitimar la seva Operació Llibertat Duradora han arrossegat a altres exèrcits a incomplir la legalitat internacional. Ens preguntem a l'article què és el que està fent l'exèrcit espanyol a l'Afganistan i quin marc legal l'empara. Materials de Treball Núm. 28, abril de 2006.
http://www.justiciaipau.org/centredelas/modules.php?op=modload&name=News
Per a més informació:

Centre d'Estudis per a la Pau J.M.Delàs - Justícia i Pau
Rivadeneyra, 6, 10è- 08002 Barcelona T. 93 317 61 77 - Fax. 93 412 53 84 - delas ARROBA justiciaipau.org
www.justiciaipau.org

This work is in the public domain
Sindicat