Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
classes, nacions, estats, elements del discurs i simbòliques dates de lluita
08 set 2006
què vol dir, de fet, "llibertats" a l'Antic Règim? Solen ser un conjunt de normes, en el nostre cas les Constitucions i altres, moltes de les quals no feien sinó perpetuar un règim d’explotació del treball que, si sota el qual haguéssim de viure ara, trobaríem terrible: el feudalisme, el dret feudal.
No pretenc obrir un post de llarg debat sobre aquest tema, força enrevessat i que, crec, a la llarga ha de modificar la perspectiva que es té sobre algunes coses. Només exposar alguns punts, resumida i, si pot ser, simpàticament (crec que ja és hora d'anar-ne parlant):

-"Al Fossar de les Moreres no s'enterra cap traïdor", per això, en Rafael Casanovas que va morir com a recaptador d'impostos del borbó un parell de dècades més tard no hi és enterrat (sembla ser una mena de maledicció de les forces del destí (!), la traïció de les classes dirigents catalanes, des dels banquers Gualba del Compromís de Casp -si és que això es pot considerar algun tipus de "traïció" però de fet la historiografia romàntica, Soldevila inclòs, ho qualificava d’"Iniquitat"-; passant per la Generalitat de la Revolta dels Gorretes, que va posar-se al costat del Rei contra els revoltats; el dubtós paper de les classes dirigents principatines a llarg del XIX; fins a arribar a Cambó i el llarg nombre de catalans exiliats a Itàlia, finançadors de Franco; -i si es vol, els pactes de CiU amb el PP, o ara, venen el ja ridícul estat-utet de la burocràcia política catalana, per dir-ne un parell-

- què vol dir, de fet, "llibertats" a l'Antic Règim? Solen ser un conjunt de normes, en el nostre cas les Constitucions i altres, moltes de les quals no feien sinó perpetuar un règim d’explotació del treball que, si sota el qual haguéssim de viure ara, trobaríem terrible: el feudalisme, el dret feudal.

-institucions: què és un "estat" d'Antic Règim? a la Revolució de 1640, la Junta de Braços fou un organisme que, si originàriament s'hi representava exclusivament l'oligarquia, es va ampliar extraordinàriament a molts municipis que no hi eren representats; però no ens enganyem, la majoria de la població hi era representada? Ni de bon tros, la suposició fa enrojolar d’anacrònica.

Posteriorment, la situació va tornar on era abans, qui era representat a les institucions "de la terra" no era sinó l'oligarquia -patriciat, noblesa, alt clergat- i poca cosa més -artesans, artistes, però no qualsevol pagès-. Valgui això per 1480, 1652 o 1711.

- qui són el partit austriacista, els "vigatans", Feliu de la Penya ...? d'on treu aquest darrer i el sector social que representa el seu enriquiment econòmic, des de finals del XVII? quina incidència real tenen a les classes populars -unes classes populars que viuen en la seva majoria sota un dret i un règim feudal, tardà però encara ben feudal? quin grau de diferència té l'absolutisme de partida, el borbònic de 1701, amb l'absolutisme proposat, l’austríac? com afecta això al 90% de la població de l’època, les dues propostes? (a banda que és innegable la ferotge repressió, gairebé extermini, que els Borbons desencadenen des del 1714, tal com ha aclarit Torres i Ribé –però, de bona font, ell mateix ha reconegut "l'elitisme" dels primers austriacistes-)

- per què la República catalana de 1640 va durar una setmana? què té a veure la seva entrega al Rei francès amb l’aparició de conflictes classistes durant el 1640 -a Barcelona es cremen cases de rics, perquè "Adam va morir intestat" (= sense testament = la propietat és injusta; forma religiosa típica d'expressar un desig comunista, comunalista... a l'Antic Règim)- que segurament aconsellen a les classes dominants del moment buscar un poder fort, a corre-cuita i més aviat que tard, per poder mantenir aquell terrible ordre social?

- com s'han de plantejar els discursos, les concepcions ... per a què, no tan sols des d'un punt de vista d'alliberament social, sinó també d'alliberament nacional, es pugui tenir clar quin ha estat, a grans trets, el procés en que aquest poble ha estat sotmès a un procés d'etnocidi cultural, a banda de perpetuador de la dominació de classe... que clarifiqui com s'ha produït, quines estructures -polítiques, econòmiques, culturals- quins sectors socials, quins plantejaments ... han generat històricament aquest procés?

Per a poder clarificar quins han d'estar realment els passos que hem de fer, no per a la "recuperació" d'unes molt determinades "llibertats" sinó per a aconseguir per a totes i tots tota la llibertat possible; no per la "re�construcció nacional dels Països Catalans, sinó per a la "formació" d'una nació catalana compartida per tothom, realment igualitària i lliure ... en un món d’individus i pobles lliures.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: classes, nacions, estats, elements del discurs i simbòliques dates de lluita
08 set 2006
alguna cosa interant per indimedia
Re: classes, nacions, estats, elements del discurs i simbòliques dates de lluita
09 set 2006
Sí, molt interessant.
Re: classes, nacions, estats, elements del discurs i simbòliques dates de lluita
10 set 2006
I aquest text és de lliure publicació? Algu l'assumeix? Jo penso que ha de circular també en paper.
Re: classes, nacions, estats, elements del discurs i simbòliques dates de lluita
10 set 2006
i lliure modificacio (i de moment nomes es una previa)

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more