Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats
鈥淟鈥橢stat itali脿 ha fracassat en l鈥檌ntent de destruir l鈥檌ndependentisme sard鈥?
05 set 2006
Entrevista a Cristiano Sabino, secretari de relacions internacionals d’A Manca Pro S'Indipendentzia (aMpI). Aquesta organització independentista sarda va patir una ràtzia repressiva el passat 11 de juliol que va acabar amb 10 persones detingudes.
Entrevistem a Cristiano Sabino després de compartir un agradable àpat sard a Tàtari (Sasser). Hores després sâ檋i celebra la festa més important que reuneix a la pràctica la totalitat dels seus ciutadans. Els independentistes sards enguany han aprofitat la celebració per denunciar el silenci mediàtic que acompanya lâ橭peració Arcàdia. Aquesta ràtzia repressiva centrada en lâ檕rganització A Manca pro sâ橧ndipendentzia (aMpI) ha estat lâ檈xecució del denominat â淭eorema Pisanoâ? que considera que els independentistes, comunistes i anarquistes sards busquen una unitat militar contra lâ橢stat italià. El resultat dels deliris de lâ檈xministre de lâ檌nterior van suposar lâ11 de juliol fins a 10 detinguts.

Què és el â渢eorema Pisanoâ??

El â渢eorema Pisanoâ? el creà lâ檈xministre dâ檌nterior del govern italià, sard i membre de Forza Italia, que considera que a Sardenya els comunistes, els independentistes i els anarquistes busquen una unitat dâ檃cció militar contra lâ橢stat. Giuseppe Pisano en un article publicat a la premsa ha arribat a definir lâ檌lla com un â渓aboratori polític perillosíssimâ? ja que la qüestió nacional pot galvanitzar un moviment popular fort i unitari. Al seu torn els mitjans de comunicació han estès la idea que Sardenya és perillosa.

Quins efectes pràctics han tingut les teories de Pisano?

Al llarg dâ檃quests tres darrers anys han succeït operacions repressives limitades, que bàsicament han afectat a militants anarquistes. Així mateix, la primavera passada tres comunistes de Nuoro van ser detinguts. En els casos que sâ檋a arribat a judici sempre sâ檋a absolt als encausats per manca de proves. Dâ檃ltra banda, els militants dâ檃MpI han patit una autèntica persecució: identificacions, escoltes... que han desembocat amb lâ橭peració Arcàdia.

Però lâ檕peració de lâ11 de juliol succeeix amb el centreesquerra al poder...

Sí, lâ檕peració Arcàdia és el resultat dâ檜na voluntat política construïda per la dreta que ha trobat en el centreesquerra el braç executor. Ha estat la ràtzia policíaca més important en els darrers 30 anys des de la que va patir el Fronte de Liberazione Sardu (FIS) els anys 80. Es van detenir a 10 persones â搕ots militants dâ檃MpI- i es van efectuar fins a 55 registres; dels quals, una quarantena van afectar a militants de la nostra organització i la resta han estat a persones relacionades amb altres partits independentistes sards, amb organitzacions comunistes com Itàlia-Cuba o membres del nacionalisme cultural.

Quines són les acusacions contra els detinguts i contra Manca?

Sâ檃cusa als militants detinguts de realitzar una trentena dâ檃temptats en els darrers anys contra contra seus de partits, sindicats, patronals o el turisme de luxe. Entre aquests atemptats destaca un contra la visita de Blair i Berlusconi a lâ檌lla. Aquests atemptats van ser reivindicat per Nucleo Proletario Comunista (NPC) i lâ橭rganitzacione Independentista Revoluzionaria (OIR) i sâ檃cusa a aMpI de ser-ne la cobertura legal. Lâ檃ctivitat de la nostra organització i dels seus militants és plenament pública a banda de desconèixer lâ檈xistència de NPC i OIR. Les acusacions contra els deu militants dâ檃MpI es basen només en la interpretació dâ檈scoltes telefòniques realitzades durant anys. Els nostres advocats han pogut llegir les transcripcions dâ檃questes escoltes i no en transcendeix cap mena dâ檌nformació que es pugui considerar una prova.

Tota lâ檕peració sâ檋a basat en lâ檃plicació dels articles 270 i 270bis del codi penal, que són part de la legislació especial antiterrorista provinent del règim feixista. Lâ檃rticle es refereix a â渁ssociació subversiva amb finalitats terroristesâ?.

Quina és la situació dels 10 detinguts?

Dels deu detinguts, sis continuen a la presó de Casteddu (Càller), tres estan en arrest domiciliari per motius mèdics i un està en llibertat ja que es va demostrar que els dies on suposadament se li havien fet escoltes telefòniques no estava a Sardenya. Estem a lâ檈spera que siguin posats en llibertat o que siguin deportats a Itàlia.

Al vostre entendre quins eren els objectius de lâ檕peració?

Els objectius de lâ檕peració policial eren destruir aMpI, realitzar un atac general a lâ檌ndependentisme sard així com un atac contra les llibertats democràtiques i civils. Des de la nostra organització considerem que els objectius que perseguia lâ橢stat italià han fracassat ja que aMpI continua existint, lâ檌ndependentisme sard ha unit forces contra la repressió i sâ檋a rebut la solidaritat de 150 organitzacions de Sardenya, Itàlia i de nacions dâ檃rreu Europa com els Països Catalans (Intersindical i Endavant), Euskal Herria (Batasuna) i Galiza (NOS-UP) entre altres. També sâ檋an solidaritat milers de persones individuals entre els quals destaquen parlamentaris regionals sards i italians. Alguns dâ檃quests han visitat personalment als presos per assegurar que no rebessin maltractaments.

Quines accions sâ檋an realitzat en solidaritat amb els detinguts?

Des de la presó els deu companys van portar a terme una vaga de fam. A fora sâ檋an realitzat conferències de premsa, dues manifestacions nacionals a Casteddu (Càller) i a Tàtari (Sàsser), estades a davant de la presó... Es preveu en els proper dies una nova marxa a Nùgoro (Nuoro) i sâ檈stà preparant una manifestació internacional a finals de setembre en cas que els detinguts continuïn a la presó. En aquest sentit es farà una crida arreu del continent â渃ontra la repressió i pel dret de les nacions sense estat a lluitar per lâ檃utodeterminacióâ?.

Sembla que lâ橢stat italià recela de lâ檌ndependentisme sard. Quina és la situació del moviment?

Lâ檌ndependentisme sard està en una fase de creixement. Actualment existeixen tres organitzacions polítiques Indipendèntzia Repùbrica de Sardigna (IRS), Sardigna Nazione i Manca (aMpI). De les tres, Sardigna Nazione és la més antiga i de la qual seâ檔 va escindir les altres dues. A banda, existeix una sèrie dâ檕rganitzacions com Sindicato Sardo, Sardigna Ruja (agrupa a emigrats a Itàlia) o A Foras (col·lectiu contra lâ檕cupació militar de Sardenya) etc... Tot plegat forma part de â渓â檌nformalâ? sinistra indipendentista sarda, però no existeix un moviment format. En aquest sentit aMpI aposta per obrir un procés de diàleg â揳 partir de la proposta â淧ro sâ橧ndipendentziaâ? entre les diverses organitzacions per analitzar com sâ檋a dâ檈structurar el Moviment dâ橝lliberament Nacional Sard. A nivell electoral la nostra organització no sâ檋a presentat mai però segons les circumstàncies demana el vot per a les llistes independentistes.

A nivell històric cal destacar també dues etapes. Els anys 60 lâ檕rganització Su Populo Sardu, organització de classe que aglutinà a 7.000 militants. Dâ檃ltra banda als anys 80 el Fronte de Liberazione Sardu (FIS) va cobrar gran importància i lâ橢stat italià la va voler desmantellar i va detenir a una trentena de persones i nâ檈mpresonà el seu líder durant quatre anys.

---

NOTA
Els topònims sâ檋an escrit amb llengua sarda i també amb la seva forma catalana o italiana per a facilitar-ne la localització.

MÃ塖 INFORMACIÃ
http://www.manca-indipendentzia.org/
Mira també:
http://lafabrica.milnou.net
http://fabrica.cat/?template=interior&categoria=26&id_article=230

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 鈥淟鈥橢stat itali脿 ha fracassat en l鈥檌ntent de destruir l鈥檌ndependentisme sard鈥?
05 set 2006
Pel proper 11 de setembre, la nostra farra nazional, exigim la llibertat d,en Farruquito el nostre heroi i exigim un monument al costat d,en Rafael.
Visca l,independència del meu barri.
Re: 鈥淟鈥橢stat itali脿 ha fracassat en l鈥檌ntent de destruir l鈥檌ndependentisme sard鈥?
06 set 2006
Vaja nacionsliates sards de pacotilla, si la web està tota en italià!!!
Re: 鈥淟鈥橢stat itali脿 ha fracassat en l鈥檌ntent de destruir l鈥檌ndependentisme sard鈥?
06 set 2006
nacion y anarquismo no tienen nada en comun
nazionalisti fascisti liberticidi infami
Re: 鈥淟鈥橢stat itali脿 ha fracassat en l鈥檌ntent de destruir l鈥檌ndependentisme sard鈥?
06 set 2006
Llibertat tambè pels companys Sards, del ara clausurat cercle "Fraria" de Cagliari, espai a on individualitats anarquistes, independentistes i comunistes antiautoritaries donen vida a diverses iniciatives de intervenció al teixit social de la illa, de denuncia a la colonització de part de l'estat italia, de solidaritat amb les persones preses...Ne meres ne tzeraccus.
Morti a s’imperialismu gherra a s’istadu!
Solidaritat amb tots els pobles amb lluita.
Solidarieta'
06 set 2006
Il circolo Fraria esprime piena solidarietà a tutte le compagne e a tutti i compagni perquisite/i arrestate/i e nello specifico ai militanti di A Manca Pro S'Indipendentzia così duramente colpiti da questa ennesima ondata della manovra repressiva che da anni impesta la nostra terra sarda con i suoi insulsi atti e con i suoi sgherri e che cerca di mettere a tacere la ferma avversione di tutte/i coloro che quotidianamente prendono posizione contro questo stato repressivo e colonialista.

Ma questi vigliacchi non hanno fatto i conti con il fatto che la lotta anti-coloniale ha nell'isola ampie e solide radici e che i loro continui attacchi non fanno che chiarire, se ancora per qualcuno ve ne fosse bisogno, la natura infame del potere dello stato italiano sotto qualsiasi bandiera di governo, nonchè consolidare il vincolo di solidarietà tra tutte/i coloro che da questo vengono colpite/i.
Rafforziamo la nostra presenza nelle vie e nelle piazze per far sentire la nostra voce ai compagni e alle compagne colpiti/e

TUTTE LIBERE E TUTTI LIBERI!
GHERRA A S'ISTADU!

FRARIA


Fraria* es un terme que en llengua Sarda ve a voler dir â淔lor de cendraâ? o simplement â済uspiraâ?, que a pesar de transmetre la sensació de restar apagada, es capaç de reanimar el foc.
Re: 鈥淟鈥橢stat itali脿 ha fracassat en l鈥檌ntent de destruir l鈥檌ndependentisme sard鈥?
06 set 2006
Llibertat tambè pels companys Sards, del ara clausurat cercle "Fraria" de Cagliari, espai a on individualitats anarquistes, independentistes i comunistes antiautoritaries donen vida a diverses iniciatives de intervenció al teixit social de la illa, de denuncia a la colonització de part de l'estat italia, de solidaritat amb les persones preses...Ne meres ne tzeraccus.
Morti a s’imperialismu gherra a s’istadu!
Solidaritat amb tots els pobles amb lluita.
Sindicat