Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
La martxa ciclista porta la lluita contra el pantà d’Itoitz als pobles afectats
05 set 2006
Itoitz/Nafarroa.- Unes 150 persones han participat aquests darrers 31, 1, 2 i 3 de setembre a la Txirrindula Martxa, que ha recorregut molts dels pobles afectats pel perillós pantà d’Itoiz. Després de deixar d’existir un munt de pobles (que quedarien sota l’aigua) enderrocats pel govern de Navarra, ara al pantà d’Itoitz que es trova en proves d’omplenat, suposa una greu amenaça pels pobles aigües avall –sobretot Aoiz- i per alguns aigües amunt. Diversos estudis geològics asselanyen com elevat el risc de despreniment de la vessant esquerra del pantà que generaria una gran onada que sobrepasaría el mur de contenció amb la possibilitat d’arrassar molts pobles, com ja va passar a Vajont (Italia), fa unes dècades, on van morir més de 2000 persones.
La martxa estava dividida en tres etapes, amb una mitjana de 80 ciclistes pedalant cada dia. La primera etapa, que es va fer divendres, cobria el recorregut d’Oroz Betelu a Aoiz, on per la tarda hi havia programada una obra de teatre que parlava de la situació de risc que pateix aquest poble en especial per ser el primer que es troba a l’altre banda de la presa. Dissabte l’etapa cobria el recorregut d’Aoiz a Lumbier, acompanyada per una baixada de piraguistes pel riu Irati. Després de dinar es va fer una xerrada sobre l’especulació al Pirineu. Diumenge els i les ciclistas van marxar de Lumbier a Sanguesa on ens esperaven els antiabalots de la policia foral de Navarra que no van permetre que circulessim pels carrers de Sanguesa ni que realitzessim cap de les activitats programades a la plaça del poble.
Actualment d’estan portant a terme les proves d’omplenat del pantà, sense seguir els plaços de seguretat establerts des de l’estat espanyol. La CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre) no està complint les condicions establertes i per tant està posant en perill la vida de totes les persones que viuen a la zona. Es preveu per l’any vinent omplir-lo fins a la cota màxima, augmentant el perill per la població. Aquesta prova duraria uns 8 mesos.

Txirrindularis 5-09-2006

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La martxa ciclista porta la lluita contra el pantà d’Itoitz als pobles afectats
05 set 2006
Propera xerrada divendres 15 setembre a les 19:30

SITUACIÓ ACTUAL DEL PROJECTE DEL PANTÀ D'ITOIZ a càrrec d'un membre del col·lectiu Solidarios con Itoiz, Itoiz ekin elkaitasuna-Pantanori Ez!

Al KOP- Alta Tensió (prat llobregat)a la plaça 19 juliol/Dr.Soler 36 (al costat de l'antiga estació tren), podeu arribar amb tren i busos: L10, 65, N16.

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/271878/index.php
fotos
05 set 2006
Modificat: 03:42:30
P9010035.JPG
P9010057.JPG
P9010086.JPG
la segona foto es quan ens vam endinsar a la foz pro`pera a Nagore a una zona que el pantà havia inundat i ara amb les proves d'omplenat i buidatge el nivell ha baixat una mica i ha deixat tota la zona d'arbres morts al descobert i per l'antiga carretera es pot arribar fins l'aigua que inunda
Sindicato Sindicat