Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Barraques alternatives a la Festa Major de Tarragona
04 set 2006
Les Festes de Santa Tecla, a Tarragona, aquest any 2006 tindran Barraques Alternatives per primera vegada, organitzades per diversos col·lectius i amb activitats durant els dies 15 i 16 de setembre. Estaran situades al Passeig de les Palmeres.
barraques06p.jpg
Programa

- Dia 15 de setembre divendres

20:00 Inici Barraques

23:00 Inici 1er concert: Skatacrak

Activitat d’entremig (batucada)

1h. Inici 2n concert: Extracto de Lúpulo

Activitat d’entremig (circ)

02.30 Inici 3er concert: Pirat’s Sound Sistema

5:00 Final

- Dia 16 de setembre dissabte

17.00 Berenar Coca amb Xocolata i activitats infantils a càrrec dels agrupaments escoltes

20:00 Inici Barraques

23:00 THC Sound System (reggae)

2:00 Final THC

5:00 Final

---------------------------------------------------------------

Proposta de projecte:

Barraques de Tarragona 2006

1. Introducció

El projecte Barraques de Tarragona 2006 és iniciativa d'un conjunt de col•lectius socials i culturals de la ciutat. Som uns col•lectius que fem una feina voluntària i desinteressada durant tot l’any i que necessitem una major promoció i més ressò social. Creiem que amb la nostra modesta aportació podem enriquir les festes de Sta. Tecla, creant un espai obert i participatiu, i donar a conèixer al mateix temps unes realitats que la majoria de ciutadans desconeixen. És per això que hem decidit posar-nos d’acord per engegar un projecte que esperem que enriqueixi la nostra ciutat.

2. Presentació col•lectius

Aquest projecte el presenten diverses entitats de manera conjunta:

- Agrupaments escoltes pertanyents a Minyons Escoltes i Guia Sant Jordi de Catalunya (MEGSJC):

L’Agrupament Escolta i Guia Xaloc forma part de la parròquia de St.Joan Baptista. Nascut de les mans de mossèn Daniel Barenys l’abril de 1983, passà una llarga etapa de rodatge i consolidació fins esdevenir un agrupament madur de Tarragona. S’ubica a la pl. Prim, nº7, Tarragona.

L’Agrupament Escolta i Guia Alverna porta des de 1969 educant als nois i noies en el seu temps de lleure. L’entitat es troba a la Rambla Nova, més concretament a l’edifici dels pares Caputxins amb els que els uneix una bona relació. Actualment formen part de l’Agrupament 18 monitors i més de 80 nens/es.

L’Agrupament Escolta i Guia Fent Camí va néixer fa 18 anys, a partir d’un grup excursionista. Ubicat a la Salle de Tarragona, compta actualment amb 15 monitors i més de 60 nens/es, als que ofereix l’aventura de créixer i aprendre mitjançant el mètode escolta.

- L’Assemblea de Joves de Tarragona és una organització de joves de la ciutat, que treballa per potenciar la realitat cultural, social i nacional del nostre país. A nivell cultural promou l’ús de la llengua catalana, així com la cultura popular de les nostres terres. En l’aspecte social lluita per aconseguir unes condicions laborals dignes pel nostre jovent, així com un accés digne a l’habitatge. Dins el panorama nacional els esforços es centren en la transformació de la realitat nacional del nostre poble.

- La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau treballa per evitar la presència de vaixells de guerra al Port de Tarragona i, a partir d'aquest fenomen, contra en militarisme i l'armamentisme. Treballa, també, per la solidaritat amb els pobles i persones que en pateixen les conseqüències. Manté ininterrompudament, des de febrer de 2003 la concentració Paraules per la Pau que se celebra cada primer diumenge de mes a les 12 del migdia a la plaça de la Font. Diu no als vaixells de guerra i al militarisme des de la construcció d'espais de pau, art i vida.

- Endavant (OSAN) som una organització assembleària que treballa arreu dels Països Catalans, des del carrer, per aconseguir la Independència i el Socialisme. La Construcció Nacional del nostre Poble significa, també, potenciar les festes i tradicions populars per aconseguir que les relacions socials de lleure no es desenvolupin només en el marc consumista dels grans centres comercials i de les grans discoteques. Cal potenciar la cultura popular catalana per transformar el nostre entorn, oposant-se a la cultura mercantilitzada, consumista i alienant, controlada deliberadament per les classes dominants.

- La Confederació General del Treball de Catalunya (CGT de Catalunya) és una associació de treballadors i treballadores que es defineix anarcosindicalista, i per tant: de classe, autònoma, autogestionària, federalista, internacionalista i llibertària. La CGT de Catalunya es proposa, entre daltres, la promoció i organització d'activitats encaminades al foment de la formació i divulgació cultural de qualsevol índole, en qualsevol àmbit o nivell i recolzar qualsevol tipus de col•lectius que promoguin nous models socials afins o semblants al nostre tarannà

- El Casal Popular de Tarragona Sageta de Foc té com a objectiu crear un espai autònom i autogestionat i una base social alternativa a la ciutat que treballi per superar els estralls que causen a casa nostra el capitalisme i l’imperialisme del sistema dominant. Sageta de Foc té l’objectiu de promoure la diversitat, és a dir, la cultura, contra l’homogeneïtzació que se’ns imposa. Tenim l’objectiu de lluitar contra el pensament únic. El casal ha de realitzar actes culturals de tota mena (debats oberts, xerrades, tallers, exposicions, representacions musicals i teatrals, formació de tot tipus...) i ha de facilitar que qualsevol persona o col•lectiu de la ciutat, per iniciativa pròpia, pugui desenvolupar aquella expressió artística que trobi convenient.

3. Justificació

El que ens motiva a fer aquesta proposta és la necessitat de crear un espai nou dins les festes on els col•lectius socials i culturals de la ciutat s'hi involucrin activament. Creiem que és important introduir a casa nostra un fenomen festiu com aquest, que ja es dóna en altres municipis de la nostra geografia com Reus, Girona, Figueres, Terrassa... i que té un èxit reconegut. Hi ha d'haver un foment de la cultura popular envers el model d'oci mercantilista de les grans discoteques i macroconcerts. Els col•lectius necessiten crear espais on donar-se a conèixer i on, també, finançar-se per poder autogestionar les seves activitats durant la resta de l'any.

4. Objectius del projecte

1. Donar a conèixer tots aquests col•lectius a partir d’un acte obert a la ciutadania.

2. Crear xarxa social entre diversos col•lectius socials i culturals de la ciutat.

3. Crear un espai nou on el teixit social de la ciutat pugui participar activament en la confecció de les seves festes.

4. Donar l’oportunitat d’actuar al carrer a grups artístics de les comarques tarragonines.

5. Descripció de l'acte i planificació

Les Barraques de Tarragona 2006 volen abarcar una ampla franja d’horari per donar cabuda a la major quantitat possible d'activitats. Cap a les 17:00 del dissabte 16 s’iniciarien activitats més encarades a un públic infantil i jove que durarien fins les 20:00h.

Pensem que la durada adecuada del projecte ha de ser de 2 dies (15 i 16). Si en algun d’aquests coincideix amb un altre concert, considerem que no hi ha d’haver cap problema en compartir l’espai i enriquir-nos mútuament. Les barraques posarien la seva música un cop acabat el concert.

L’inici dels concerts seria a les 23:00 i voldríem comptar amb 4 grups. Entremig dels concerts seran convidats grups de malabars, batucades, etc… que amenitzaran el temps que duri la transició d’un grup a un altre.

De moment, el projecte constaria de 6 barraques. Cadascuna d’aquestes posaria la seva música particular

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Barraques alternatives a la Festa Major de Tarragona
04 set 2006
Això sí que és una fita històrica.
Sindicato Sindicat