Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Recordant Manuel de Pedrolo
28 ago 2006
Avui, quan fa pocs mesos que s'han complert 26 anys de la mort de Manuel de Pedrolo, La Fàbrica vol rescatar de l'oblit institucional un escriptor que, com d'altres persones il·lustres del nostre poble (Joan Fuster, Ovidi Montllor, etc.), resten marginades dels programes oficials, precisament pel fet d'haver-se compromès amb la justícia social i nacional dels Països Catalans. A la nostra web us oferim un recull d'articles que, malgrat ser escrits fa més de 20 anys, mantenen la seva vigència i actualitat, i ens ofereixen més arguments, si cal, per a la batalla d'idees.
Manuel de Pedrolo (Aranayó, la Segarra 1918- Barcelona 1990) començà a escriure molt jove, i la seva obra l'ha convertit no tan sols en l'escriptor més prolífic sinó també en una de les figures més importants de la literatura catalana del segle XX. Va conrear tots els gèneres literaris i va col·laborar amb articles, contes i assaigs en la majoria de revistes catalanes de l'època

Durant la guerra es va afiliar a la CNT-FAI i va fer de mestre a la població de Fígols de les Mines. Va pertànyer a la branca d'artilleria de l'Exèrcit Popular i va anar als fronts de Falset, Figueres i Barcelona. Va mantenir fins a la seva mort les seves fermes conviccions ideològiques, convertint-se en un intel·lectual íntegre compromès amb el seu temps i el seu país.

Manuel de Pedrolo va tenir una gran influència sobre determinats sectors de la societat dels setanta i vuitanta, no solament com a escriptor sinó també com a personatge públic, per la seva exemplar i insubornable actitud cívica i crítica a la vegada amb el desenvolupament polític dels partits catalans. Sempre es va declarar independentista i va recollir aquesta idea en nombrosos dels seus articles. No en va, va arribar a ser un referent i fins i tot un intel·lectual ideològic de l'Esquerra Independentista dels anys 80.

Avui, quan fa pocs mesos que s'han complert 26 anys de la seva mort, volem rescatar de l'oblit institucional un escriptor que, com d'altres persones il·lustres del nostre poble (Joan Fuster, Ovidi Montllor, etc.), resten marginades dels programes oficials, precisament pel fet d'haver-se compromès amb la justícia social i nacional dels Països Catalans. Us oferim un recull d'articles que, malgrat ser escrits fa més de 20 anys, mantenen la seva vigència i actualitat, i ens ofereixen més arguments, si cal, per a la batalla d'idees.

Tots aquests articles pertanyen al llibre 'Cal protestar fins i tot quan no serveix de res', d'Edicions El Jonc, a qui volem agrair la cessió dels articles per a La Fàbrica.
Mira també:
http://lafabrica.milnou.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Recordant Manuel de Pedrolo
28 ago 2006
Evidentment, no fa 26 anys sinó 16 que Manuel de Pedrolo va morir. Disculpeu l'error.

La Fàbrica
Sindicato Sindicat