Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Maig»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: amèrica llatina
Urgent: Guerra en Oaxaca. L'Assemblea Popular del Poble d'Oaxaca (APPO) pren 12 radiodifusores. Policies maten a un activista
23 ago 2006
Durant la matinada d'avui (migdia a Europa) policies a bord d'almenys 10 camionetes han deslligat una forta ona de violència en la ciutat d'Oaxaca. Pel que sembla l'activista assassinat es tracta de Lorenzo San Pablo, enginyer civil i integrant de l'APPO, qui va rebre diversos impactes de bala en l'esquena. L'APPO intensificarà les seves accions

Oaxaca, Oax., 21 d'agost. Un grup d'almenys 60 homes, presumptament policies vestits de civil i porros, va atacar aquesta matinada les antenes i el transmissor de la Corporació Oaxaqueña de Ràdio i Televisió (Cortv), situada en el Turó del Fortí, que estaven en poder de membres del moviment magisterial i popular, tallant les transmissions del Canal 9 de televisió i de l'estació de ràdio 96.9 de freqüència modulada.

Els agressors van arribar al lloc al voltant de les 3:30 hores, uns a bord de camionetes i uns altres caminant per el bosc, per a disparar en diverses ocasions contra qui feien les guàrdies de vigilància de les instal·lacions, amb la finalitat de dispersar-los i després ingressar a destruir els aparells.

En el tiroteig va resultar ferit d'un balaç en la cama esquerra el mestre Sergio Val Jiménez, de 58 anys, qui va ser traslladat a l'hospital President Juárez de l'Institut de Seguretat i Serveis Socials dels Treballadors de l'Estat.

El secretari de Premsa i Propaganda de la secció 22 del Sindicat Nacional de Treballadors de l'Educació, Daniel Roses, va reportar a més la desaparició de tres mestres, coneguts com José Adelfo, Daniel i Eloy, qui també es trobaven en el lloc.

Va culpar dels fets al "règim autoritari i feixista" del governador Ulisses Ruiz Ortiz, perquè "pretén fer callar amb bales i amb sang l'inconformitat del poble d'Oaxaca".

Alguns membres del moviment magisterial i popular, enfellonits per l'agressió, van calar foc a almenys cinc autobusos del servei urbà que havien segrestat des de fa dies per a bloquejar els accessos a les antenes i a la Cortv, que operen des del passat primer d'agost.

El mestre José Luis Silva, qui formava part de les guàrdies de vigilància, va contar que els presumptes policies van arribar per l'avinguda José Murat, però es van detenir a quilòmetre i mig de distància de l'àrea de transmissió de la Cortv; uns altres van pujar a peu entre la mala herba, suposadament des de l'hotel Victoria.

Als afores de l'immoble i en l'interior van quedar més d'una centena de cartutxos percutits, presumptament calibres 12 i 16 d'escopeta, AR-15, .38 i 9 mil·límetres.

Repeteixen atac suposats policies i porros

Dues hores i mitjana després, al caient de les sis del matí, prop de la Secretaria de Finances estatal, que també està en poder del moviment magisterial i popular, presumptes policies i porros van accionar armes de foc, encara que no es van reportar lesionats.

En resposta, els membres del moviment magisterial i popular concentrats en la Cortv es van traslladar, a bord d'autobusos del servei urbà que tenien segrestats, a prendre 12 estacions de ràdio comercials.

A les nou del matí, persones a bord d'un automòbil van disparar contra qui es trobaven protegint una de les estacions ocupades, Estèreo Cristall.

Van bloquejar amb autobusos els carrers propers a aquestes instal·lacions per a evitar un desallotjament policial, amb el que va quedar aïllat el diari Temps.

En més accions, van suspendre la circulació vehicular de la carretera Oaxaca-Mèxic, en els voltants del club de tennis Brenamiel, i en l'avinguda Forns i la carretera al Rosari, on se situen les antenes i els transmissors de quatre de les estacions preses, a més d'altres artèries, el que va provocar que la ciutat quedés assetjada i se suspengués el servei de transport urbà en la major part de la capital.

El portaveu de l'Associació de Comunicadors d'Oaxaca, José Vila-real, va condemnar la presa de les estacions radiofòniques i va advertir que interposaran la denúncia penal corresponent per la ocupació de les seves instal·lacions.

Del seu costat, el governador Ulisses Ruiz va partionar a la seva administració d'alguna responsabilitat en els fets, i va informar que la procuraduría estatal "va iniciar immediatament" les investigacions entorn dels fets en instal·lacions de la Cortv i la presa de les radiodifusores de la capital.

Va lamentar que en el dia que hauria d'iniciar el cicle escolar 2006-2007 ocorrin aquests esdeveniments, que distreuen novament al magisteri oaxaqueny de la consulta que realitzaria per a retornar a les aules i atendre a més d'un milió 300 mil alumnes. "Se'm fa molt estrany ara que el magisteri està en consulta ocorri això", va asseverar.

La coordinació provisional de l'Assemblea Popular del Poble d'Oaxaca, al seu torn, va emplaçar al president Vicente Fox, al secretari de Governació, Carlos Abascal, i al Congrés de la Unión a manifestar la seua "voluntat política per a resoldre el conflicte", doncs en cas contrari "seran responsables del que succeeixi".

En tant, el senador electe de la coalició Pel bé de Tots Gabino Cué va afirmar que "avui més que mai es requereix amb urgència la intervenció dels poders de la República", davant l'ús de la violència per a dirimir els problemes que mantenen a Oaxaca en un estat de ingobernabilitat i fractura de l'estat de dret.

La Xarxa Oaxaquenya de Drets Humans, la Lliga Mexicana per la Defensa dels Drets Humans i altres organitzacions de la societat civil oaxaquenya van demandar la destitució de Ruiz Ortiz.

A la tarda, uns 12 mil membres del moviment magisterial i popular van marxar pels principals carrers de la ciutat per a exigir l'alliberament dels "presos polítics i de consciència" i el cessament "a la repressió governamental".

Mestres hidalguenses se solidaritzen amb els seus companys d'Oaxaca

Integrants de la Coordinadora Nacional de Treballadors de l'Educació en Gentilhome es van solidaritzar amb els seus companys de la secció 22 i el poble d'Oaxaca, a més d'exigir la llibertat dels presos polítics, entre ells del professor hidalguense Germán Mendoza, detingut el 9 d'agost, a pesar d'estar lligat a una cadira de rodes, dependre de la diálisis i tenir problemes de diabetis, "pel simple delicte del seu activisme polític".
Amb informació de Carlos Camacho, corresponsal

Mor a tirs un membre d'APPO davant radiodifusora Agències


Oaxaca, Oax. Un membre de la APPO, que custodiava les instal·lacions de la radiodifusora La Llei va morir a conseqüència de diversos tirs que va rebre al caient de les cinc del matí d'aquest dimarts. L'emissora “Llei 710 AM�, situada en el carrer de Nezahualcóyotl.

Segons algunes versions els atacants van poder ser elements de la Policia Judicial de l'Estat i municipals, qui amb armes de gruixut calibre van atacar el campament instal·lat per integrants de l'Assemblea Popular del Poble d'Oaxaca (APPO) fora d'aquestes instal·lacions radiofòniques.

Aquest mateix grup d'agressors hauria disparat també contra un grup de fotògrafs, en els voltants de l'Institut Estatal Electoral, qui viatjaven en un automòbil, sense que cap d'ells resultés ferit.

Encara que no s'ha confirmat la identitat de la víctima, pel que sembla es tracta de Lorenzo San Pablo, enginyer civil i integrant de l'APPO, qui va rebre diversos impactes de bala en l'esquena. Conforme amb un report de l'emissora local Ràdio Or, l'atac va ocórrer al voltant de les 00:30 hores d'aquest dimarts.

Les primeres versions indiquen que 300 elements policíacs van iniciar rondines pel centre de la ciutat des dels primers minuts d'aquest dimarts. Pel que sembla, els policies van portar a terme diversos actes, entre ells un atac en un centre comercial de la colònia Santa Anita, on van disparar a l'aire per espai de 10 minuts.

El mateix grup, fins a ara no identificat, va cremar la gossera d'aquesta colònia i van disparar en contra de les antigues instal·lacions del rastre. Fins al moment, les autoritats de seguretat pública es mantenen hermètics.

Font: La Jornada. Amb informació de L'Universal
Per a més informació visita http://espora.org/okupache

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more