Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
S.o.s. PortBou
23 ago 2006
La Plataforma Cívica Antimolins de Portbou voldria informar l’opinió pública i els mitjans de comunicació que el passat 11 d’agost vàrem tenir una reunió oberta a tota la gent de Portbou, en la qual es va palesar la inquietud de bona part de la ciutadania portbouenca cap a un parc eòlic que representa una gran regressió social per al nostre poble i, a més, pot significar una hipoteca mortal pel futur desenvolupament de Portbou.


La Plataforma Cívica Antimolins de Portbou continua estant molt preocupada per la política de manca de transparència informativa i diàleg amb la societat civil per part de les institucions públiques ( Ajuntament i Generalitat) . En aquests moments estem particularment amoïnats per les repercussions que pot tenir aquesta obra faraònica, aquesta central eòlica totalment aberrant i fora de mida, en dos punts fonamentals.

1/. Pel fet que hipoteca l’ús de la muntanya de Portbou. És a dir, que es pot perdre l’espai natural de la muntanya de Portbou per als diferents grups de gent com són els caçadors o els excursionistes, o simplement pels ciutadans que volen anar a fer un passeig pel nostre entorn. No podem tolerar que es perdi, d’una manera estúpida i irracional, la riquesa del nostre patrimoni natural col·lectiu.

2/. Per la pèrdua de valor econòmic dels immobles i terrenys de Portbou com a conseqüència del brutal impacte visual i acústic del parc eòlic . Això es contradiu frontalment amb el fet que es vulgui promocionar un projecte tan important per a la nostra població com és la Fundació Walter Benjamin, amb totes les seves rutes de l’exili, que juntament amb la candidatura de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, podrien fer guanyar molt de prestigi i esperança a Portbou. Doncs bé, aquest parc eòlic tan agressiu i mal ubicat ho pot ensorrar tot.

Per altra banda, aquest parc eòlic, dissenyat amb molta nocturnitat i traïdoria, no té en compte per a res el territori. En aquest cas de Portbou caldria parlar més de central eòlica en el sentit industrial del terme, per la qual cosa hauria d’estar situat en una zona de sòl industrial. Una altra qüestió que no entenem és que aquesta instal·lació hagi estat declarada d’utilitat pública. Això , a més de vulnerar la legislació europea, considerem que és una autèntica presa de pèl, imposada amb molta irresponsabilitat social, que provoca molta alarma social. També voldríem esmentar que caldria que el Pla Director Territorial de l’Empordà regulés la ubicació dels parcs eòlics.

En síntesi, el parc eòlic de Portbou – la Central Eòlica Industrial de Portbou – és una autèntica taca negre en el territori que provoca molta mortificació en el poble de Portbou i no aporta absolutament res . La Plataforma Cívica Antimolins de Portbou considera que l’administració en general ha d’actuar amb responsabilitat social, per la qual cosa la declaració d’utilitat pública d’aquest parc eòlic és un exemple de molt mala praxi política, que atenta contra l’equilibri territorial i fa més insostenible la nostra societat.


Plataforma cívica antimolins de Portbou
Email: costerut(at)yahoo.es
Mira també:
http://www.elsud.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: S.o.s. PortBou
23 ago 2006
ho entenc molt bé tot això, però que preferiu una central nuclear?.....
Re: S.o.s. PortBou
24 ago 2006
No, prefereixo parcs eòlics respectuosos amb el medi. L'energia és un be molt necessari i al mateix temps costòs d'obtenir i distribuir, i la generació i transport d'electricitat evidentment creen un gran rebuig social. Per això hauria d'estar planificada d'una manera ordenada i justa, pel govern o pel poble digues-li com vulguis.

Mentre el mercat estigui liberalitzat, es voldran construir més parcs eòlics sense que això suposi cap tancament de nuclears o tèrmiques Tothom sap quin patró segueixen les empreses privades: màxim benefici, menor cost econòmic. I a d'alt les carenes és on fa més vent i els parcs tenen més rendiment.

Cal una gestió de la demanda, un gran estalvi, una eficiència en el sistema i en el conjunt de les instal·lacions, una implantació de les renovables, solar i eòlica a les ciutats o poligons industrials, una generació descentralitzada, ... I així abandonar l'energia nuclear i cremar menys gas, que aviat s'acabarà!

No crec que sigui bona idea anar construint macro parcs eòlics a paratges naturals o indrets estimats per la població, o si més no que no tenen un consens social. I com deia abans, quan no veiem que la construcció d'aquests punts de generació representen cap avanç per un consum responsable ni cap a la desmantel·lació de nuclears ni tèrmiques obsoletes.
Generacio distribuida
30 ago 2006
Cal entendre que no és viable concentrar tots els molins en una població, ni tots els cementiris, ni tots els abocadors, ni totes les fàbriques de porqueria alimentària.

Així doncs, el què convé és que a cada municipi hi hagi el seu pla d'autogestió de residus, el seu pla d'autogestió energètica, etc. de manera que no faci falta posar a Portbou els molins o plaques que correspondrien a un munt d'altres poblacions.
Re: S.o.s. PortBou
02 set 2006
"Per la pèrdua de valor econòmic dels immobles" quin argument més ecologista igual que els del caçadors. Si a les energies alternatives no a l'energia nuclear!

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more