Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
report d'aquests dies a oaxaca
19 ago 2006
Alhora que segueixen les mobilitzacions i accions per a destituir a Ulises Ruiz Ortiz, el seu govern i aconseguir la dissolució de pooders de l'estat, continua la repressió contra el moviment magisterial i popular
Ahir, divendres 18 d'agost, va tenir lloc una jornada de vaga a Oaxaca convocada per la FSODO (Frente Sindical de Organizaciones Democráticas de Oaxaca); el dia anterior ja havien comencat una vaga els professionistes del sindicat de treballadors de la salut, que engloba unes 5500 persones; segons la premsa, s'ha aturat l'activitat de prop de 650 clíniques i 15 hospitals. Un nutrit grup del sindicat s'ha afegit també al "plantón" del zócalo de la capital de l'estat.
La jornada de divendres va tenir un seguiment desigual; si bé prop de 80000 treballadors vinculats al FSODO van aturar la seva activitat, molts comerciants del centre de la ciutat de Oaxaca seguien amb la seva activitat habitual i només tancaven quan els piquets informatius s'hi apropaven. Des del dia anterior es respirava un estrany clima de psicosi davant dels anuncis d'agents del govern d'una jornada vandàlica on s'assaltarien comercos i la violéncia seria generalitzada. La jornada però va ser ben tranquila pel que es refereix a la vaga. A la tarda desenes de milers de persones van manifestar-se tornant a exigir a Ulises Ruiz que marxés d'una vegada així com la fi de la repressió i la llibertat pels presos polítics.
Aquests dies tampoc han estat absents de la repressió estatal. Dimarts 15, policies ministerials de paisà van intentar entrar a la forca a casa de Flavio Sosa, membre de la corrdinació provisional de l'APPO (Asamblea Popular del Pueblo Oaxaqueño), però la ràpida reacció dels seus veïns va permetre desarmar-los i retenir-los fins dos dies després en que van ser entregats a la Creu Roja. Dijous 17, és detingut un membre de la Central Campesina Cardenista per agents de la policia al local de l'organització a Tuxtepec; al vespre del mateix dia, a l'estació d'autobusos de 2° classe, tres desconeguts atacaren tres mestres: una va poder escapar, l'altre va rebre forts cops i la tercera encara es desconeix on està. Divendres 18, en un dels bloquejos per secundar la jornada de vaga, tres persones intenten arrestar a un dels integrants del bloqueig; al sortir els seus companys a defensar-lo els tres desconeguts van obrir foc contra la gent ferint greument de bala al mestre de Huautla Benito Castro Juárez, donant-se posteriorment a la fugida i amagant-se, finalment, a l'Academia Estatal de Policía. Al vespre, al final de la manifestació, al zócalo de Oaxaca, un altre desconegut va apunyalar al mestre Antonio Marcos Santos Sarmiento i es va donar a la fuga.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: report d'aquests dies a oaxaca
21 ago 2006
"Con paso firme se pasea hoy la injusticia.
Los opresores se disponen a dominar otros diez mil años más.
La violencia garantiza: "Todo seguirá igual."
No se oye otra voz que la de los dominadores,
y en el mercado grita la explotación: "Ahora es cuando empiezo."
Y entre los oprimidos, muchos dicen ahora:
"Jamás se logrará lo que queremos."

Quien aún esté vivo no diga "jamás".
Lo firme no es firme.
Todo no seguirá igual.
Cuando hayan hablado los que dominan,
hablaran los dominados.
¿Quién puede atreverse a decir "jamás"?
¿De quién depende que siga la opresión? De nosotros.
¿De quién que se acabe? De nosotros también.
¡Que se levante aquel que está abatido!
¡Aquel que está perdido, que combata!
¿Quién podrá contener al que conoce su condición?
Pues los vencidos de hoy son los vencedores de mañana
y el jamás se convierte en hoy mismo."

Bertolt Brecht. "Loa de la dialéctica"
Sindicato Sindicat