Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
CGT davant l'avantprojecte de Llei de Memòria Històrica
18 ago 2006
Una "rehabilitació" de punt final?

El Govern espanyol va donar llum verda, en el seu Consell de Ministres del 28 de juliol, a la tramitació parlamentària de l'Avantprojecte de Llei referent al que fins a avui s'havia denominat Memòria Històrica i que ara es diu âAvantprojecte de llei per la qual es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mides a favor de qui van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictaduraâ?.

No obstant això, a pesar d'un tímid reconeixement "moral" de les víctimes, aquest Avantprojecte decep ja que no s'estableixen mesures eficaces per a una autèntica rehabilitació de les víctimes de la dictadura franquista.
Vegem per què:

- El text tracta com víctimes iguals a "nacionals" i "republicans", quan el que està encara pendent és el rescabalament moral i jurídic de qui van tenir quaranta anys de persecució i repressió a les mans d'un victoriós exèrcit colpista.

- Es dilueïx el valor del terme Memòria Històrica com recuperació col·lectiva d'alguna cosa que va succeir i va ser fet callar per la violència, substituint-lo per âmemòria personal i familiarâ?, reconvertint el que va ser una repressió sistemàtica i col·lectiva contra centenars de milers d'ex-combatents republicans/es en suposats afronts individuals.

- El mínim rescabalament reconegut vindrà per un procés administratiu, que no jurídic, personalitzat i gairebé secret. Amb l'aparent objectivitat d'unes persones d'honor es dictarà si algú va ser injustificadament penalitzat o no. Incongruent amb la sentència general que va dictar que tots els judicis franquistes van ser injusts tant de fet com de dret.

- No només no haurà rescabalament econòmic per aquestes injustícies si no que a més tampoc s'admet la possibilitat que es reobrin processos i es publiciti qui van ser els assassins i i els seus responsables durant el franquisme. Els noms de jutges i botxins seran secrets. No es podrà ni embrutar el seu honor ni arribar a exigir-los resposta, encara que sigui moral, pels seus actes.

- Es burocratitza i administrativitza el procés d'exhumació de les fosses comunes. Queda en mans de les famílies preguntar on estan els seus morts i exhumar-los o no,⦠amb el permís final de qui posseeixi la propietat del terreny.

- Podrà haver-hi plaques i símbols de la guerra... si recorden a ambdós bàndols per igualâ¦

- El Valle de los Caídos serà lloc de culte i d'honra a tots els caiguts.

- Finalment, segueix deixant fora casos escandalosos com el de Delgado i Granados i tants altres, com el dels més de 200.000 republicans condemnats a treballs forçats, obrint només una porta a subvencions per a investigar-los.

Només dos aspectes podem considerar mínimament positius, encara que freguen el merament simbòlic:

- Es milloren i amplien les possibilitats de pensió de les famílies dels assassinats o dels empresonats, amb les limitacions ja legislades anteriorment.

- I es concedeix la doble nacionalitat als ex-combatents de les Brigades Internacionalsâ¦

El pitjor d'aquest text és que el Govern vol treure una llei per a posar punt final a les reclamacions de la Memòria Històrica oblidada i trepitjada, al mateix temps que la transfereix al món acadèmic d'estudiosos, historiadors i centres de documentació i, així mateix, la reconverteix en una cosa âpersonal i familiarâ?, furtant les accions reivindicatives col·lectives portades a terme per desenes de col·lectius per la Memòria Històrica. Ãs, per tant, un capítol més de la âreconciliació nacionalâ? iniciada amb la Transició.

La CGT no pot per menys que manifestar la seva decepció i rebuig a aquest Avantprojecte de Llei, i seguirà lluitant per la rehabilitació plena de totes les víctimes del feixisme franquista.

No pot haver-hi Democràcia sense Justícia !!!

Secretariat Permanent del Comitè Confederal de la CGT

Més informació sobre el tema:
www.memorialibertaria.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat