Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Acció de Salvem l'Empordà al col·legi d'arquitectes Stop especulació
13 ago 2006
El 12 d'agost membres de Salvem l'Empordà han tapiat (amb blocs de formigó) la porta del col.legi d'arquitectes (situat a Figueres) i s'ha penjat un cartell sobre el mur on posa "on sou??". Amb aquesta acció es pretén presionar aquest sector professional per tal que s'impliqui de manera clara en la defensa i planificació del territori.

Adjuntem comunicat.
Salvem l'Empordà
Per a més info: 972670531 / 678535791COMUNICAT DE SALVEM L'EMPORDÃ

ARQUITECTES: QUÃ FEU PER DEFENSAR EL TERRITORI?


Estem assistint a un procés cada vegada més accelerat, a l'Empordà, però també a molts altres llocs de Catalunya i de tot l'estat, de canvis en el territori i el paisatge. El procés urbanitzador i d'artificialització del territori s'estén arreu cada vegada més de pressa. Es consumeix sòl com mai no s'havia fet, d'una forma totalment irresponsable per la sostenibilitat del planeta. La degradació del territori i del paisatge, dels seus valors naturals i culturals, és cada dia més gran. Les poblacions esdevenen dia a dia més lletges, més banals. En definitiva, es perd identitat, qualitat de vida i es malbaraten els recursos. I tot això es pretén vendre com "el progrés".

Davant d'aquesta situació, els principals protagonistes de la planificació urbanística i territorial, de la forma de la ciutat, dels nous barris i dels centres històrics, dels nous i dels antics edificis, com és que no diuen res, no opinen, no prenen posició davant de les agressions al territori, per què no s'impliquen en les polítiques de planificació territorial i urbanístic?

On són els arquitectes? Ãs que han oblidat la responsabilitat social de la seva professió envers la creació i preservació d'un entorn de qualitat per a viure-hi? Com és que han oblidat la responsabilitat social de la seva professió i no s'impliquen en les polítiques de planejament territorial, de sostenibilitat, de preservació de la qualitat del paisatge natural i urbà, que en definitiva són qualitat de vida?

I després de la recent aprovació inicial del Pla Director Territorial de l'Empordà, demanem que els arquitectes s'hi impliquin i els seus coneixements especialitzats es posin al servei i defensa del territori.


Des de Salvem l'Empordà com ja sabeu, hem iniciat una campanya després d'estudiar-nos el document d'aprovació inicial del Pla Director Territorial de l'Empordà, ja que tot i que fa 4 anys de reclamem l'existència d'una eina de planificació supramunicipal, considerem el PDTE aprovat inicialment no assoleix els objectius que el mateix pla planteja, els dos casos més destacats són:

capítol d'infraestructures viàries i ferroviàries considerem que les previsions són totalment sobredimensionades.

capítol de sistema dâassentaments han disminuït les limitacions als creixements urbanístics respecte el que preveia el document de lâavantprojecte, i tot i que el PDTE continua establint estratègies de creixement per als municipis, la mateixa normativa preveu nombroses excepcions. En són tantes i tant ambigües que permeten amb molta facilitat ultrapassar els âlímitsâ? marcats per cadascuna de les estratègies, cosa que desdibuixa i desfigura els objectius del pla i a més va en contra les mateixes previsions del PDTE.

Salvem l'Empordà, agost 2006.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Acció de Salvem l'Empordà al col·legi d'arquitectes Stop especulació
13 ago 2006
Molt bé els del Salvem!!! seguiu així!
Sindicat Terrassa