Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació
Perles informatives del mes de juliol 2006.
09 ago 2006
__Perles informatives del mes de juliol 2006.__
Pascual Serrano
RebeliónINTERNACIONAL


Condemna per crim de guerra
Llegeixo en un breu d'El País del dia 1 de juliol que el Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia ha condemnat a un antic comandant bosni musulmà per crims de guerra contra els serbis. Però com la condemna és de dos anys i ja duu tres a la presó, sortirà lliure. Doncs no semblen molt severes les condemnes per crims de guerra, si hagués pegat una estirada a Madrid hagués seguit a la presó.

Vendes d'armes
Sembla que les guerres d'Estats Units no solament estan beneficiant a les empreses d'armes d'aquest país. El País del dia 2 juliol informava que âEurocopter va vendre 352 helicòpters a Estats Units per 2.400 milionsâ?. Es tracta de l'empresa europea de defensa, filial del grup públic EADS. Potser serveixi per a explicar la connivència de la Unió Europea amb les guerres d'Estats Units a L'Iraq i Afganistan, i el seu seguidisme en l'ONU.

Això és socialisme
La multimilionaria Esther Koplowitz, principal accionista del grup espanyol FCC i posseïdora d'una fortuna de 2.700 milions d'euros, ha destinat seixanta d'ells a la seva fundació per a construir un centre d'investigació biomèdica i residències per a ancians i minusvàlids. âAixò si és socialismeâ?, va dir en El País del 2 de juliol. Doncs caldrà dir-li que quedar-se amb 2.640 milions i donar seixanta no és el socialisme.

Música i internet
Una notícia d'El País del 6 de juliol ens informa que "més d'un milió d'artistes i grups promocionen la seva música amb el sistema de descàrregues gratuïtes a través de la Xarxa". I diuen que les descàrregues d'internet van a acabar amb la música.

Patrimoni de Lula
Per a desacreditar al president brasiler llegeixo en un titular d'El Mundo del 7 de juliol, procedent d'Efe, que "El patrimoni de Lula es va duplicar en els últims quatre anys" degut al fet que ha passat de 192.000 dòlars a 381.000. Si ens parem a pensar que la inflació mitja a Brasil és d'entorn d'un deu per cent (190.000 dólars fa quatre anys són 270.000 avui) i que els seus ingressos són d'aproximadament sis mil dòlars al mes (288.000 en aquests quatre anys), doncs no veig jo l'escàndol.

Desnonaments a Cuba
El anticastrista Oswaldo Payá escriu un article d'opinió en El País del 8 de juliol sobre la seva proposta de govern per a Cuba. Entre moltes promeses diu: âNingú serà obligat a abandonar la seva casa; la llei prohibirà els desnonamentsâ?. Ãs magnífic, quina pena que no tinguin un programa polític similar per a Espanya.

Bellesa sense distinció
Llegeixo un anunci publicitari a pàgina completa en la premsa escrita del dia 8 de juliol. Ãs d'una empresa de tractament i cirurgia estètica. Pretenent ser progressista diu que âLa bellesa no distingeix races...â?, âNi sexe...â?, âLa bellesa no coneix edats...â?. Se'ls va oblidar afegir que només coneix els diners que cal tenir per a contractar els seus serveis. Aquest és el model de progresía vigent, el qual només reconeix una diferència, la de classe social i poder adquisitiu.

Observadors a Veneçuela
En el diari El Mundo del 8 de juliol entrevisten al líder d'un dels partits polítics de l'oposició a Veneçuela. El periodista li pregunta: âDemanaran vostès observadors internacionals en les eleccions de desembre?â?. El polític es limita a respondre el següent: âA ells l'Administració de Chávez els agradarien observadors internacionals d'Iran, Hamas, Castro, Al Qaeda, Corea del Nord i de certs francesos que els encanta el comunisme, però prenent un cafè en un ric lloc de Parísâ?. Amb aquesta opinió com únic comentari a la necessitat o no d'observadors electorals ens podem imaginar el seu grau d'acceptació dels resultats.

Emigrants i turistes
El següent és un fragment d'un paràgraf perdut en una notícia del diari El País del dia 8 de juliol amb motiu de la mort de tres subsaharians durant la seva travessia cap a Tenerife: âTres transbordadors replets de turistes ocupaven els 1.120 metres de la línia d'atraqui i el cayuco va haver d'esperar en l'exterior amb ones de 1 metre, durant més de 45 minuts, fins que hagués un buit suficient per a realitzar l'operació de rescat. En aquest moment, la tripulació de Salvament Marítim va acostar el seu cas al dels emigrants i va descobrir els dos cadàvers i l'estat agonitzants dels 46 superviventsâ?.

Desfilada de models
Els informatius de Tele5 recullen una notícia el dia 11 de juliol en la qual diuen que es demostra el que està canviant Afganistan. Es tracta d'una desfilada de moda per primera vegada en trenta anys. Se celebra en un hotel de luxe i algunes models lluïxen un burka. Han agafat el pitjor dels dos règims, el burka dels talibans i el clasisme d'un hotel per a milionaris del model neoliberal.

De Guantánamo a l'OTAN
Com estarà la Unió Europea d'indignada amb el camp de concentració de Guantánamo que el 15 de juliol ens assabentem per una notícia de la BBC que el general encarregat de supervisar aquesta base militar serà nomenat nou cap militar de l'OTAN. Es tracta de Bantz Craddock, qui va defensar el polèmic camp de Guantánamo dels seus detractors.

Subhasta de Shakespeare
El País publica el 13 de juliol un interessant reportatge sobre un volum recopilatori amb 32 de les obres de Shakespeare, conegut com First Folio (Primer Foli), del que només es van imprimir 750 còpies. El trista és que d'aquestes notícies culturals ens assabentem perquè la casa de subhastes Sothebyâs ho ven per més de quatre milions d'euros. Ãs el preu i la subhasta el que converteix en notícia mereixedora del nostre coneixement l'existència d'aquesta joia.

Arrest a Nova York
L'emissora de televisió alternativa nord-americana Democracy Now informava el 13 de juliol que el ex capdavanter d'un esquadró de la mort haitià, Emmanuel âTotoâ? Constant, qui vivia a Nova York, va ser arrestat la setmana anterior. Segons diu la televisora, durant el començament dels anys 90, Constant va dirigir el Front per l'Avanç i Progrés d'Haití (FRAPH). Grups de drets humans calculen que FRAPH va assassinar a milers de partidaris del president haitiano Jean Bertrand Aristide. El sorprenent de la notícia és que el motiu de la detenció és per un frau en el pagament de la hipoteca. I és que en Estats Units pots viure tranquil encara que hagis matat a milers d'esquerrans a Amèrica Llatina, però cura amb no pagar la hipoteca.

Pakistaneses a Espanya
Això que transcric és un paràgraf íntegre referent de la notícia principal de portada d'El País del 16 de juliol: âAlhora, la policia recalca "l'increment de l'activitat entre la població pakistanesa, amb cert suport i cobertura, del finançament del terrorisme, observada en les diferents investigacions que es mantenen actives". I agrega que això "no fa sinó constatar l'amenaça i risc latent que aquesta comunitat representa per al món occidental i, per tant, per a Espanya". Es tracta d'una afirmació xenòfoba que acusa a tota una comunitat nacional de terroristes i amenaça i risc per al país. I es diu amb tota naturalitat. Substitueixin la paraula pakistanesa per mongeta i imaginem-lo a Alemanya en 1933.

Gossos i gats a Israel
La prova clarísima del drama que viu Israel és una notícia d'El Mundo del 19 de juliol. Aquest és el titular: âPreocupació a Israel pels milers de gossos i gats afectatsâ?. I és que ni més ni menys que l'oficina de premsa del Govern israelià difonia, pel seu interès, una crida (...) en el qual s'expressa la preocupació pels «milers de gossos i gats abandonats en el nord d'Israel a causa d'aquesta guerra». Segons sembla s'havien comptabilitzat fins al moment 138 animals domèstics abandonats. Davant aquesta tragèdia, una ONG israeliana distribuïa tona i mitjana de menjar i centenars de bols amb aigua (...). âAmb la dura calor d'Orient Pròxim, els gossos i gats abandonats moriran de sed sense ajuda immediataâ?, diuen. Sens dubte, estem davant altra prova del terrorisme àrab i la necessitat de dur aquest assumpte al Consell de Seguretat perquè tornin a condemnar als fonamentalistes libanesos i palestins.

Soldats i terroristes
Diu la presentadora de l'informatiu de Tele 5 el dia 20 de juliol que l'exèrcit d'Israel ja ha entrat en territori libanès i s'estan produint enfrontaments cos a cos entre âels soldats israelians i els terroristes de Hezbolláhâ?. Qui li haurà dit a la presentadora que Hezbolláh és terrorista i qui envaïxen un país sobirà no ho són?

Apagades a EEUU
Una notícia de la web de la BBC del 24 de juliol conta que centenars de milers de persones en diferents parts d'Estats Units se segueixen veient afectades pels talls de fluid elèctric, el dia anterior van ser cent mil, algunes d'elles duen setmanes sense electricitat. Quan les apagades eren a Cuba es devia a la inviabilidad del model socialista. Ara, en Estats Units, és âper temperatures que s'han disparat, trencant rècordsâ?.

Cent llits
Informa Tele 5 el dia 24 de juliol que Rodríguez Zapatero ha ofert cent llits en els nostres hospitals per a atendre als ferits del Líban i altres cent per als ferits d'Israel. Una mica demagògica la seva salomónica idea tenint en compte que la proporció de ferits és de cent a un, crec que fins a li sobraran llits per als ferits israelians. Podria fer el mateix per a Afganistan, cent per als soldats ferits de l'OTAN i cent per als talibans.

Força multinacional a Líban
Segons assenyala el diari Gara el 24 de juliol que âel ministre israelià de Defensa, Amir Peretz, va manifestar ahir la disposició del seu Govern a acceptar el desplegament d'una força multinacional en la regió de Líban que limita amb Israelâ?. I per què ha d'acceptar el govern israelià el desplegament de tropes internacionals en el Líban si no és el seu país? Ãs com si el ministre de Defensa espanyol digués que està d'acord en el desplegament de tropes de l'OTAN a Baiona.

Gore i el canvi climàtic
En El País del 25 de juliol s'informa que el ex vicepresident d'EEUU, Al Gore, ha llançat a la xarxa la pregunta âCom lluitar contra el canvi climàtic?â?. Bastant cínic és, perquè una de les coses era ratificar el Protocol de Kioto, una cosa que no va fer el govern d'Estats Units mentre ell era vicepresident.

Capital del terror
Així titula El Mundo una informació del 25 de juliol: âL'Exèrcit israelià estreny el cèrcol a Hizbulá en Bint Jbeil, la 'capital del terror'â?. En el primer paràgraf ja afirma que el terme utilitzada per a la ciutat de Bint Jbeil, és perquè âTel Aviv la defineix com la "cabdal del terror" de l'organització chií, va informar la CNNâ?. Doncs a mi em sembla que qui està sembrant el terror en aquesta ciutat i a Beirut és Israel, no havia terror abans que arribarà l'exèrcit israelià.

Ajuda humanitària
Duen ja dos dies anunciant l'ajuda humanitària d'Estats Units al Líban. El 25 de juliol, la cadena alternativa de televisió nord-americana Democracy Now diu que és de 30 milions de dòlars. Molt encertats, també aclareixen que âel paquet d'ajuda per al poble libanès és una fracció dels 2.300 milions de dòlars que Estats Units atorga anualment a Israel en ajuda militarâ?.

Deu cases per cada coet
Llegeixo en Gara el 25 de juliol que âel cap de l'Estat Major israelià, Donen Haloutz, va ordenar ahir a l'aviació destruir deu immobles o edificis libanesos per cada coet de Hizbula que arribi a la ciutat de Haifa, segons va dir en la ràdio militar israeliana un uniformat de l'Exèrcit de l'Aireâ?. No puc evitar recordar els deu civils que ordenaven matar els oficials ocupants nazis per cada soldat que moria a les mans de la resistència.

Dos per una
Amb un titular a cinc pàgines s'informa en El País del dissabte 29 de juliol que âEl Consell de Seguretat dóna un ultimátum d'un mes a Iran perquè suspengui el seu pla nuclearâ?. Quan es llegix la notícia completa es descobreix que no és així, que es tracta de la presentació d'un esborrany que es votarà l'endemà passat. El Consell de Seguretat no ha aprovat res. Després, el dilluns quan es vota pot tornar a publicar amb el titular âL'ONU li exigeix a Iran suspendre les seves activitats nuclears abans del 31 d'agostâ?. De manera que s'aconsegueix insistir amb el mateix esdeveniment i la mateixa notícia per partida doble.


ESPANYA


Multar a l'alcalde
Llegeixo en El País del 1 de juliol que l'Ajuntament de la localitat castellonenca de Vila-real ha suspès durant un any i un dia sense ocupació i sou a un policia municipal que va cometre la gosadia de multar el vehicle oficial de l'alcalde que es trobava malament aparcat. Es va publicar en una breu columna en l'edició regional de la Comunitat Valenciana i no passa res. Espero que no succeeixi això també en els països democràtics.

Evitar accidents
Els informatius de TVE1 del 3 de juliol afirmen que per a evitar els accidents en les tanques de la frontera de Ceuta i Melilla, el govern va instal·lar càmeres i va elevar l'altura d'aquestes tanques. Doncs no, això es va fer perquè no poguessin entrar els emigrants no per a evitar accidents, si hagués estat aquest l'objectiu el millor era llevar la tanca o eliminar les espines.

Zapatero en missa
En Tele 5 pregunta la presentadora d'informatius a l'enviada especial a la ciutat de València amb motiu de la visita del Papa, quina explicació ha donat Zapaptero per a no assistir a la missa. El president espanyol va rebre adequadament a Benedicto XVI, no té per què anar a una missa ni per que ser catòlic.

Negociació
Amb motiu de l'aprovació de l'Estatut de la Funció Pública llegeixo en El País del 8 de juliol el següent: âUn dels assoliments més celebrats pels sindicats és la negociació col·lectiva, de la qual gaudiran per primera vegada els funcionaris. Podran negociar salaris i condicions laborals, encara que en cas de desacord decidirà l'Administracióâ?. Doncs vaja negociació.

Normalitat democràtica
Amb motiu de la reunió del PSE amb Batasuna llegeixo algunes reaccions en El País del 8 de juliol. Rajoy s'escandalitza i declara que és âun immens errorâ? perquè es posa a la formació de Otegi âen la normalitat democràticaâ?. Igualment, el portaveu de la Conferència Episcopal, Juan Antonio Martínez Camí, també és molt crític i afirma que âels terroristes i els seus còmplices no poden entrar en el joc políticâ?. La conclusió no pot ser altra, sembla el que prefereixen és que ni hagi normalitat democràtica per als independentistes ni que entrin en el joc polític.

Abús de vaga
El fòrum digital d'El País, reproduït en l'edició impresa el dia 15 de juliol es pregunta amb aquesta neutralitat sobre la vaga de pilots: âHauria de modificar-se el dret a la vaga per a evitar abusos com el del sindicat dels pilots?â?. Podrien haver plantejat també en moltes altres vagues aquesta pregunta, però no ho van fer: Haurien de modificar-se els decrets de serveis mínims per a evitar abusos com les comeses per algunes empreses per a impedir el dret de vaga?â?

Coincidència de periodistes
Diu l'enviada especial a Marbella en els informatius de Tele 5 del dia 20 de juliol que amb motiu de l'empresonament de l'exalcalde Julián Muñoz, estan coincidint els periodistes d'informació general i els de la premsa del cor. Ãs normal quan ambdós tipus de notícies es van semblant molt o són les mateixes.

Llei no intervencionista
El 21 de juliol, després de l'aprovació de la Llei del Sòl, la ministra d'Habitatge va negar que aquesta llei fos intervencionista com assenyalava el PP, segons llegeixo en El País. Doncs si no busca intervenir en el preu de l'habitatge, no faria falta ni que hagués fet la llei, ni que ella fos ministra, ni que existís aquest ministeri.

Dos mil habitatges
En la localitat de Albox a Almería, amb tot just dos mil habitants, s'han construït il·legalment ni més ni menys que dos mil habitatges que s'han venut a estrangers. Ara no tenen ni llum, ni aigua, ni infraestructura alguna. Diu l'alcalde en els informatius de Tele 5 del 25 de juliol que no es van adonar fins a ara que s'estava fent aquesta construcció.

Iglesias i símbols franquistes
Pregunten en els informatius del dia 27 de juliol de Tele 5 a un membre de la jerarquia eclesiàstica si tenen prevista la retirada dels símbols franquistes de les esglésies, i respon que âqui els va manar posar que els llevi, nosaltres no manem col·locar-losâ?. Amb la de competències que l'Església espanyola s'adscriu en educació i moral i resulta que no els correspon a ells la decisió sobre la parafernalia franquista que exhibeixen en les esglésies.

Dues hores i quart
En aquest mateix noticiari, després d'informar i felicitar-se de l'èxit del carnet per punts i del compliment de les normes de circulació, expliquen que la nova autopista de peatge permetrà arribar de Madrid a Llevant en tan sols dues hores i quart. Això són 340 quilòmetres, és a dir, anar a 150 quilòmetres per hora de mitjana.

Repugnar socialment
Segons llegeixo en El País del 28 de juliol, les jubilacions dels alts executius del Banc Santander, segons el Tribunal Suprem, compleixen la llei però âtransgredeixen ostensiblementâ? els topalls màxims que regeixen l'ètica, pel que âpoden repugnar socialmentâ?. En el fons el que ha de repugnar és el sistema polític, econòmic, judicial i legal que ho empara. Perquè no estaran esperant que els directius bancaris es neguin a cobrar milions d'euros d'indemnització si tenen el poder per a fer-lo i les condicions legals.

Aeroport del Prat
Durant més de quinze minuts, els informatius de Tele 5 del 28 de juliol ens expliquen el caos de l'aeroport del Prat perquè els treballadors de terra d'Iberia han envaït les pistes en un acte de reivindicació laboral. Coneixem mil anècdotes i detalls de l'escàndol, però ens quedem sense saber què demanen els treballadors i quin és l'origen del conflicte.

Preferències
En l'edició de la comunitat Valenciana d'El País del dia 29 de juliol llegeixo que l'adreça provincial de la Seguretat Social a València ha disposat en les seves unitats de tràmit âun circuit preferent per al reconeixement de les possibles prestacions, derivadesâ? de les morts i incapacitats laborals provocades per l'accident del metro d'aquesta ciutat. El meu dubte és per què han de tenir preferència els tràmits d'aquestes situacions enfront d'altres casos de prestacions per mort o incapacitat. Potser és perquè els del metro de València estan sortint en la premsa.

Deslleialtat gai
Segons llegeixo en El País del 29 de juliol, el diputat del Partit Popular Jorge Fernández Díaz, que és secretari general del seu partit en el Congrés, va acusar a l'alcalde de Madrid, Ruiz Gallardón, de âdeslleial amb el seu partitâ? per oficiar unes noces gais. El peculiar és que no han dit res contra qui es casava, el militant del PP Javier Gómez, qui si que ha comès la deslleialtat. Potser perquè candidats a ajuntaments li sobren al PP i militants no.

Notaris i blanqueig de diners
Titula El País del 29 de juliol: âEls notaris destapen fins a 70 operacions sospitoses de blanqueig aquest anyâ?. Diu el text que és âuna xifra rellevantâ? perquè en tot l'any 2003 aquesta xifra va ser de sis i en 2004 de nou. Doncs tenint en compte que els notaris són 3.000 i realitzen set milions d'escriptures a l'any, no em sembla que hagin tingut molt zel destapant aquesta xifra d'operacions sospitoses.

Enquesta i problemes
El 29 de juliol El Mundo publicava els resultats d'una enquesta entre els quals es percebien algunes dades peculiars. Un d'ells és que, preguntats els espanyols pels problemes més importants que té el país, l'atur era el primer en importància, seguit de la immigració i del terrorisme. No obstant això, quan la pregunta es personalitza -quin és el problema que més li afecta a vostè?-, la llista canvia. L'atur torna a ser el primer, però la immigració passa a ser el cinquè i el terrorisme ja no apareix entre els sis primers. La conclusió, per tant, és que assumptes com la immigració i el terrorisme, són més problemes induïts que reals, en la mesura que, a l'analitzar el seu cas personal, perden importància.

Intenció de la llei
Amb motiu de l'aprovació de llei de Memòria Històrica, diu la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega en El País del 29 de juliol, que obliga a retirar dels edificis públics de titularitat estatal tota escultura, insígnia o placa que esmenti una mica relatiu a la Guerra Civil i âque honri a un sol bàndolâ?. Però afegix que la llei s'ha fet amb la intenció de retirar els símbols franquistes i per res s'està parlant de l'estàtua del socialista Llarg Cavaller en Nous Ministeris (Madrid), per exemple. Doncs no sé com serà la intenció, però bé clar que diu llevar el referent als dos bàndols.

Jutges i treballadors
Els informatius d'Antena 3 i de Tele 5 ens expliquen el 31 de juliol, que els jutges ja han iniciat accions legals contra els treballadors d'Iberia que van envair les pistes d'aterratge de l'aeroport del Prat. Quant a les reclamacions contra l'empresa que ha incomplit el seu compromís amb els usuaris no hi ha cap informació.

Pascual Serrano ha publicat recentment "Perlas. Patrañas, disparates y trapacerías en los medios de comunicación" Febrer 2006. Barcelona. El Viejo Topo.

www.pascualserrano.net
Mira també:
http://valencia.indymedia.org/display.php?articleId=2266

This work is in the public domain

Comentaris

Patrimoni de Lula
10 ago 2006
Si la notícia parlava de dolars USA, fas els comptes malament. La inflació de Brasil, per molt alta que sigui (que sempre va acompanyada de la devaluació monetària) no té perquè distorsionar gaire si el compte es fa en US Dollars.
Sindicat Terrassa