Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Maig»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: educació i societat
Publicacions de la CEPC
09 ago 2006
Resum dels llibres publicats per la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC) fins a la seva confluència amb AE i transformació en Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).
Reinventar l'ensenyament

Els reptes de l'educació pública catalana en l'era de la globalització


Reinventar l'ensenyament, intenta a partir de diferents textos escrits per professors de les nostres universitats, donar una visió sobre la realitat de l'ensenyament públic català del tercer mil·leni, una realitat modelada pels actuals processos de globalització capitalista i imperialisme cultural.

I a partir d'aqui, establir les bases per tal que entre tots avancemcap a un nou model d'ensenyament integral de l'individu com l'establiment de la llibertat i la democràcia en la nostra societat.

* Pròleg: Josep-Maria Terricabras, Catedràtic de filosofia de la Universitat de Girona
* La mundialització i l'educació formal, Andrés Piqueras, Professor de sociologia i antropologia socials a la Universitat Jaume I de Castelló
* Alguns aspectes de l'imperialisme cultural espanyol, Gabriel Majoral i Rosa Calafat, Departament de filologia catalana a la Universitat de les Illes Balears
* Educació i llengua a la Catalunya Nord, Joan Pere Le Bihan, Director de les escoles La Bressola de la Catalunya Nord
* L'Ensenyament com a motor de la transformació social, Pelai Pagès, Professor d'Història a la Universitat de Barcelona
* Per un nou ensenyament públic, Vicens Molina, Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia

Edicions de la CEPC - 2002
_____________________________

"Nosaltres les dones. Discursos i pràctiques feministes". Llibre d'edicions CEPC.


A principis d'octubre vam publicar el segon llibre d'edicions CEPC, que és un recull d'articles, alguns dels quals inèdits, sobre el paper de la dona a la societat catalana, el patriarcat i experiències de lluita concretes. Aquest llibre, doncs, pretén esdevenir una eina més per tal d'aprofundir en la lluita antipatriarcal.
Us l'adjuntem en format pdf així com una breu ressenya sobre aquest.
De moment, el podeu trobar als centres d'estudi on tenim presència, a les nostres paradetes i a alguns casals i ateneus. Per a qualsevol informació, contacteu-nos a cepc ARROBA coordinadora.net

"Nosaltres les dones. Discursos i pràctiques feministes" és el títol del segon llibre editat per la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans. En ell, reconegudes activistes feministes dels Països Catalans ens descriuen quina és la situació de les dones a la societat catalana des de diverses òptiques i tractant les problemàtiques del treball (Mª Jesús Izquierdo –professora de sociologia a la UAB i destacada escriptora-); de la immigració (Ruth Mestre –professora de filosofia del dret a la UV i escriptora-); de l’educació (Aina Faus –estudiant de sociologia i militant de la CEPC i Núria Llopis –coeducadora-); de la violència contra les dones (Magdalena López –professora de treball social i directora del Màster d’Igualtat a la UV); de l’homosexualitat (Grup de Lesbianes Feministes de Barcelona) i del paper de les dones a la literatura (Lluïsa Julià –escriptora-).

Aquest primer bloc, de caràcter nacional, va seguit per un segon bloc de caire internacional, en el què diverses dones i col·lectius de dones expliquen les distintes experiències de lluita al seu barri (Silvia López de La Eskalera Karakola, el mític centre social feminista de Lavapiés –Madrid-), a les fàbriques ocupades de l’Argentina (Andrea d’Atri, per Brukman, l’empresa tèxtil autogestionada de Buenos Aires), a la guerrilla (Marta Harnecker, amb una entrevista a una comandant de la guerrilla d’El Salvador), al moviment d’alliberament nacional (Euskal Herriko Bilgune Feminista) i a la universitat popular (Claudia Korol, responsable d’educació popular a la Universidad Popular Madres de Plaza de Mayo); a més de reflexions entorn als mètodes d’acció directa duts a terme per les sufragistes a l’Anglaterra decimonònica (Ana Barradas, directora de l’editorial portuguesa Ela por ela).

Es tracta, per tant, d’un ampli i ric recull de textos que tracta la realitat quotidiana de les dones a la nostra societat i diversos exemples de lluita per intentar canviar aquesta realitat i construir una ben distinta: un futur per a nosaltres, les dones, exempt de desigualtat, opressió, discriminació, exclusió i violència i ple d’esperances, somnis, vida i llibertat amb majúscules.


Edita: Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC); 2005.
304 pàgines.
Preu: 10 euros.
Pdf:http://www.coordinadora.net/docs/20051215091736.pdf

__________________________________

CEPC, 5 anys en marxa!


Construint alternatives des de les aules.
Precedents de la Cepc: 25 anys de lluita estudiantil.
En les mans teniu una aproximació al seguit d’organitzacions estudiantils independentistes que han existit arreu dels Països Catalans des dels anys 80, fet que, salvant comptades excepcions com ara el politòleg Roger Buch, no ha generat gaire bibliografia. En tot cas, el recull no és exhaustiu i no té cap mena de pretensió d’estudi científic: es pretén, simplement, donar veu a un seguit de persones representatives al seu moment d’aquestes diverses organitzacions, que d’alguna manera són les que han precedit i donat lloc a l’actual Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC), organització implantada a la totalitat d’universitats públiques del nostre territori i a instituts d’arreu de les comarques. Prenem el compromís, no obstant això, i en funció de la seva acollida, de millorar a bastament aquest recull en un altre format més ambiciós i documentat.

Tot plegat, i amb una mica de retard (1), és una iniciativa més del seguit de celebracions previstes per al nostre cinquè aniversari, un petit homenatge a diverses generacions d’estudiants compromesos i compromeses en l’alliberament social i nacional del nostre poble, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Ja fa 5 anys de l’Assemblea Constituent celebrada a Valls (Alt Camp), on diverses organitzacions d’estudiants, com ara l’Assemblea d’Estudiants Nacionalistes (AEN) al País Valencià, el Col·lectiu Universitari Andreu Nin (CUAN) de la Universitat Rovira i Virgili, el Bloc d’Estudiants Independentistes (BEI) al Principat i les Illes i l’Associació Catalana d’Estudiants (ACE) a la Catalunya Nord, decidiren fusionar-se (2) i donar lloc a l’actual Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC), que d’un temps ençà, de forma nominal, havia començat a treballar. Amb aquest pas, s’assolia per primera vegada una veritable organització a les aules de caire nacional i que disposava d’un gran potencial. Un temps enrere quedà, a la dècada dels 80, l’embrió que d’alguna manera suposà l’aparició de l’Assemblea d’Estudiants Independentistes d’Universitat (AEIU) en diverses universitats o el propi Bloc Nacionalista d’Estudiants (BNE) a Mallorca.

Amb l’edició d’aquest llibret pretenem establir una certa “memòria històrica�, si és que la podem anomenar així, especialment adient en l’àmbit estudiantil a causa de la fragilitat que comporta el ràpid relleu dins de qualsevol organització. Esperem que sigui d’interès, doncs, per a totes aquelles persones independentistes i/o interessades en el món educatiu, i especialment per a totes aquelles persones que hi han aportat el seu granet de sorra. Perquè tenim ben clar que en l’etapa que abarquem no es pot parlar de lluites estudiantils sense tenir present les aportacions des de l’independentisme, a la vegada que no es pot explicar tot l’independentisme sense conèixer quina és la seva realitat i evolució a les aules.

La nostra voluntat era oferir una redacció de la manera més planera possible sobre el moviment estudiantil a les aules, del qual hem begut, així com donar a conèixer la pròpia tasca de la CEPC durant aquests primers cursos.

En tant que és un llibre redactat per múltiples mans des de llocs molt diversos, hem procurat ser al màxim de fidels a les aportacions que se’ns han fet arribar, centrant-nos a donar cos i coordinar aquest ampli i variat equip de treball que poc a poc hem teixit i, és clar, a aportar-hi la nostra petita part.

Per a abordar tota aquesta qüestió, hem fet dos grans blocs: el primer, dedicat a totes aquelles organitzacions que han precedit la CEPC; el segon, dedicat a la CEPC des de l’Assemblea Constituent celebrada a Valls fins al dia d’avui.

Només ens queda passar als agraïments i desitjar-vos que us sigui d’interès. En primer lloc, volem agrair-ho de manera molt especial a la quarantena de persones que han participat activament de la redacció. Desgraciadament, no hi han participat totes les que voldríem. I d’altra banda, de ben segur que no hi són totes les que hi haurien de ser, però les considerem representatives.

I com no podia ser d’altra manera, dediquem aquest llibre a totes aquelles persones que heu estat protagonistes de tot el que s’explica a continuació.

Sense tots i totes vosaltres, això no hagués estat possible. Una calorosa abraçada i tingueu present que la lluita continua, més ferma que mai, perquè, com digué Miquel Martí i Pol,tot està per fer i tot és possible(3).

Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC), desembre de 2005


Podeu baixar-vos el llibre complet des de l'enllaç següent, i comprar-lo mitjançant els punts de venta habituals, per més informació: cepc ARROBA coordinadora.net

http://www.coordinadora.net/docs/20050507065940.pdf
__________________________________

Salut i ànims a la militància del nou SEPC.
Mira també:
http://www.sepc.cat
http://www.coordinadora.net

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more