Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: ecologia
Vandellos2 torna a aturar-se per avaria
09 ago 2006
Vandellòs II torna a patir una aturada no programada per una avaria

La central nuclear Vandellòs II ha tornat a patir una aturada no programada aquest dimecres al matí. Segons que ha informat la Subdelegació del Govern, cap a les 7 del matí s'ha registrat una avaria en un dels tres transformadors de sortida de corrent de la central cap a la xarxa elèctrica de distribució. L'avaria ha produït l'aturada automàtica de la planta.
Feia només sis dies que la central Vandellòs II estava en funcionament després de la darrera avaria que va obligar a aturar la planta i que va mantenir inactiva la central durant 84 hores. La causa d'aquella aturada no programada va ser una fallada externa en la subestació de distribució neergètica on la central evacua l'electricitat.
La central va ser notícia, també, fa només uns dies pel fet que el Ministeri d'Indústria va confirmar una sanció 1.600.000 euros arran de l'accident que la central va patir l'agost de l'any 2.004 i de la gestió que d'aquell incident van fer els propietaris de la planta.
Indústria va decidir sancionar la central nuclear Vandellòs II per les tres faltes greus comeses en l'incident de l'agost de fa dos anys amb una multa global d'1,6 milions d'euros, poc per sota dels 1,8 milions que podia imposar com a màxim tenint en compte les quantitats que estableix el règim sancionador. És una multa històrica perquè és la més alta imposada mai a una central nuclear espanyola però, econòmicament, és més simbòlica que res. Les sancions que estableix la llei per una falta greu poder arribar com a màxim als 600.000 euros, el que guanya de mitjana una central nuclear cada dia d'operació.

El ministeri explicava que ha optat per aproximar-se al màxim «per imposar una greu sanció tenint en compte la gravetat dels incidents ocorreguts en les instal·lacions fa dos estius perquè la seguretat de les centrals nuclears és un tema prioritari». El règim sancionador estableix 60.000 euros per les faltes lleus, fins a 601.012,1 per les greus i 3 milions per les molt greus. En vista de l'expedient obert a la central pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN), en què es determinava que Vandellòs II havia comès tres faltes greus en l'incident, el ministeri va decidir imposar-li dues sancions de 525.000 euros i una de 550.000.

Quan, el 25 d'agost del 2004, es va trencar en rodó un pas de les canonades exteriors que treuen al mar la calor del reactor, la central va decidir reparar-lo amb una capa de formigó que el CSN va considerar més tard insuficient. En segon lloc, la direcció de la central va tornar a arrencar després de reparar la peça afectada tot i saber que tenia en mal estat altres passos. I, en tercer lloc i més greu, coneixia des del 1993 que el sistema estava afectat en algunes parts per una corrosió creixent per la humitat exterior i ho va ocultar al CSN. No volia dir que Vandellòs II ho hagués amagat deliberadament però, encara que fos per excés de confiança, la veritat és que no li n'havia dit res. L'Associació Nuclear Ascó - Vandellòs II, titular de la central, va anunciar que recorrerà contra la decisió després d'estudiar-la en detall.

Tarragona / Tinetdigital
09-08-2006 / 08:47
Mira també:
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/260029/index.php
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/267792/index.php

This work licensed under a
Creative Commons license
Sindicato Sindicat