Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
N'hi ha que es fumen els boscos
07 ago 2006
Avuí a l'Empordà ha tocat a Torroella de Fluvià, Sant Climent Sescebes, Siurana, Capmany, Llers, Navata, i potser algun altre incendi que encara no ha sorgit durant el dia i la tramuntana que queda.
La majoria d'aquests focs s'han iniciat arran de carretera, la qual cosa apunta a uns dels màxims responsables d'aquests desastres contra la natura: els fumadors que embruten el terra.

Durant tot l'any la immensa majoria de fumadors i fumadores es troben en la situació de què se'ls acaba la cigarreta i no veuen enlloc proper on llençar-la, i això implica el baratíssim costum de disparar la burilla amb els dits en direcció discreta.

És curiós perquè quan a un fumador li apreta el ventre busca seriosament un lloc amb un lavabo on descarregar la part sobrant del seu cos (tothom té vergonya de què li vegin el cul), però llançar a qualsevol lloc la porqueria de moda no li porta cap problema social ni pensament contradictori.

Aquest fumador-tipus contra el què estic disparant adquireix fermament el costum de mantenir les seves butxaques netes i el seu cotxe net, però a costa de tot el què l'envolta. I això ho integra en el seu patró de conducta durant tot l'any. Ho té tant integrat com la gent que té per costum de gratar-se l'entrecuix quan li pica. I ho acaben fent durant tot l'any.

Molts diuen que ja procuren no llançar cigarretes en èpoques o llocs amb major risc d'incendi, la qual cosa significa que tampoc els importa gaire inundar l'ecosistema de burilles en la majoria d'ocasions. Però el cert és que la força del costum és molt forçuda.

I així estem: cada 100.000 burilles llançades des del cotxe (que no són tantes, tenint en compte el ritme de consum dels malalts de tabaquisme), posa per cas que la meitat cauen a terra amb brasa, i posa per cas que una desena part tenen capacitat de seguir enceses uns quants minuts més.. i posa per cas que bona part d'aquestes aconsegueixen transmetre la combustió a un bri d'herba.
Finalment d'aquests centenars d'ignicions de pocs centímetres d'herba, n'hi ha un que ha trobat les condicions idònies per a no morir sol: sequedat i una mica de vent.

Aquestes hipotètiques 100.000 burilles llançades en una setmana al nostre país són totes i cadascuna responsables de la què ha desenvocat en un incendi.
Doncs aquests 100.000 guarros, no per ser fumadors, sinó per ser guarros, són tots i cadascun responsables d'aquest incendi antinatural.
Mira també:
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/188992/index.php
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/187460/index.php

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: N'hi ha que es fumen els boscos
07 ago 2006
n'hi ha -ben pocs i poques- que ens guardem les burilles a la butxaca, estiguem on estiguem

a la zona incendiada de ventallo he vist i fotografiat -no puc pujar encara les fotos- una antena amb cable inclos -i pelat- ben clavada al mig del bosc -a Palau Borrell-; al voltant d'un Hotel desallotjat una ampolla de plastic de La Casera ... a d'altres zones incendiades altres anys he recollit merda de tota mena: ampolles de coca-cola de litre de plastic, tinc una llauna recremada aqui a casa -per enviar a Medi Ambient- de cervesa ...

(l'incendi de Cistella es va provocar quan un home netejava un marge amb una maquina o un tractor, fent tramuntana, amb l'intencio de netejar per evitar focs)

N'estic fins els nassos de sentir que es ... perque la tramuntana bufa fort... (a l'Emporda hi fa tramuntana com a Moscou hi neva, ve't-ho aqui, la natura te aquestes coses)...

Milers de burilles i merda incendiaria tirada per persones humanes... pero no oblidem: 30 o 40 anys d'especulacio urbanistica, de carreteres i mes carreteres, de 4x4 per anar a fer el pijo, ara de quads... i ara a mes, la MAT -falta corrent a la Costa Brava-, mes torres d'alta tensio al mig de boscos -alguns semblen que els facin la clenxa- i un trau de 50? metres que de punta a punta de les comarques gironines l'atravessa per a que passi el TGV... i el superconseller d'Obres Publiques, exdestructor de les Gavarres gironines, venent que encara hi ha quilometres de costa on es pot edificar...

I a mes boscos bruts que son un polvori -ser pages no dona- i una calor que no es normal -canvi climatic? desarrotllisme capitalista que ho acabara ensorrant tot-

Les ... desgracies humanes que tiren les burilles... pero no oblidem: les carreteres per on passen no les han fet ells (algunes d'aquestes zones empordaneses prohibeixen el pas de vehicles en aquesta epoca de l'any)

PD: Fa 10 anys ens cagavem en els convergents que deixavem cremar el pais; ara per sort, sembla que es crema si fa no fa, pero la Superconsellera Tura es fa la foto en els llocs dels incendis
Re: N'hi ha que es fumen els boscos
07 ago 2006
jo mai llanço cigarrets al camp.
crec q no depen d q fumes o no. si no si ets responsable dels teus actes.

una tristesa vore tant d natura cremada...
Re: N'hi ha que es fumen els boscos
07 ago 2006
Es millor no fumar a cap bosc tal com estan ara, si es fa s'ha de fer vigilant molt -fer-se un cigarro el mig d'una zona de bardisses a les 2 del migdia es ser un piroman-. (I per descomptat, la merda -burilles, plastics, etc- cadascu que se la llenci a casa seu)
Mes que tristesa el que provoca es molta mala ostia.
Cadascu ha de fer el que li toca
08 ago 2006
Si llances una burilla (encesa o aparentment apagada, és igual) al costat d'una gasolinera, no pots excloure't de responsabilitat en cas d'incendi.

Jo crec que no hi hauria d'haver gasolineres pel mateix que crec que a occident no hauriem d'estar cremant petroli, però igualment mai se m'acudiria llançar una burilla de cigarreta en un lloc així.

De fet, jo no ho faria en cap lloc ni en cap època de l'any.
Sindicato Sindicat