|
Notícies :: antifeixisme : educació i societat : pobles i cultures vs poder i estats |
franquisme a viquipèdia i condemnes internacionals
|
|
per repufw |
31 jul 2006
|
|
En uns moments com l'actual que amb urgència es treballa per la recuperació de la memòria històrica no està de més visitar què ens diu la viquipèdia d'aquell període. Interessant veure l'informe internacional en l'apartat de condemnes internacionals i també sorprenent el poc ressó que ha tingut entre els mitjans i polícs d'aquí la proposta de que el dia 18 de juliol de 2006 sigui considerat "dia oficial de condemna a la dictadura franquista".
font: viquipèdia
Història
Acabada la Guerra Civil Espanyola amb la victòria dels autoanomenats nacionals, Franco va passar a ser cap d'Estat, proclamant-se Caudillo de España por la gracia de Dios. En els primers anys, el règim franquista va dur a terme una repressió brutal contra els adversaris, va donar suport a Hitler i Mussolini, i va practicar una política econòmica autàrquica que va alentir el desenvolupament de l'estat. Més endavant, el règim va establir contactes amb Estats Units, i va canviar de política econòmica. Els anys 60 es van desenvolupar per un increment notable del nivell de vida de la població en general (desarrollismo), si bé el nivell de llibertat personal i política no va augmentar de la mateixa manera.
El franquisme com a règim polític es va acabar amb la mort de Franco, que va ser succeït pel rei Joan Carles I d'Espanya com a cap d'estat. La transició cap a un sistema polític basat en una democràcia parlamentària va ser relativament suau.
[edita]
Ideologia
Ideològicament, el franquisme es basava en el feixisme, adaptat a Espanya pel moviment falangista. Les obsessions del règim franquista van ser la unitat nacional espanyola, el catolicisme, l'anticomunisme. Tot i que el règim es va autodefinir com a democràcia orgànica, no es pot considerar que fos democràtic, en comparació a les democràcies parlamentàries de l'època. Cal definir-lo més aviat com a dictadura o règim autoritari.
[edita]
El franquisme avui
Hi ha grups reduïts d'ultradreta que es declaren franquistes i reivindiquen obertament el règim franquista. Aquests grups defensen una visió de la Història d'Espanya coherent amb la que propagava el franquisme.
D'altra banda, tenint en compte que el règim va controlar l'educació durant 40 anys, que la transició cap a la democràcia va ser gradual, i que hi va haver una amnistia general per tots els integrants o col·laboradors del règim franquista, hi ha qui argumenta que el franquisme com a fet social va perdurar a Espanya molt més enllà del 1975 (l'anomenat franquisme sociològic). Òbviament això es objecte de controvèrsia, i de fet l'ús del terme franquista de manera derogatòria ha estat relativament habitual en el debat polític en els darrers anys.
[edita]
Condemnes Internacionals
El 17 de març de 2006 l'Assamblea Parlamentària del Consell d'Europa que engloba a un total de 46 països, condemnà unànimement les "greus i múltiples violacions de Drets Humans comeses a Espanya pel règim franquista entre 1939 i 1975". També va proposar que el dia 18 de juliol de 2006 sigui considerat "dia oficial de condemna a la dictadura franquista" demanant que es permeti als historiadors l'accés lliure a tots els arxius de la guerra civil, per tal de que es puguin analitzar tots els documents amb la màxima objectivitat possible.
En qualsevol cas, l'informe sosté que durant el règim franquista:
* Es varen produir entre 500.000 i 1.000.000 morts. (Les xifres es mantenen en discussió).
* Els primers dies del cop varen sorprendre a unes 50.000 persones en "el bàndol equivocat" i foren assassinades o executades en judicis sumaríssims. (Aquesta xifra és probablement comparable en ambdós bàndols).
* La Guerra Civil espanyola fou un primer exemple de guerra total pressagiant els pitjors escenaris del que posteriorment fou la II Guerra Mundial.
* Fou particularment greu el comportament amb les dones en nom del concepte franquista de "redenció", amb violacions, confiscació d'aliments o execucions pel comportament dels seus fills o parelles.
* Es condemnà sense judici a nombrosos presoners polítics pel sol fet de ser republicans per la denominada detenció administrativa. Les condemnes eren a mort o a penes de presó de 20 o 30 anys. (Les xifres oficials franquistes parlen d'uns 60.000 a 62.000 només entre 1940 i 1941).
* Durant els anys quaranta hi havia una quantitat enorme de presoners polítics. D'acord amb les xifres oficials, que els historiadors generalment consideren subestimades, en la primera meitat de la década es va arribar a 300.000 presoners d'una població de 25.9 milions d'habitants. Com a comparació, la totalitat de la població empresonada el gener del 1936, abans de la guerra civil, era de 34.526 reclusos. El 1940 el nombre de presoners per cada 100.000 habitants fou quasi tant alt como el seu equivalent a l'Alemanya nazi (1.158 i 1.614 respectivament).
* Les condicions espantoses d'arrest i d'empresonament, que sistemàticament incloïen la fam, l'amontegament massiu i les malalties epidèmiques, constituiren una violació dels drets humans.
* Brutalitat policial i tortura sistemàtica com a norma. Violacions a dones dins de dependències policials, abusos físics i psicològics. Les incomptables morts a les presons es comptabilitzaven com a suïcidis. No era excepcional que les autoritats reaccionessin assassinant a familiars. El 1944 fonts del Ministeri de Justícia asseguraren que uns 190.000 presoners moriren o foren executats a la presó.
Entre les conclusions de l'informe "hi ha suficients evidències per provar que els abusos contra els drets humans sota el règime de Franco foren extensius i sistemàtics" i proposa a la comissió que crei un comitè d'experts amb l'objetiu de recollir i avaluar tota la informació possible.
més info amb els links:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Franquisme
també info sobre la guerra civil:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Guerra_Civil_Espanyola |