Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Dilluns 31: CONCENTRACIÓ en suport als i les encausades pels fets del Saló de l'Ensenyament
30 jul 2006
Comunicat i cartell del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i Alerta Solidària davant el judici als i a les encausades per l'acció al saló de l'ensenyament "Estudia"
concentracopia.jpg
El proper 31 de juliol tindrà lloc a Barcelona el judici per l'acció realitzada al saló de l'ensenyament "Estudia" en denúncia per la presència insultant dels Mossos d'Esquadra, ocupant un stand propi, entre les entitats d'assessorament acadèmic.

La Generalitat de Catalunya impulsa l'acusació contra 8 persones militants del sindicat independentista a qui sol·licitarà la imputació de lesions i desobediència a l'autoritat , malgrat que l'acció en la que s'abocà pintura vermella sobre un cotxe patrulla situat al mig del saló fou pacífica i no alterà cap esdeveniment.

Per situar en el context adequat aquest judici i alhora per a fer una crida a la solidaritat amb les persones encausades, creiem necessari puntualitzar diferents aspectes:

El saló de l'ensenyament "Estudia" és organitzat per la Fira de Barcelona i coordinat per la Generalitat de Catalunya a través de les conselleries recentment fusionades d'educació i d'universitats. Sobre el paper, l'objectiu és informar a aquelles persones que volen ampliar la seva formació acadèmica. Per tant, s'hi apleguen universitats, públiques i privades, centres formatius diferents com acadèmies d'idiomes i altres entitats relacionades amb l'educació.

D'uns anys ençà però, el Saló està esdevenint cada cop més una operació comercial i de marketing a gran escala, on centres privats es dediquen a cercar consumidors de productes educatius. A més, els stands d'aquestes entitats solen ser els més grans i ben situats, en detriment de l'espai que, per exemple, es cedeix als col·lectius sindicals i estudiantils. Progressivament, els i les estudiants som vistos com a clients consumidors en comptes d'usuaris. Quan el que volem no és rebre, sinó participar.

En la mateixa dinàmica degenerativa del Saló, al costat de l'operació comercial dels centres privats, repeteixen en els darrers anys, en operació de neteja d'imatge els Mossos d'Esquadra i l'exèrcit espanyol, que els serveix alhora per al reclutament de joves.

Al nostre parer, amb policia i exèrcit al saló es representen uns valors completament oposats als que ha de promoure l'ensenyament públic: l'esperit crític dels i de les estudiants, la transformació social o bé la participació en comptes de la disciplina jeràrquica.

Agreujant l'absurda presència policial al saló, cal recordar el paper dels Mossos d'Esquadra en la darrera gran manifestació estudiantil del 17 de novembre, on 46 persones, 24 d'elles menors d'edat, varen ser detingudes després de la manifestació en defensa de l'ensenyament públic convocada per la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP) i que aplegà a 10.000 estudiants. Havent carregat contra els estudiants, les detencions comportaren escenes d'humiliació i càstig a més d'agressions físiques, vexacions i irregularitats a comissaria. Amb acusacions de desordres, atemptat, resistència i lesions, els processos judicials avancen al torn que les denúncies interposades contra els agents estan gairebé totes arxivades. Tot plegat fou una demostració de força del recent desplegament policial alhora d'un intent de restar importància a l'èxit de la mobilització. Rècord fou també el nombre de detencions en una manifestació d'estudiants, pel qual la Consellera Tura n'hagué de donar explicacions al Parlament i a diferents rectors.

És en aquest context que el sindicat Alternativa Estel va realitzar una acció simbòlica de denúncia consistent a abocar pintura vermella a un automòbil del cos policial mentre es desplegava una pancarta al·lusiva. Policies de paisà i antiavalots reprimiren l'acció identificant a 5 persones, una d'elles detinguda. Al mateix sac, identificaren a tres militants més que eren a l'stand del sindicat en aquells moments. Al dia següent, els agents amenaçaren als companys i companyes que eren a l'stand per tal que retiraren les octavetes crítiques amb la presència policial al saló. Tot plegat fou precedit per dos dies en els que els sindicats Alternativa Estel i Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (ara units en el nou Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans), repartiren octavetes explicatives, fins i tot als mateixos agents, on denunciaven la seva presència i la de l'exèrcit espanyol (denúncia compartida per accions i campanyes d'altres entitats com la Federació d'Ong's per la Pau, l'Assemblea Antimiliarista, la CGT, USTEC...).

La desproporció de l'acusació es suma a la sorpresa que són les 8 persones que aquell dia van ser identificades en diferents indrets les que estan inculpades en el judici del dia 31. En un primer moment s'arribà a fixar data de judici per faltes per a l'única detinguda però quedà aplaçat per la inclusió en l'arxiu, per part dels Mossos d'Esquadra de les altres persones a qui, la Generalitat preveu sol·licitar, en la vista per faltes del dia 31, un judici per desobediència a l'autoritat i lesions Cal remarcar, per tant, que l'acció policial ha servit també per encausar a militants del nostre sindicat que l'únic delicte que van cometre va ser el d'estar a una parada de la organització, situant-nos davant un nou cas repressiu i polític cap al moviment estudiantil.

Finalment, i per donar suport als companys i a les companyes encausades, des del SEPC i Alerta Solidària, convoquem una concentració el mateix dia 31 de juliol, a les 11 del matí, davant dels jutjats de Barcelona (Passeig Lluís Companys, 5). Barcelona, 10 de juliol de 2006 Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) Alerta Solidària

This work is in the public domain
Sindicat