Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Sobre la vaga d'Iberia i la desinformació dels mitjans
29 jul 2006
Uns quants apunts extrets de converses amb treballadors d'Iberia i del que alguns vem poder veure i sentir ahir.
La vaga d'ahir va ser espontània, i això té el que té, alguns pretenen que la ràbia es canalitzi cap a la banda que a ells els interesa, l'aturada va ser per la ràbia i espontània i es va fer de la forma més efectiva per visualitzar-la, sabent que l'única manera d'afectar Iberia, per desgràcia, passa per afectar els seus ususaris, terme no desitjat però real i l'única sortida que en aquell moment es tenia a les mans. Per suposat que els treballadors no volien que patissin els usuaris, porten anys tractant-los el millor que poden i aguantant el millor i el dolent dels milions d'usuaris de l'aeroport, però arriba un moment que les coses exploten.

Ahir van quedar clares algunes coses:

- La situació de precarietat de milers de persones contractades per Iberia que a sobre seran acomiadades. Ningú sembla voler parlar d'això tot i ser l'arrel del problema.
- El descrèdit dels sindicats i els sindicalistes, als quals la gent se'ls menjava en l'assemblea del matí, els treballadors han afirmat públicament no sentir-se representats per ells. Molts d'ells no van ni apareixer, es van tancar als seus despatxos o es van demanar hores sindicals, realment un patetisme que feia temps que no es veia.
- La capacitat d'organitzar-se en assemblees i passar dels apagafocs de sempre. Els sindicats plantejaven aturades d'una o dues hores i tothom es va negar.
- El poder dels treballadors que mouen l'aeroport per deixar-lo sense servei quan vulguin. I la visibilització de que a la gran majoria de feines si nosaltres no volem no funcionen. La veritable realitat de qui mou els serveis i a costa de quines explotacions.
- L'absoluta unanimitat dels treballadors de l'aeroport en recolzar la vaga i les mostres de solidaritat rebudes d'altres aeroports, inclús amb aturades en alguns, que posaven la pell de gallina.
- La falsedat dels mitjans de comunicació que en cap moment van plantejar el perquè de la protesta i només van presentar com a afectats una part, la que es queda un dia sense viatjar i no la que es quedarà per sempre sense aquesta feina. Realment vomitiu el paper de la premsa i relament tendencioses les afirmacions d'aquest matí sobre minories radicalitzades com a dirigents d'un fet unànim i espontani.
- L'hipocresia dels polítics com Magdalena Alvarez, ministra de Foment, que aquest matí deia que els treballadors tenien els llocs assegurats. Com es pot mentir d'aquesta manera? Només per fer encara més criminalitzable una vaga legítima. O les afirmacions de Montilla defensant els drets dels usuaris i oblidant-se dels dels treballadors. O parlant de la imatge de Barcelona, com si aquesta no es veiés afectada per com tenen treballant a milers de persones, mentres tot estigui en silenci aquí no passa res. No comment Saura i Mayol afectats, pobrissons.
- La societat del benestar i la mentalitat de "nous pijos-rics" amb dret a pixar-se sobre el que sigui que té, per desgràcia, més gent de la que ens pensem, possiblement molts d'ells precaris i explotats però que no triguen en exigir que actui la guardia civil contra treballadors o demanant que els acomiadin a tots.

Masses coses de cop que trenquen masses esquemes i que plantegen masses contradiccions del sistema. La realitat de la precarietat no es pot amagar per sempre, si als treballadors els fan fora el mínim que es pot esperar és la seva resposta i amb ella caldria la solidaritat de les persones.

Per desgràcia avui aquests mateixos treballadors han hagut d'aguantar tot tipus d'insults i d'humiliacions, ells són els criminals, tothom els posa com a culpables, i ningú públicament sembla tenir els pebrots suficients per plantejar l'arrel de l'assumpte i dirigir el dit cap a qui s'ha de dirigir, només aquí i a d'altres mitjans de contrainformació es pot parlar amb llibertat. De fet la companyia ha prohibit avui que treballadors que havien anat per solidaritzar-se i no tenien torn entressin. Només podien entrar els que tenien torns i la resta ha quedat fora.

Crec que es poden treure moltes lliçons del que ahir van fer els treballadors d'Iberia i crec que ens hauriem de sentir contents de que la tònica general d'aguantar el que sigui es trenqui i es visibilitzi. Ara només cal que la gent deixi de ser tan absurda i egoista i es doni compte de l'arrel dels problemes, però dubto que amb aquests mitjans, aquests polítics i amb aquest aborregament egoista puguem escapar del cercle de la criminalització i del sarcasme de veure que els futurs acomiadats a sobre són culpables de tots els mals.

Tota la solidaritat i recolzament als companys d'Iberia.
Amunt els que lluiten

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Sobre la vaga d'Iberia i la desinformació dels mitjans
29 jul 2006
haurien de cridar a la mobilització a favor dels llocs de treball i crec que molta gent respondria solidàriament.
Re: Sobre la vaga d'Iberia i la desinformació dels mitjans
29 jul 2006
Roma puede esperar. Los trabajadores del aeropuerto de Barcelona en lucha

Acabo de llegar (ayer) del Aeropuerto diez horas de espera, gestiones infructuosas y mentiras por parte de la compañía IBERIA y AENA.

Manel M. DE WWW.KAOSENLARED.NET
Sobre la vaga d'Iberia i la desinformació dels mitjans
30 jul 2006
Tot el que comenta la persona que penja aquest post és cert i penso que hi ha molta gent que no pretén negar la causa primera de la vaga que ha tingut lloc a l'Aeroport del Prat. Ningú pretén recolzar Ibèria ni AENA. L'Imatge pública d'Ibèria és nefasta des de fa molts anys i s'esforcen en mantenir aquesta mala imatge. Per tant vull començar insistint en el recolzament de moltes persones com jo que som viatgers afectats per la vaga del col.lectiu dels treballadors de terra de l'Aeroport del Prat al seu legítim dret a vaga i a que es coneguin i tots ens solidaritzem amb la seva situació laboral. Dit això company espero que també entenguis que al marge de la vaga en sí i dels drets totalment inqüestionables dels treballadors i treballadores de Terra de l'Aeroport del Prat, hi ha un altre tema, i aquest és la oportunitat i les formes d'aquesta vaga. Em sembla una mica fora de lloc convocar una vaga unilateral que causa una paralització total dels serveis de terra de l'aeroport del prat en plena operació sortida de vacances d'estiu. Penso que no era ni el moment ni les formes. Aquests treballadors i treballadores afectades per les màfies d'Ibèria i AENA han pensat en algun moment en altres persones treballadores com ells i elles que potser han estat anys estalviant per fer aquell viatge somiat que no han pogut fer per aquesta vaga? Qui els torna ara aquests diners estalviats amb tants esforços? Qui compensa les persones que potser només tenien 15 dies de vacances i que ja no les podran gaudir per aquesta vaga? Qui compensa aquella mare amb un nadó a qui ja no pot donar més llet ni canviar els bolquers perque estan facturats en una maleta a la que no pot accedir? Qui compensa a centenars de milers de persones que han hagut de dormir durant dies a l'Aeroport del Prat esperant agafar un avió o esperant les maletes que no ha pogut recollir en tornar? Ningú pretén, penso, deslegitimar la lluita dels treballadors i treballadores de terra de l'Aeroport del Prat, però hi ha moments i moments i formes i formes de fer les coses i en aquesta ocasió s'ha triat el pitjor moment i la pitjor forma de tirar endevant aquesta vaga.
Re: Sobre la vaga d'Iberia i la desinformació dels mitjans
30 jul 2006
viatger: tu pides que los trabajadores se preocupen por los viajeros. pero ¿los viajeros se preocupan por las condiciones laborales de las lineas que utilizan?
Sobre la vaga d'Iberia i la desinformació dels mitjans
30 jul 2006
Tot el que comenta la persona que penja aquest post és cert i penso que hi ha molta gent que no pretén negar la causa primera de la vaga que ha tingut lloc a l'Aeroport del Prat. Ningú pretén recolzar Ibèria ni AENA. L'Imatge pública d'Ibèria és nefasta des de fa molts anys i s'esforcen en mantenir aquesta mala imatge. Per tant vull començar insistint en el recolzament de moltes persones com jo que som viatgers afectats per la vaga del col.lectiu dels treballadors de terra de l'Aeroport del Prat al seu legítim dret a vaga i a que es coneguin i tots ens solidaritzem amb la seva situació laboral. Dit això company espero que també entenguis que al marge de la vaga en sí i dels drets totalment inqüestionables dels treballadors i treballadores de Terra de l'Aeroport del Prat, hi ha un altre tema, i aquest és la oportunitat i les formes d'aquesta vaga. Em sembla una mica fora de lloc convocar una vaga unilateral que causa una paralització total dels serveis de terra de l'aeroport del prat en plena operació sortida de vacances d'estiu. Penso que no era ni el moment ni les formes. Aquests treballadors i treballadores afectades per les màfies d'Ibèria i AENA han pensat en algun moment en altres persones treballadores com ells i elles que potser han estat anys estalviant per fer aquell viatge somiat que no han pogut fer per aquesta vaga? Qui els torna ara aquests diners estalviats amb tants esforços? Qui compensa les persones que potser només tenien 15 dies de vacances i que ja no les podran gaudir per aquesta vaga? Qui compensa aquella mare amb un nadó a qui ja no pot donar més llet ni canviar els bolquers perque estan facturats en una maleta a la que no pot accedir? Qui compensa a centenars de milers de persones que han hagut de dormir durant dies a l'Aeroport del Prat esperant agafar un avió o esperant les maletes que no ha pogut recollir en tornar? Ningú pretén, penso, deslegitimar la lluita dels treballadors i treballadores de terra de l'Aeroport del Prat, però hi ha moments i moments i formes i formes de fer les coses i en aquesta ocasió s'ha triat el pitjor moment i la pitjor forma de tirar endevant aquesta vaga. És cert que AENA i Ibèria estan fent canvis i que aquests canvis aniran en perjudici molt probablement dels drets dels treballadors i treballadores de terra de l’Aeroport del Prat, però aquests canvis són, avui per avui, ciència ficció. Aquests canvis encara no han tingut lloc i aquest fet converteix la vaga de Divendres passat en una vaga amb caràcter preventiu per protestar contra unes mesures que encara no existeixen. Si el que es buscava amb la vaga que va situar l’Aeroport del Prat en un estat de setge temporal era que els viatgers i viatgeres ens solidaritzessim amb els afectats per els moviments mafiosos d’AENA i Ibèria, no només no s’ha aconseguit, si no que a dia d’avui, els vaguistes no tenen el suport ni de viatgers, ni de la Patronal, ni del Govern de Catalunya, ni del Govern de l’Estat Español ni dels sindicats, ni dels mitjans de comunicació. Això els hauria de fer pensar. Jo, com a viatger afectat per la vaga, conec, entenc i recolzo les motivacions i causes de la vaga, però les formes i el moment de la mateixa em situen en un rebuig clar envers els vaguistes per considerar que si bé la vaga és legítima i els motius sòlids, les formes i la oportunitat constitueixen un gravissim i inacceptable error que ha provocat conseqüències gravissimes difícils de solventar i compensar.

P.D: Yo no pido que los trabajadores y trabajadoras se preocupen por los viajeros, digo que se limiten a intentar solucionar sus problemas laborales sin causar nuevos problemas a personas ajenas al mismo y por lo tanto inocentes.
Re: Sobre la vaga d'Iberia i la desinformació dels mitjans
30 jul 2006
tristemente la unica forma de presionar a las empresas es parando la produccion. y si se trata de un servicio, afectando litaralmente a este. quien lo quiera ver des del punto de vista de los trabajadores lo ve de un modo, quien lo mira desdel punto de vista de los viajeros lo ve de otro. En definitiva, depende realmente de si le das mas importancia a unas vacaciones de 15 dias o a la manutencion de una familia, para mi es más importante lo segundo.
PD: i que nadie me venga con el rollo de la legalidad, que ya sabemos como va la justicia en este pais.
Sobre la vaga d'Iberia i la desinformació dels mitjans
30 jul 2006
A ver compañero Fre..no se trata de escojer entre verlo del lado de los viajeros afectados o verlo del lado de los trabajadores, ese posicionamiento o esa pretendida elección entre bandos resulta simplona, demagógica e improductiva. Algunos intentamos verlo del lado de ambos. Obviamente es importante la manutención de tantas y tantas familias de trabajadores y trabjadoras afectados, nadie lo niega, pero al final quien ha acabado pagando las consecuencias de esta huelga han sido personas ajenas a las causas de la misma que no tienen ninguna culpa y a quien nadie ha pedido disculpas, ni se nos ha compensado ni se les ha devuelto el dinero a aquellos que lo han perdido. Y no olvidemos que entre esos viajeros también hay trabajadores asalariados que dependen de un sueldo tanto como los del Aeropuerto del Prat. Insisto de nuevo, esta huelga es legal, moral, necesaria, legítima, correcta y tiene todo mi apoyo. Considero legítimas las motivaciones que la movieron y los trabajadores y trabajadoras tienen todo mi apoyo para seguir manifestándose cuando, donde y como lo consideren oportuno, pero sin perjudicar a terceros que no tienen ni conocimiento ni responsabilidad alguna en los problemas y conflictos laborales de los trabajadores y trabjadoras del Aeropuerto del Prat.
Re: Sobre la vaga d'Iberia i la desinformació dels mitjans
30 jul 2006
totalment d'acord amb el treballador de l'aeroport. clar que és una putada perdre un avió, i que et putegin l'inici de les vacances. però dels llocs de treball no s'ha sentit parlant. durant tota la setmana vaig poder llegir noticies al respecte. les empreses i institucions implicades podien haver pogut evitar-ho reunint-se amb els treballadors (no ho se, suposo). el que està clar, per a mi és que s'ha demostrat la força dels treballadors. el que succeix és que els i les treballadores som la majoria de serveis. i això vol dir que sempre, en les nostres mobilitzacions, hi hauran terceres persones afectades. aquí també resideix la força de la solidaritat. i es quan es veu, com be algu a dit abans, que les contradiccions son mes profundes que mai: en aquest cas, treballadors contra treballadors, o millor dit, treballadors d'elit contra treballdors en precari?
Sobre la vaga d'Iberia i la desinformació dels mitjans
30 jul 2006
No estic d'acord amb el que planteja ... Això no és un conflicte entre treballadors d'èlit i treballadors en precari, això és un exemple més del caràcter salvatge del capitalisme i de la lluita de clases que torna a reneixer, però aquest cop les conseqüències d'aquesta lluita acaba enfrontant a ciutadans iguals en drets i obligacions, enfrontant a trepitjats entre ells sense afectar als empresaris per a res.
Re: Sobre la vaga d'Iberia i la desinformació dels mitjans
31 jul 2006
Trobo fora de lloc posar al plat de la balança en un conflicte com aquest les "incomoditats" del "públic". En una societat dominada pel sector terciari com la nostra això és molt perillós: no pots tocar el dret als subministraments de la gent, ni el seu dret d'anar a treballar, circular, aparcar els fills a l'escola, anar al cine, anar de compres, ara també has de vigilar en no espatllar les vacances... L'informatiu d'ahir de TV3 era tot un clam per la regulació del dret de vaga que ha de ser domesticat, acotat... inofensiu.
I per altra banda... en època de canvi climàtic, d'agressió ambiental salvatge, de contrastos i misèries pq collons s'ha de considerar no només legítim sino sagrat que el currela se'n vagi a Laos o a Venezuela o a Cuba o a Mèxic passant olimpicament - això si, igual que un puto burgés dels de tota la vida, deu ser aquesta la democràcia - dels costos ambientals, socials, culturals (que n'hi ha i molts a les poblacions de destí) i de les conseqüències econòmiques de les seves vacancetes?
En fi, endavant amb les vagues salvatges, solidaritat amb els treballadors (que espero per la seva banda siguin tan solidaris quan arribi el moment amb altra gent putejada)i que es fotins companyies aèries i agències de viatge (i la penya que aprengui a no fer de carn de canó, que en aquests casos es pot).
Re: Sobre la vaga d'Iberia i la desinformació dels mitjans
02 ago 2006
doncs mira, em cago amb tots els treballadors que van bloquejar les pistes.
Sóc d'esquerres i sempre que puc lluito per qui convingui, però el que van fer aquesta gent no té nom. Van donar pel sac a molta gent que no en tenen pas la culpa de la seva situació.
Entenc la protesta però sempre i quan vagi contra del capital, no contra el poble.
Tal com va comentar algú dels treballadors, la situació se'ls va escapar de les mans. I tant que si.
Endavant la lluita, però amb seny, si us plau, que no paguin justos per pecadors. O potser és un pecat estalviar tot el puto any per voler marxar uns dies i oblidar al puto amo.
Vaja, que si volien solidaritat us ben asseguro que de la meva part no en tindran si no canvien el romb de les seves protestes.
siau i força!
Re: Sobre la vaga d'Iberia i la desinformació dels mitjans
04 ago 2006
A mi em sembla molt bé que la gent d'Iberia lluiti i es faci escoltar PERÒ AQUESTA NO ÉS LA MANERA!! Primer de tot: oi que existeix una llei que dóna dret a fer vaga?? DONCS APLIQUEU-LA CORRECTAMENT!! Ho trobo d'un egoisme enorme el que els treballadors d'Iberia han fet. Molta gent porta tot l'any estalviant per marxar una setmaneta de vacances i amb què es troben?? Doncs amb que els TREBALLADORS D'IBERIA HAN DECIDIT DONAR-LOS PEL CUL!! I que no vinguin amb excuses de que ells no ho volien això, perquè ja L'HAN CAGAT! El meu germà i la meva cunyada fa una setmana que han marxat de viatge de noces i PER CULPA DELS TREBALLADORS D'IBERIA encara no han rebut les seves maletes!
L'únic que puc dir és que SOU UNA COLLA DE DESGRACIATS I TANT DE BO US FACIN FORA A TOTS!!
Sindicato Sindicat