Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Entrevista a un treballador en vaga de Mercadona
25 jul 2006
Lisandro: "Un petit grup de treballadors pot enfrontar-se a una empresa i guanyar"

Els treballadors de la central logística de Mercadona de Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès) estan de vaga des del 23 de març d'enguany. Quan es compleixen quasi quatre mesos de l'inici de l'aturada, Lisandro, un membre de la secció sindical de CNT explica les causes de l'aturada, la situació dins l'empresa i les característiques d'una lluita d’uns treballadors contra una gran empresa per unes condicions laborals més dignes.
Quines són les característiques del Centre Logístic de Mercadona de Sant Sadurní d'Anoia?

Aquest centre de l'empresa és un complex que abasteix uns 200 supermercats i hi treballem unes 750 persones en tres torns, matí, tarda i nit, i uns 400 som treballadors de càrrega i descàrrega. En aquest centre preparem el material que han de vendre els supermercats, i des de fa temps hem viscut situacions molt difícils a nivell laboral.

El problema més greu que tenim és que l'empresa exigeix una producció molt alta per treballador, que per complir-la la gent ha de trencar-se literalment l'esquena apilant palets a nivells molt més alts del que permet la llei, i en quantitats que al llarg dels anys produeixen inevitablement danys i baixes. I quan això passa els encarregats ens informen que "un bon treballador és aquell que no agafa mai la baixa", i fan pressió psicològica i amenacen per aconseguir que la gent no falti a la feina. Quan finalment el treballador no pot treballar més, li ofereixen marxar amb una indemnització baixa (i molt menor a l'acomiadament improcedent) o fer-li mobbing per "mal treballador", i la majoria de gent se'n va i en tornen a agafar un de nou. Així aconsegueixen quedar com una empresa sense "baixes" laborals, i fins i tot fan propaganda que tracten molt bé els treballadors, tot i que nosaltres hem vist com una companya embarassada va perdre el fill per les condicions laborals o com pràcticament tots els que "compleixen" acaben amb l'esquena trencada.

A més, fem 45 hores setmanals, i no ens paguen les 5 hores de més com a extra, retornant-nos-les quan a ells els interessa, normalment donant un dia lliure entre setmana, i les primes anuals van lligades a la producció individual de cada treballador.

Tot plegat ens tenia a tota la plantilla atemorits i en contínua competència entre nosaltres per "complir" el que Mercadona ens exigeix.

Hi havia alguna sindicació a l'empresa?

Abans de crear la secció de la CNT a l'empresa només existia la UGT, però els delegats d'aquest sindicat eren els propis encarregats que ens obligaven a fer hores extres o a fer una determinada producció. Per exemplificar el context sindical només cal explicar com es van fer les darreres eleccions sindicals: només es va presentar una llista, la d'UGT, i l'empresa va donar 1 hora de sortida abans als treballadors que votaven, a més d'ascendir l'endemà el delegat a encarregat.

Per tot això un grup de treballadors ens vam organitzar i vam anar a parlar amb CCOO per sindicar-nos i plantar cara. Però en la primera reunió el membre de CCOO que ens va venir a assessorar ens va dir que no podíem fer res fins les properes eleccions sindicals, un any i mig després. Segons ell, si fèiem alguna cosa abans aniríem al carrer, i per molts problemes que tinguéssim ens havíem de mantenir passius fins les eleccions.

Allò ens va defraudar molt, perquè cada dia patíem més problemes, i vam arribar a la conclusió que l'únic que volia CCOO era substituir la UGT; que quan entrés CCOO a l'empresa seria igual que UGT i que l'únic que el diferenciava era que ara estava a la "oposició", però no tenien la intenció de lluitar pels nostres drets. Va ser per aquest motiu que vam crear una secció sindical de la CNT.

Quina va ser la reacció de l'empresa?

Només fer públic que havíem creat la secció sindical de la CNT l'empresa va suspendre de sou i feina el secretari de la nostra secció durant una setmana, a més de portar dos "caps" de València. Nosaltres no vam retrocedir i en quatre dies van acomiadar 3 companys. Els encarregats perseguien tots aquells que s'havien declarat membres de la secció, i amenaçaven la resta de treballadors un per un per a que no s'afiliessin.

Davant d'aquesta reacció de l'empresa no ens vam tirar enrera, ja que sabíem que si no fèiem res a poc a poc ens anirien acomiadant a tots els que ens organitzéssim, i el dia 23 de març vam convocar una vaga que en principi havia de ser de 10 dies i actualment és indefinida, i que ja fa quatre mesos que dura. L'empresa davant d'aquest fet va cridar un per un tots els treballadors amenaçant-nos que la vaga era il·legal (quan era mentida) i que acomiadarien tots els vaguistes.

Les nostres reivindicacions són que es compleixi la llei, i només per aquest fet ja semblem molt "revolucionaris" o "radicals". Concretament demanem la readmissió dels treballadors acomiadats, ja que ho han estat només per defensar els nostres drets, i volem la finalització de l'assetjament laboral, que se'ns pagui la mitja hora de l'entrepà, 40 hores setmanals i que es compleixin les mesures legals de seguretat i higiene.

Com ha evolucionat el conflicte?

L'empresa no ha volgut en cap cas entrar en el fons de les reivindicacions, i ens ha tractat de vegades de forma paternalista, altres ens ha amenaçat i de vegades ens ha volgut comprar directament als delegats.

En les reunions que hem tingut amb l'empresa, per exemple, als representants ens adulen dient que hem demostrat ser "molt intel·ligents", que no s'havia valorat la nostra capacitat personal, i que si la vaga s'acabava i deixàvem la CNT podríem "ascendir". A més, ens portaven a hotels de luxe amb moltes begudes alcohòliques sobre la taula, tot fent-ne ostentació, però deixant clar que les nostres reivindicacions eren "impossibles".

És per aquesta raó que hem hagut de sortir al carrer i recórrer tots els supermercats de Mercadona per explicar a la gent com tracta l'empresa els seus treballadors, per acabar amb la fama que tenen de "tenir en bona situació laboral" la plantilla, i per pressionar al president, Juan Roig. I és per aquest motiu que hem fet una crida per fer boicot a Mercadona per solidaritzat amb la nostra lluita.

Com analitzeu la solidaritat que heu rebut del món sindical i d'altres moviments socials?

Per nosaltres és molt important que d'aquest conflicte puguem sortir havent guanyat les reivindicacions que ens hem plantejat, perquè creiem que molta gent està pendent de com acaba aquesta vaga. Això ens genera una gran responsabilitat, perquè crec que podem demostrar que un petit grup de treballadors -molts dels quals immigrants- poden enfrontar-se a una gran empresa i guanyar drets laborals.

I és que en el nostre cas la lluita es fa més difícil perquè molts companys són immigrants, que fa poc que tenen la residència, fet pel qual hi ha molta por a tornar a estar sense papers. A més, fins i tot hem sentit molts comentaris de caràcter racista que "marxem a protestar als nostres països", però per nosaltres la nostra lluita és molt important, ja que pot servir d'exemple que la lluita val la pena i que pot ser una eina per millorar les condicions de vida dels treballadors, i dels immigrants també, és clar.

A més, la lluita ha estat molt dura perquè els vaguistes portem mesos sense cobrar, i sense poder demanar crèdits perquè ens arriben les nòmines a zero. La pràctica totalitat dels vaguistes tenen hipoteques i famílies, i això ha fet que el tema econòmic sigui molt important en aquesta lluita, ja que actualment estem vivint de la caixa de resistència.

Hem tingut molt suport de la CNT, i de molta gent d'arreu que ens ha enviat diners i ha fet actes per difondre aquesta lluita, i fins i tot ens han arribat diners dels EUA, França i de pràcticament tot l'Estat.

En definitiva, tenim molt clar que no ens volen donar res perquè seria un exemple per altres treballadors, però hem d'acabar amb la impunitat amb què actua Mercadona i aconseguir el simple compliment de la llei. Sabem que molta gent ens està mirant i donant suport, i això ens dona forces per seguir endavant.

Per més informació: www.cnt.es/mercacoso

Caixa de resistència:

2100 (La Caixa) - 1183 - 35 – 0100505773

[entrevista publicada al número 87 de L'Accent]
Mira també:
http://lafabrica.milnou.net

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Entrevista a un treballador en vaga de Mercadona
25 jul 2006
ànimss i endavant!!!
Re: Entrevista a un treballador en vaga de Mercadona
25 jul 2006
veo bien que el trabajador defienda lo suyo, pero colegui no sabias eso de las horas cuando firmaste el; contrato? la culpa es vuesatra por firmar esa mierda.
Re: Entrevista a un treballador en vaga de Mercadona
25 jul 2006
Que idiota.
Te crees que en los contratos te ponen como te van a dar por saco mas adelante??
No has leido bien el texto??
Da igual que tengas un contrato superchachi si luego los encargados y la empresa lo incumplen y te amenazan con la puta calle si protestas. Ellos lo han hecho y por eso estan de huelga, por que si no ya estarian despedidos.
A ver si miramos bien las cosas antes de decir sandeces.
Re: Entrevista a un treballador en vaga de Mercadona
25 jul 2006
Som fills/es de la classe obrera
Catalans/es amb orgull i suor
si se'ns burxa fem córrer a reis i patrons
Re: Entrevista a un treballador en vaga de Mercadona
27 jul 2006
estic totalment impresionat d'aquesta entrevista...quasi m'emociono i tot...ho dic seriosament...en aquesta societat on la majoria de treballadors i treballadores el que fan és "pencar i callar" sou tot un exemple de dignitat...
Sindicat Terrassa